Predstavljamo vam pisce i književnike: Rajko Glibo

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Rajko Glibo

———–

Bilješka o piscu:

GLIBO, Rajko, redoviti sveučilišni profesor i pripovjedač, pjesnik, dramski pisac, pisac udžbenika i esejist (Donja Vast kraj Prozora, 24. listopada 1940).

Osnovnu školu gimnaziju pohađao je u Zadru (1956-1959), Višu pedagošku školu završio je u Mostaru (1968), diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (1972), magistrirao iz povijesti i teorije književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1986), gdje je doktorirao temom Strukturne osobitosti narodne književnosti i književno stvaralaštvo Ive Andrića (1990).

Kao znanstvenik objavio je knjigu “Lutkarstvo i scenska kultura”, i to je prvi udžbenik za taj kolegij na fakultetima u BiH i Republici Hrvatskoj, zatim knjigu “Medijska kultura”, ( priručnik) i studiju “Domoljublje i otpadništvo Ive Andrića”.

Objavio je šest knjiga pripovijetki, jedanaest knjiga poezije i pet drama. Bio je član Hrvatskog filozofskog društva, Društva hrvatskih književnika, HKD “Napredak” i matičar Matice hrvatske u Zagrebu. Pjesme, pripovijetke, monodrame i radio-drame objavljivao je u periodici i časopisima širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dobitnik je deset književnih nagrada za priču, tri za poeziju i jedne za monodramu.

Preminuo je 17. rujna 2012. godine u Zadru.

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka poezije: “Zornice”; digitalne knjige, 2011.

http://www.digitalne-knjige.com/glibo2.php

Zbirka poezije: “Pjevopisi”; digitalne knjige, 2012.

http://www.digitalne-knjige.com/glibo.php

———–

Naslovnice knjiga:

———–

In memoriam: Rajko Glibo (1940.-2012.)

Početi za pjesnika: …“ Umro je … u riječi se ne riječi, ne stoji… pjesnici ne umiru, oni samo potpuno potpuni, prelaze u riječi svojih pjesama, i sa njima nastave dalje, žive živote čitanih riječi u očima, umu, dušama, srcu, čitatelja, spomenici su što se izdižu u našim sječanjima.

Kako koju ljudsku ljudovanjem… čovjek o čovjeku… izdigne se izgordi, ono pjesnik, za pjev besmrtni, muza neugasivih, zov dalekih truba poeta… onaj koji je bistvovao bio tu, rani Rajko, obilježio je i dio moga stvaralačkoga puta, onda je bolest za njim mrsila konce pletiva, umjetničkoga i životnoga, razbolila ih, teških zapetljanih, neraspetljivih nepojmljivih, teško oprostivih, ali oprostiti se mora da bi se pošlo dalje, i oprost tražim i od drugih koje je dotakao taj zamrs pletiva, zamrsio… sječam se i pamtim Rajka iz onih zdravih i ljudskijih dana, pratim ga po upjesmima onog najljepšeg iz nutrine duše, slikovanih lirskokaza.topline doma kuća od riječi, one istinske Rajkove duše, uramljene u Rami s Bogom i Bosnom na svojoj strani.

 

 

——-

Napisao, uredio i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.