Predstavljamo vam pisce i književnike: Zlatko Šporer

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Zlatko Šporer

———–

Bilješka o piscu:

Rođen je 1930. godine u Slavonskom Brodu. Diplomirao je na Matematičko-fizičkom odjelu Prirodoslovnog fakulteta u Zagrebu. Postdiplomski studij filozofije znanosti i znanstvene publicistike završio je na Sveučilištu u Zagrebu.

Kao profesor matematike i fizike radio je na gimnaziji u Slavonskom Brodu, a zatim kao profesor na Pedagoškoj akademiji u Slavonskom Brodu.

Za urednika u “Školskoj knjizi”, u Zagrebu izabran je 1969.godine gdje je radio do umirovljenja. Živi u Zagrebu.

Aktivno sudjeluje u javnom životu, objavio je više stručnih i popularno znanstvenih knjiga kao i niz članaka u tisku (Vjesnik, Školske novine, Brodski list…).

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

“Nemoć kritike”

http://www.digitalne-knjige.com/sporer.php

“Uh ta matematika” –

http://www.digitalne-knjige.com/sporer2.php

“Brbljanje o geometriji”

http://www.digitalne-knjige.com/sporer3.php

“Matematički leksikon za nematematičare “

http://www.digitalne-knjige.com/sporer4.php

“Računanje problema nema”

http://www.digitalne-knjige.com/sporer5.php

“Matematika za prvaše”

http://www.digitalne-knjige.com/sporer6.php

 “Matematičke formule i njihova primjena”

http://www.digitalne-knjige.com/sporer7.php

123 mi već znamo brojiti

http://www.digitalne-knjige.com/sporer8.php

Repetitorij matematike za osnovnu školu

http://www.digitalne-knjige.com/sporer9.php

CIJENA NIJE VAŽNA – za one koji troše tuđi novac

http://www.digitalne-knjige.com/sporer10.php

Rješavaj igrajući se

http://www.digitalne-knjige.com/sporer11.php

1,2,3,…Ml VEĆ ZNAMO BROJITI (Prvo izdanje)

http://www.digitalne-knjige.com/sporer12.php

DRUGA STRANA MEDALJE

http://www.digitalne-knjige.com/sporer13.php

—————

Naslovnice knjiga:

—————

Posebna Napomena

Naš intervju s piscem i književnikom Zlatkom Šporerom, moći ćete

pročitati ukoliko svojim mišem kliknete na sljedeći link:

https://digitalne-knjige.com/?p=2448

———–

Umjesto predgovora:

Umjesto predgovora ispričat ću vam

KAKO SAM SE IGRAO NASTAVNIKA

Bilo je to ovako.

Imao sam dva mala prijatelja, dva simpatična mala brbljavca. Obojica su bili vrlo nestašni, znatiželjni, pričljivi, samouvjereni, pomalo površni… ma što da vam pričam. Obični mali klinci.

A voljeli su sve: i slatkiše, i televiziju, i nogomet, i stripove, i čokoladu, i crtice, i košarku, i slane štapiće i sve ostalo što treba i ne treba.

S osobitim užitkom izvodili su i različite nepodopštine: šaranje po zidovima i zadirkivanje djevojčica bile su još one najbezazlenije. A bilo je i takvih zbog kojih su od roditelja izvukli i dobre batine. Ali to su brzo zaboravili. Ipak, najradije su se igrali malim automobilima, vlakovima, kockama, loptom, susjedovim psom, tatinim alatom, papirnim avionima i zmajevima… sa svime Što im je došlo pod ruku. Voljeli su Čak ići i u školu. Naravno samo zato jer su tamo imali drugova za igru koliko hoćeš.

Kad je riječ o školi, imali su samo jedan prigovor – da su odmori prekratki, a školski sati predugi. Tumačili su mi najozbiljnije da bi i sa školom sve bilo u redu kada bi se to dvoje zamijenilo, tj. kad bi odmori bili dugi kao nastavni sati, a ovi kratki kao odmori.

Jer tada se ne bi dogodilo da se oni tek počnu igrati, a odmor je već gotov. Naravno, onda igru moraju nastaviti za vrijeme nastave, i tako dolazi do problema, kad nastavnik uopće ne misli o tome da igra nije završena. Zar su oni krivi za to?

Još im se nešto nije sviđalo u školi – matematika, a posebno račun. Geometrija je išla još kako tako, ali računanje baš nikako. Taj nesretni račun nisu voljeli. A imali su i razloga za to. Ne jedan, ma bilo je razloga sto.

Evo. već sami ti brojevi.

Koliko ih samo ima! Tu stvar ne može da štima. Kad nečeg ima bez konca i kraja, tu sigurno nešto ne valja. A što sve tek s njima mora da radiš : te ih zbrajaš pa prebrajaš, zapisuješ, potpisuješ, sređuješ, uređuješ, množiš, dijeliš, oduzimaš pa opet zbrajaš, gledaš koji je manji a koji veći, ko da su vojnici. Kakve to veze ima kad svi su nekako isti. Dođu još onda i zagrade neke. Prvo ih pišeš, pa zatim brišeš, jednom ih ima, drugi put nema, ko’ da i bez njih dosta problema nema. Tek zbrku prave. Tol’ko toga moraš znati, .gdje će sve u glavu stati.

Još nisi svladao jednadžbe, na vratu ti nejednadžbe. Teško ih naučiš, al’ brzo zaboraviš. Te uvijek pazi kako zadatak da riješiš, da negdje ne pogriješiš. Strepiš čime će te danas zaskočiti, kako ćeš tome doskočiti. A uvijek sve moraš znati, jer jedno se za drugo veže, i kad odgovaraš sve te nešto u grlu steže, pa znaš još manje nego što znaš, ispada – više ne znaš nego Što znaš. A čim nešto ne znaš, nastavnik se ljuti, tata te grdi, mama prigovara, gnjavaža božja, muka živa. To za njih bijaše, rekoše mi, matematika.

I njihovi roditelji bili su zbog toga vrlo zabrinuti. Razumljivo, jer ako iz matematike dobiju jedinicu… Zapitali su me jednom zgodom bi li im ja na neki način mogao pomoći u pogledu te matematike, ili im barem savjetovati što da učine. Ne razmišljajući mnogo, rekao sam im da ništa ne brinu, a ja ću mališanima objasniti ono osnovno što im je potrebno. Bio sam uvjeren da će mi to uspjeti. A vjerovao sam u uspjeh ne zato što sam možda neki znalac matematike, ni govora, već zato što sam dobro poznavao ove male mangupe. I zaključio sam ovako: ako im ja na »njihov« način objasnim brojeve i osnovne računske radnje, oni će to razumjeti, prihvatiti pa vjerojatno i naučiti. I problem je riješen.

Evo, to je bio moj plan. Zar nije jednostavan?! Znam da vas još zanima zašto sam bio uvjeren da im računanje mogu objasniti na način koji im je blizak, kojeg će mališani prihvatiti.

Reći ću vam i to, ali strogo povjerljivo. I nemojte, molim vas, ovo nikome govoriti. Jer znate kakvi su ljudi. Mogli bi još svašta pomisliti o meni i mojem poznavanju matematike. Evo, riječ je o tome Što i sam doživljavam matematiku, onu elementarnu, kao nešto vrlo jednostavno, slikovito, pa i zabavno. Kao neku – igru s brojevima. Dakle, upravo na »njihov« način.

Neka vas to ne čudi. Pa nisam ja nikakav stručnjak – matematičar da bih matematiku, a osobito računanje. doživljavao na osnovi nekih krutih pravila, definicija, teorema, aksioma…

I evo tako, želeći ispuniti obećanje koje sam dao roditeljima, počeo sam se s klincima igrati nastavnika koji im »predaje« matematiku. A »nastava« se vršila na taj način što smo pričali, crtali, brbljali, smišljali, izmišljali, prepirali se, zapitkivali i oni mene i ja njih, ponavljali, obnavljali, proučavali, zaboravljali, markirali, karikirali, slagali, rušili, gradili, zabavljali se, igrali. Sve dok se ne umorimo ili nam ne dosadi.

Te sam naše igre i razgovore, s malim dotjerivanjem, jer nije zgodno napisati baš sve što smo govorili, zapisao – i tako je nastala ova knjiga.

U njoj je, zapravo opisana jedna igra. I ništa više. Da, sve je to lijepo, kažete, no ima li od ove igre kakve koristi. Hoćemo li, čitajući knjigu, naučiti matematiku? Hmm… Što da vam kažem. Izgleda da se nismo razumjeli. Možda nisam bio dovoljno jasan,

Igra o kojoj govorim, i ova knjiga, mogu vam u najboljem slučaju samo pomoći da se neki matematički pojmovi objasne. da se dadu određene upute za rad, pokažu neka pravila. I to je sve.

A kako ćemo onda naučiti matematiku? – pitate.

Odat ću vam i tu tajnu kad vas baš toliko zanima.

Bojim se jedino da mi nećete vjerovati.

A možda se čak i naljutite na mene zbog odgovora. Griješite, jer ćete samo gubiti vrijeme tražeći neki drugi odgovor, misleći da se s vama šalim kad vam kažem: morate je naučiti sami.

Uvjeravam vas da vam nikakva knjiga, pa ni najbolji nastavnik neće mnogo koristiti ne budete li se i sami trudili da je naučite.

Jer znanje se ne može dobiti, pokloniti, predati, već se mora vlastitim radom steći.

Ako malo razmislite o tome, priznat ćete da je to i – pravedno. Znam da vas još zanima kako su naposljetku prošli moji mali prijatelji. Jesu li riješili svoje probleme s računanjem. Da li su im ove igre što pomogle ili su to bile tek igre da prođe vrijeme. igre bez veze.

Što vi mislite?

Zlatko Šporer

 

 

 

——-

Napisao i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.