Predstavljamo vam pisce i književnike: Luca Cetinić

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Luca Cetinić

———–

Bilješka o književnici:

Rođena 1954. godine, sada umirovljenica.

U prvoj godini života preboljela dječju paralizu s teškim posljedicama na fizičko zdravlje. Živi u Splitu, a osam godina živjela je u gradu Zadru.

Obzirom na ograničenost u kretanju, svoje slobodno vrijeme zadnja dva desetljeća više posvećuje pisanju i slikanja. U mladosti nekoliko desetljeća kao volonter zajedno sa suprugom posvetila je svo svoje slobodno vrijeme radeći na poboljšanju stanja i problema osoba s invaliditetom u zajednici i šire kroz civilnu udrugu.

Godine 2012. izdaje svoju prvu knjigu priča inspiriranu osobnim životnim iskustvom i iskustvom drugih osoba sa sličnim problemima (naslova „Ti možeš sve“). Izdanje je digitalno i dostupno na stranici Digitalne knjige.

Godine 2013. izdaje svoju prvu zbirku poezije („Nepripadajuća“), također digitalno na istoj stranici.

Godine 2022. u nakladi GKMM Split izdaje prvu ilustriranu priču za djecu („Priča o neobičnom djetinjstvu Svjetlana“). Drugo izdanje iste priča 2023. godine prevedeno i objavljeno na međunarodnom jeziku esperanto u izdanju Društva za esperanto Split i Dokumentacijskog esperantsko centra Đurđevac.

Godine 2023. priprema i izdaje drugu knjigu poezije pod nazivom „Srcem ispisano“, koju također objavljuje digitalno.

Njeno pisanje i javni istupi uvijek su bili usmjereni na ukazivanje potrebe uvažavanja različitosti kod ljudi, što je zapravo postalo njena životna misija. Ideja vodilja joj je bila da nove generacije osoba s raznim zdravstvenim teškoćama zbog svojeg hendikepa što manje osjete društvenu izoliranost. Da društvena zajednica i odgovorni rade na stvaranju uvjeta, kako bi se građani s hendikepom mogli uključiti u aktivnosti koje ih zanimaju, na svim razinama života.

Više godina na nekoliko programa, surađivala je sa Gradskom knjižnicom „Marka Marulića“ Split, na prezentaciji uspješnih pojedinaca s hendikepom u raznim oblastima.

Zadnjih par godina članica je Matice hrvatske. Povremeno objavljuje članke i stihove u Internet časopisima za književnost.

Slikanjem u raznim tehnikama se bavi aktivnije protekle 23 godine, kroz kojem vrijeme je imala desetak samostalnih izložbi. U počecima kao članice likovne udruge „Emanuel Vidović“ Split, kasnije i kao članica udruge „Krug“ Dugi Rat sudjelovala na skupnim izložbama.

Njeni radovi korišteni su za šest naslovnica zbirki poezije i priče za djecu („Magična igra“/“Magija ludo“ objavljena dvojezično esperanto-hrvatski jezik autorice Darije Budiša), koju je i ilustrirala.

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka priča iz života: “Ti možeš sve“; digitalne-knjige.com 2011.

http://www.digitalne-knjige.com/cetinic.php

Zbirka poezije: “Nepripadajuća“; digitalne-knjige.com 2013.

http://www.digitalne-knjige.com/cetinic2.php

Zbirka poezije: “Srcem ispisano“; digitalne-knjige.com 2023.

http://www.digitalne-knjige.com/cetinic3.php

—————

Naslovnice knjiga:

—————

Posebna Napomena

Naš intervju s  književnicom i slikaricom Lucom Cetinić, moći ćete

pročitati ukoliko svojim mišem kliknete na sljedeći link:

https://digitalne-knjige.com/?p=35051

—————

Kritike:

Umjesto biografije, predgovora, recenzija i svega ostalog

Posvećujem ova knjigu!

Draga moja Srcem ispisana, posvećena si!

Predajem te u ruke čitatelja. Uživaj u društvu drugih knjiga. Ti si moja četvrta samostalna knjiga, moguće i zadnja.

Ako ti se budu rugali da nisi vrijedna pažnje, da si s greškom i slično, ti im poruči da u šumi ne pjevaju samo slavuji i samo najbolje ptice pjevice, već umilno cvrkuću ili se glasaju sve ptice.Ti si moja prelijepa ptica pjevica jer si mojim srcem ispisana.

Ostaje mi radost što si se rodila i odlaziš u svijet. Udahnula sam ti život u svojim zrelim godinama. Ništa materijalnog nije moje, ali ti jesi. Knjiga traje duže od kuće. Svejedno, nikoga neću vući za rukav da te čita niti da mi piše svoje mišljenje. Sloboda čitatelju u potpunosti. Onaj tko te pročita znati će dobro o čemu pripovijedaš svojih stihovima.

U tebi su stihovima istkane životne teškoće, radosti i sve što meni vrijedi. Iako skromna, blistava si i gipka. Balerina si na pozornici ili gimnastičarka na olimpijskim igrama. Nisi ukrašene izmaštanom ljepotom, samo si umivena jasnoćom misli. Odraz si života, izdržljiva i podatna kao svila.

U tebi ima radosti, optimizma, tuge, strepnje, boli, gubitaka i svega što život donosi i odnosi.

Omotala sam te srcem, zaštitila ljubavi pa nam nitko i ništa ne može naškoditi.

Ti se samo prepusti listanju i čitanju otvorenih korice i pokaži srce. Tako će svaki čitatelj u tebi pronaći dio sebe. Ne očekuj aplauze, nagrade niti pohvalne, ne obaziri se na pokude. Sada te ostavljam, ali ti si zauvijek dio mene. Putuj kao poklon drugima, jer najvrjednije stvari su nam poklonjene (voda, zrak, zemlja…) makar ih mi ne znamo cijeniti.

Dragi čitatelju, ako se sretneš s mojom Srcem Ispisanom zbirkom poezije, čitaj je kao svoju, možda ti izazove treptanje srce, osmijeh ili suzu, možda otključa tvoju dušu.

Vjeruj, ova zbirka je posvećena tebi!

LuCe, u Splitu, proljeće 2023.

————

Recenzija zbirke pjesama “Nepripadajuća”

Ne mogu reći da me začudilo kada mi je Luca Cetinić poslala i zbirku svojih pjesama, ali me jeste ugodno iznenadilo. Kao i drugo što radi u umjetnosti, Luca Cetinić s izvrsnom literarno-estetskom mjerom oblikuje stihove i pjesme. Dominantno, riječ je o kratkom slobodnom stihu s mjestimičnom spontanom rimom.

Riječ je o kratkim pjesmama, a staro je i općepoznato pravilo, da su: samo kratke pjesme – dobre pjesme. Dakle, Cetinićeva ne gubi vrijeme, ne igra se izlišnom i suvišnom leksikom čemu su brojni, čak i na glasu pjesnici skloni, a što je protivno jasnoći i preciznosti pjesničkog izraza i pjesme. Luca Cetnić strogo vodi računa o izboru jezičnog materijala i skoro, pa je nepogrešiva u nivou lekskičkog i semantičkog smisla i značenja riječi koje uključuje u svoj stih i pjesmu.

U tematsko-motivskom smislu i značenju, Luca Cetinić kao i u knjizi Ti možeš sve – ostaje kod rješavanja ljudskih pitanja i nedoumica nametnutih čovjeku s hendikepom i zbog toga posebnim teškoćama u životu. Luca je vrlo uspješna i djelotvorna u tom teškom i odgovornom poslu i kad je riječ o konačnom umjetničkom iskazu, u ovom primjeru – pjesmi, humanistički je jasna i vrlo odgovorna do mjere, da će njezin stih i pjesma zauvijek – biti vrlo snažna potpora ljudima s najraznovrsnijim problemima, a to je upravo ono što ove pjesme i angažman Luce Cetinić čini važnim i značajnim.

Naime, kao mjerilo dobrog stiha i pjesme ili nekog drugog umjetničkog djela! uvijek se može uzeti kvantum osobno proživljene životne patnje. Luca Cetinić je osobno i bez sumnje, mnogo izdržala i propatila dok je došla do održivih životnih spoznaja koje mogu ući u autobiografsku publicističku knjigu Ti možeš sve, ili izgledati dobro kao na njezinim slikama i izvrsno zvučati kao u njezinoj pjesmi.

Pjesme Luce Cetinić ljudski ohrabruju taj veliki Život kojim smo obuzeti, koji nas nosi. Zato i zavrijeđuju svaku ljudsku i čitateljsku pažnju. Zato ovaj rukopis svesrdno preporučujem Izdavaču, radi opće koristi.

Atif Kujundžić, književnik

————

Luce Cetinić – “Ti možeš sve”

Svi vi ste sasvim sigurno dobro upućeni u probleme s kojim se susreću hrvatski političari, isto tako, vrlo je vjerojatno da znate i s kakvim problemima se susreće običan narod, no malo je vjerojatno da ste ikad razmišljali o tome s kojim i kakvim problemima se susreću osobe s invaliditetom.

A, upravo to je ono što ćete moći saznati ukoliko pročitate nadahnutu, vedru i nadasve iskreno napisanu knjigu “Ti možeš sve”, autorice Luce Cetinić.

Prvi dio knjige autobiografskog je karaktera. U njemu se autorica prisjeća kako je ranom djetinjstvu preboljela dječju paralizu i postala trajno ovisna o ortopedskim pomagalima. Sve to dovelo je do novih problema. Kako se snaći u svijetu koji je uglavnom namijenjen i prilagođen zdravim ljudima? Kako zaobići prepreke? Kako pomoći onima koji se susreću s problemima sličnim njezinima.

A, upravo ta potreba za pomaganjem svima kojima je pomoć zaista i potrebna navela je Luce da se prihvati pisanja knjige u kojoj i sebi i nama objašnjava kako i zašto je uspjela pobijediti i bolest od koje je još kao dijete oboljela i sve probleme s kojima se kasnije susretala.

Ta potreba navela ju je da svoja iskustva podjeli s svima koji se danas nalaze u sličnoj situaciji.   Jer svi oni, baš kao i Luce, zaslužuju priliku da jednom sami sebi kažu – “Ti možeš sve”.

Nenad Grbac

 

——-

Napisao, uredio i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.