Predstavljamo vam pisce i književnike: Ivo Mijo Andrić

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Ivo Mijo Andrić

——————————

Bilješka o piscu:

Rođen je 17.11.1948. godine u Čanićima kod Tuzle.

Osnovnu školu pohađao je u Dobrnji, Mramoru i Lipnici, a srednju tehničku u Tuzli. Završio je Fakultet političkih nauka i postdiplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, gdje je proveo veći dio života.

Uz knjige navedene u rubrici objavljena djela, objavio je i jednu stručnu publikaciju s područja zaštite radničkih prava te blizu 50 znanstvenih i stručnih radova. Književnim i stručnim radovima zastupljen je u tridesetak zajedničkih knjiga, zbornika i antologija.

Piše poeziju, prozu, drame, eseje, aforizme, epigrame, oglede i književne prikaze, koje objavljuje listovima i časopisima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i šire. Književni radovi su mu prevođeni na engleski, njemački, češki, slovački, slovenski i makedonski jezik.

Član je Društva hrvatskih književnika i Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

——————————

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Roman za djecu: “Medo s Medvednice

http://www.digitalne-knjige.com/andric.php

Knjiga aforizama:”Otvori se zemljo“,

http://www.digitalne-knjige.com/andric3.php

Zbirka priča: “Kišne priče

http://www.digitalne-knjige.com/andric2.php

Zbirka poezije “Zagrebački versi

http://www.digitalne-knjige.com/andric4.php

Zbirka poezije “Biljopije

http://www.digitalne-knjige.com/007/andric5/

Knjiga osvrta: “Čitačeva riječ

http://www.digitalne-knjige.com/andric6.php

Knjiga aforizama: “Aforizmi u korizmi

http://www.digitalne-knjige.com/andric7.php

Drame i melodrama “Triling

http://www.digitalne-knjige.com/andric8.php

Knjiga aforizama: “Prosijane misli i Hrvatska zanovijetanja“, Ive Mijo Andrić i Tomislav Supek

http://www.digitalne-knjige.com/andric-supek.php

Sumnjive misli, Zagreb, 2016.

http://www.digitalne-knjige.com/andric9.php

Neknjižene pjesme, Zagreb, 2016.

http://www.digitalne-knjige.com/andric10.php

Smiješne pjesme, Zagreb, 2016.

http://www.digitalne-knjige.com/andric11.php

Prikazi i posvete, Zagreb, 2017.

http://www.digitalne-knjige.com/andric12.php

Misli promašenog pisca, Zagreb, 2018.

http://www.digitalne-knjige.com/andric13.php

Moje godine, Zagreb, 2018.

http://www.digitalne-knjige.com/andric14.php

Riječi o djelu Save Ilića, 2018.

http://www.digitalne-knjige.com/andric15.php

Anto Stanić kormilar svoga života, 2019.

http://www.digitalne-knjige.com/andric16.php

Knjiga osvrta: Usud i sudbina, 2019.

http://www.digitalne-knjige.com/andric17.php

Knjiga aforizama: Misli pogođenog pisca,, 2019

http://www.digitalne-knjige.com/andric18.php

Knjiga za Sofiu, 2019.

http://www.digitalne-knjige.com/andric19.php

Knjiga aforizama:Aforizmi i slobodne misli, 2020.

http://www.digitalne-knjige.com/andric20.php

Knjiga osvrta: “Moždani udar©i”, 2020.

http://www.digitalne-knjige.com/andric21.php

Knjiga osvrta: “Berači riječi“, 2020.

http://www.digitalne-knjige.com/andric22.php

Knjiga aforizama: Raspuštene misli, 2021.

http://www.digitalne-knjige.com/andric23.php

Knjiga aforizama: H-umorne misli, 2022.

http://www.digitalne-knjige.com/andric24.php

——————————

Naslovne stranice knjiga:

————————–

Intervju:

Naš intervju s piscem i književnikom Ivom Mijom Andrićem,  moći ćete

pročitati ukoliko svojim mišem kliknete na sljedeći link:

https://digitalne-knjige.com/?p=2193

—————

Kritike:

Osvrt na knjigu “Berači riječi”, Ive Mije Andrića

Za početak upitajmo se što je to osvrt ili prikaz? Osvrt ili prikaz je vrsta teksta u kojem se opisuje i predstavlja neko djelo: knjiga, članak, kazališna predstava, film, slika, izložba i slično. Nasuprot tome Esej je kraća prozna vrsta u kojoj se obrađuje različita tematika, iz života ili znanosti, na način koji uključuje razmišljanje i zaključivanje, ali također ima i formu umjetničkog djela. Sve to napisali smo jer se pred nama nalazi knjiga Eseja i književnih prikaza “Berači riječi”, Ive Mije Andrića, koji odmah na početku knjige navodi i slijedeće:

Moram priznati da sam dugo razmišljao hoću li napisati prikaz, osvrt ili samo impresije o knjizi poezije Vidikovac na Odri sarajevske pjesnikinje Fadile Nure Haver. Za recenziju je već bilo kasno jer je knjiga objavljena prije nekoliko godina. Kritika je za takve knjige ružna i preteška riječ. Kako pisati kritiku o nečem što je više nego dobro? O dobrom se pišu i govore samo pohvale.

I tako riječ po riječ autor nas uvodi u svijet knjiga predstavivši nam u ovoj knjizi čak 37 pisanih djela i 6 književnika ili umjetnika u dijelu knjige koji je nazvao “Zapisi o ljudima i djelima ”

Sve to odaje i silan trud, no i čitalačku radoznalost Ive Mije Andrića. Jer kao što mnogi poznati pisci napominju da ne možeš postati pisac ako ne znaš čitati, tako nam Ivo Mijo Andrić dokazuje da u njemu nakon mnogo godina i puno objavljenih knjiga još uvijek ima i žara i volje za čitanjem i pisanjem. Stoga recimo da je ova knjiga odraz njegovog čitalačkog iskustva u kojoj vas svojim riječima pokušava nagovoriti da pročitate bilo koju od knjiga koje je on odabrao za vas.

Poseban osvrt zaslužuje i dio knjige koji je sam autor nazvao “Zapisi o ljudima i djelima “. Ovdje nam autor predstavlja književnike i umjetnike koje je osobno poznavao i čija djela cijeni i poštuje toliko da ne dopušta da budu prepuštena zaboravu.

Sve to ovoj knjizi dodaje i jednu osobnu notu, no uvjeren sam da će svi oni koji čitaju književne osvrte i prikaze znati cijeniti i poštivati i takav dokumentarni pristup.

A, za kraj ćemo navesti da i ova knjiga Eseja i književnih prikaza, baš kao i druge knjige Ive Mije Andrića ima našu toplu preporuku i da je svakako vrijedi pročitati.

U Zagrebu, dana. 03.12.2020, Nenad Grbac

—————

PREDGOVOR – MISLI POGOĐENOG PISCA

Ono što posebno ističe Ivu Miju Andrića u vrhu hrvatske i BiH književnosti je njegovo stvaranje i ogledanje u cijelom nizu književnih vrsta. Za razliku od mnogih drugih autora, on piše pjesme, priče, romane, drame, aforizme, epigrame, novele, kritike, oglede, eseje, studije, polemike, književnost za djecu, znanstvene i stručne radove s područja zaštite radničkih prava…. Da, sve to spada u Andrićevu sferu interesiranja i stvaranja, pa po tome sudeći, Andrićeva najuža specijalnost je – svestranost.

Jednom riječju, Andrić se dokazao kao unikatni aforističar, koji vrhunskim umijećem plovi i roni u raznim književnim vodama. Očigledno, njegovoj znatiželji i književnom talentu tijesni su svi zadani okviri, pa ih zato neprestance mijenja i proširuje.

Misli pogođenog pisca pisane su po kategorijama boksačkog sporta. Ring je Lijepa Naša, ili pak njihova, sa svim svojim manama (npr. demokracija „na hrvatski”) i prednostima (npr. otvorene granice za izlaz iz zemlje). Aforizmi udaraju u sve poremećene društvene i ljudske vrijednosti: direktima, krošeima, aperkatima, snažno i jako, bez obzira radi li se o papir ili teškoj kategoriji. Andrićev aforizam je red, ali red protiv svih onih koji bi svuda zavodili red do nereda. Poruke njegovih aforizama se čitaju između svih tih redova, bez obzira koliko su škrti na riječima. U njima nam pisac otkriva urođenu tehniku duhovitosti pisanja i podstiče na razmišljanje na drugi, nestereotipan način. Aforizmima koji idu „in medias tres” podcrtava se njihova višeslojnost i misaona dubina. U knjizi imamo i puno misli koje nisu toliko zvonke i alarmantne. No, i one nas itekako dovode u stanje zabrinutosti o moralnim i vrijednosnim kriterijima društva u kojem živimo.

Duhovitost je ljekovita. A u svim svojim dosadašnjim knjigama aforizama, Andrić se dokazao kao doktor duhovitosti. On je neumorni realni kritičar stvarnosti i života koga živimo, a čiji smo taoci, koji kritikom kroz humor, izražava svoju individualnost i kreativnu posebnost. U aforističko – satiričkom umijeću fascinira način na koji koristi jezičnu vratolomiju, da bi aforizmi pulsirali kritičkim duhom. Stalno pozivanje na prošlost i tradiciju kao jedini orijentir, kao imperativni vrijednosni svjetionik, Andrić stavlja u kontekst vječne okrenutosti prošlosti umjesto sadašnjosti i budućnosti. Dvodjelni aforizmi su omiljena forma njegove poetike – prvi dio aforizma je naoko jednostavan iskaz a drugi je obrat, demanti, rastvaranje tog jednostavnog iskaza kao privida i iluzije.

Arbitar u ovom aforističko boksačkom meču mora biti nepristran, neutralan. Radi toga neću izdvajati pojedine aforizme i misli iz ovih boksačkih kategorija (da ne bi neke doveo u privilegiran položaj), jer iz svih sijevaju razorni aforistički udarci, već dajem generalnu ocjenu borbe. Meč između Andrićevih aforizama i misli o svekolikim društvenim devijacijama, proglašavam neriješenim. Iz ovoga se može naslutiti, da će se borac Andrićevskog   kova, prihvatiti pera i kompjutera i aforistički ići u nove okršaje s novim knjigama.

Misli pogođenog pisca su dobrovoljni prilog afirmaciji hrvatske, regionalne i europske aforistike i autorov pokušaj općem uzdignuću i ozdravljenju ljudskoga duha i bolesnoga društva.

Tomislav Supek

—————

Aforizmom protiv gluposti

Sigurno ste svjesni da je u današnje vrijeme glupost pustila duboke korijene. Korijenje te gluposti ili svih apsurda s kojim nažalost svi mi moramo živjeti najlakše je detektirati pomoću aforizma. Svega toga vjerojatno je bio svjestan i Ivo Mijo Andrić kad je pisao svoju novu knjigu aforizama “Raspuštene misli”. A, on je u toj knjizi korijene te gluposti detektirao nevjerojatno lucidno.

A, jeste li se ikad upitali kakve nam to poruke stižu s saborske govornice, televizije, interneta, facebooka, serija, kvizova, dokumentaraca, “reality showova” i sličnog? Upravo one koje nam Andrić razobličuje aforizmima kao notorne neistine, koje nam se uporno nameću kao jedine i prave istine.

Jeste li se upitali koja je svrha svih tih neistina? Odgovor na ovo pitanje je jednostavan: svrha im je pretvoriti čovjeka u sredstvo, što više ga dehumanizirati i otuđiti, ne bi li se od njega imalo što više koristi, da bi se na njemu što više zaradilo.

Čovjeka, dakle, treba zaglupiti, prodati mu rog za svijeću, uvjeriti ga da on zapravo nije ono što misli, da je ono što nije, isprati mu mozak, ograničiti mu slobodu na pravo da radi, da troši i da se zabavlja ne bi li što manje mislio jer državi, političarima, crkvi, bankarima i korporacijama samo takav može biti od koristi.

Sve to, a i više od toga saznati ćete u novoj knjizi aforizama Ive Mije Andrića, po imenu “Raspuštene misli, Aforizmi, gnome i sentence”. I upravo stoga predlažemo vam da je svakako pročitate. Tek toliko da se korijenje ne bi ukorijenilo.

Napravili smo korjenite promjene. Sada jedemo… korijenje – kaže pisac u jednom aforizmu. Zvuči li vam to poznato?

U Zagrebu 28. 03. 2021. Nenad Grbac

—————

“H-umorne misli”, Ive Mije Andrića

Aforizam (grčki: kratka izreka, definicija), je izreka koja se jezgrovitim, poentiranim oblikom izdvaja iz proznog teksta u kojem se pojavljuje. Stvarnost ju razlikuje od vica i anegdote, prozni značaj od gnome i epigrama, izlučenost iz cjeline od filozofske teze, a individualno autorstvo od poslovica i krilatica.

U aforizmu se misao, uvid, sud ili stav obično formuliraju u obliku antiteze, paradoksa, hiperbole, igre riječima, aluzije ili kakva obrata. Pojavljuje se kao medicinski poučak (Hipokrat, Galen), zatim u učenjačkim zbirkama (Plutarh, Erazmo Roterdamski, F. Bacon), u religijskoj literaturi (Biblija, Talmud) i u filozofskoj tradiciji (Seneka, Marko Aurelije, A. Schopenhauer, F. Nietzsche).

S talijanskim, španjolskim i francuskim komentatorima te osobito s francuskim moralistima XVII. st. (Pascal, La Bruyère, La Rochefoucauld) aforizam postaje sastavnicom književnog života.

U njemačkoj je književnosti aforizam bio naročito popularan oko 1800. god. (Lichtenberg, Jean Paul, J. W. Goethe). Od hrvatskih su ga književnika rado koristili A. Starčević, F. Kurelac i A. G. Matoš.

Aforističnim stilom nazivaju se tekstovi obilježeni diskontinuiranim, premetljivim poretkom rečenica ili fragmenata.

Sve ovo smo napisali kako bi vi čitatelji portala “Digitalne knjige”, točno znali s čime se sve susresti u knjizi “H-umorne misli”, Ive Mije Andrića.

A, svi oni koji su dosad već pročitali   bilo koju knjigu aforizama Ive Mije Andrića ostati će iznenađeni koliko je autor nakon tolikih godina provedenih   u književnosti i tolikih knjiga aforizama uspio ostati originalan i svoj.

Svaki njegov aforizam mudro je osmišljen, te dovoljno istinit i zajedljiv čime svakako zaslužuje svu vašu pažnju.

A, upravo stoga ova knjiga zaslužuje i našu preporuku.

U Zagrebu 09. 04. 2022. Nenad Grbac

 

 

——-

Napisao i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.