Što su to digitalne knjige?

Upute za korištenje digitalnih knjiga by Impero present

——————————————————————–

Što su to digitalne knjige ?

Naše digitalne knjige sastoje od samo jedne izvršne (exe) datoteke, koju je moguće pokrenuti na svim kompjuterima, koje pokreću Windows operacijski sustavi.

——————————————————————–

Kako izgledaju ?

Kad je otvorite ona zauzima površinu cijelog ekrana, a njen prijelom je vrlo sličan izgledu obične papirnate knjige.

——————————————————————–

Što uraditi nakon što preuzmete knjigu s Interneta ?

Nakon preuzimanja knjige s Interneta knjigu je potrebno raspakirati, pročitati uputstvo o korištenju, te dva puta kliknuti na exe datoteku ili ikonu koja nosi ime knjige.

——————————————————————–

Kako koristiti i pregledavati knjigu ?

Knjiga se pregledava i lista pomoću jednostavnih kliktaja miša, te je zbog te njene jednostavnosti mogu koristiti čak i oni koji nisu odveć vični radu na kompjuteru.

——————————————————————–

Da li se knjige mogu isprintati ?

Knjigu je pomoću naredbe print ili tiskaj moguće i otisnuti ili isprintati (pojedinačne stranice ili cijelu knjigu), a rezultat ispisa omogućuje daljnje korištenje te knjige u papirnatom formatu.

——————————————————————–

Važna napomena vezana uz printanje knjiga !

Važno je napomenuti i da su knjige optimizirane za rad s Epsonovim Pisačima, te da ćete koristeći proizvode te tvrtke prilikom printanja digitalnih knjiga svakako postići i najbolje rezultate i najbolju kvalitetu isprintanog materijala.

——————————————————————–

Preporučena konfigacija

Za rad s digitalnim knjigama nije vam potrebno snažno računalo, jer je knjige moguće pokrenuti već na Pentium I procesorima sa svega 32 megabajta rama i Win 95 operativnim sustavom. Preporučena
konfiguracija za ugodan rad glasila bi: Pentium III procesori, 256 MB rama i bilo koji Windows operativni sustav, od win 95 do najnovijih Windows operativnih sustava.

——————————————————————–

Mogući problemi

Uz sam rad digitalnih knjiga by Impero present nije uočena pojava nikakvih problema vezanih uz rad knjiga ili rad računala na kojem se knjige pregledavaju. Jedini uočeni problem je sklonost nekih
antivirusnih programa da u krajnje restriktivnom načinu rada, posumnjaju ili ustvrde da je izvršna datoteka u kojoj se nalazi knjiga potencijalni virus. U takvim slučajevima najbolje je te programe
ili namjestiti na manje restriktivan način rada ili isključiti.

——————————————————————–

Posebna napomena

Bez obzira na eventualne sumnje manje poznatih antivirusnih programa Važno je napomenuti da digitalne knjige nisu virus i ne sadrže bilo kakve oblike prijetnje sigurnosti vašeg računala (mailware adavare ili spayware).

Knjige su ispitana najnovijim i najboljim antivirusnim programima i svi oni su s apsolutnom sigurnošću zaključili da digitalne knjige by Impero present, ne sadrže nijednu za vaše računalo štetnu naredbu.

——————————————————————–

Cilj projekta digitalne-knjige.com

Cilj projekta digitalne-knjige.com je digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja hrvatsko kulturno naslijeđe, te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima Interneta. Samim tim logično je i to da su naše digitalne knjige besplatne za osobnu upotrebu odnosno da ih pojedinačni korisnici mogu koristiti na način na koji to oni žele.

——————————————————————–

Kako zaštiti identitet digitalnih knjiga by Impero present ?

Ipak da bi zaštitili sav uloženi trud i vrijeme utrošeno tijekom izrade Digitalnih knjiga by Impero present, te naročito autorska prava pjesnika i pisaca, koje predstavljamo u knjigama, za korisnike naših knjiga smo pripremili i ugovor o korištenju kojeg bi se svakako trebali pridržavati.

———————————————————————

Što su to digitalne knjige?

Digitalne knjige su digitalne verzije knjige prilagođene čitanju na ekranu. Pojavom e-čitača, specijaliziranih elektronskih uređaja za čitanje knjiga zasnovanih na tehnologijama elektronske tinte i papira, te potom i tablet uređaja, takve digitalne knjige sve više ulaze u upotrebu.

———————————————————————

Koje su pogodnosti čitanja digitalnih knjiga?

Digitalne knjige imaju nekoliko prednosti naspram papirnatih izdanja. Cijena e-knjiga uglavnom je manja od papirnatih izdanja. Kupovina je bitno brža i jednostavnija, a kupljenu e-knjigu ćete trenutno moći spremiti na svoj uređaj i čitati. Tekstove e-knjiga možete pretraživati, a software za čitanje e-knjiga je besplatan.

———————————————————————

Koji formati digitalnih knjiga postoje?

E-knjige se izrađuju u različitim formatima što je obično vezano za proizvođače hardvera i softvera za izradu i čitanje e-sadržaja. Od formata se uglavnom koriste EPUB, PDF, EXE, AZW, MOBI, KF8, ODF,
iBooks Author, NOOK Kids.

———————————————————————

Koji format digitalnih knjiga možete pronaći na stranici digitalne knjige

Knjige dostupne na portalu Digitalne knjige dosad smo većinom izdavali u Exe formatu (izvršna datoteka Windows operativnih sustava). Prednosti tog formata su izgled knjige vrlo sličan tiskanoj knjizi, jednostavna navigacija mala veličina datoteka. Najveća mana tog formata je to što je uglavnom vezan uz Microsoftove operativne sustave, odnosno nije ga moguće koristiti na tabletima i mobitelima.

———————————————————————

Otkud odluka da vam uz knjige u EXE formatu ponudimo i knjige u EPUB formatu?

U vrijeme kad smo pokretali portal prijenosni uređaji, tableti i mobiteli su praktički bili rijetkost. Danas su oni na neki način osvojili i preplavili svijet pa je posve logično da se i mi prilagodimo promjenama i
ponudimo vam knjige u formatu koji ćete moći čitati na svom prijenosnom uređaju.

———————————————————————

Što je to EPUB format?

Digitalne knjige u EPUB formatu automatski se prilagođavaju veličini ekrana, a format je moguće čitati na različitim operativnim sustavima. EPUB format odlikuje to što se sadržaj (stranica sa tekstom i drugim vrstama sadržaja) prilagođava različitim veličinama zaslona uređaja na kojem se čita, a najnovija verzija EPUB 3 uz unapređenje pojedinih funkcionalnosti vezanih za prikaz strukturiranog teksta i grafike, omogućuje i integraciju multimedije u sadržaj. Prezentacija dokumenta na uređaju regulira se definiranjem stila stranice.

———————————————————————

Možete li i vi čitati digitalne knjige u Epub formatu na svojem prijenosniku?

Najvjerojatnije da. Puno toga ovisi i o tome koji prijenosnik imate i naravno o veličini ekrana. Knjige su uglavnom optimizirane za rad na tabletima, pa je moguće da će se lošije vidjeti ili da će ih biti teže
pregledati na uređajima s manjim ekranima. Poznato je recimo da Amazonovi Kindle uređaji ne podržavaju EPUB format, osim Kindle Fire uređaja na kojem se uz pomoć drugih aplikacija za čitanje e-knjiga mogu čitati i e-knjige u EPUB formatu.

———————————————————————

Što treba prvo učiniti?

Prvo na svoj uređaj morate instalirati neki od programa namijenjenih čitanju knjiga u EPUB formatu. Na androidu ima puno programa za čitanje knjiga. Dobar dio ih je besplatan i može ih se preuzeti sa Google playa. Ja na tabletu najčešće koristim moon+ reader, no nisu loši ni Kobo, fbreader, Mantano Reader Lite, Aldiko, EbookDroid… Na Win mobile najbolja je i besplatna Freda. Za Iphone kažu da su najbolji programi eReader for Mac, Calibre, Strofa Desktop, Adobe Digital Editions. U Windowsima to bi bili već spomenuti FB reader i Calibre.

Zatim treba otvoriti program, uvesti knjigu ili ju preuzeti s interneta i čitanje može početi. Prilagodba korisniku je omogućena odabirom više ponuđenih tema (uključujući izbor između dnevnog i noćnog moda), podešavanje osvjetljenja, odabirom odgovarajuće animacije prilikom navigacije (prelazak na sljedeću stranicu) mijenjanje fontova, povećanje i smanjene stranica itd…

———————————————————————

A kako preuzeti knjige na recimo tablet pokretan androidom?

I o tome smo razmišljali i isprogramirali aplikaciju “Digitalne knjige” za android. Zasad je ta aplikacija na čekanju jer moramo prvo ponuditi dovoljan broj knjiga u Epub formatu. Nakon što to ostvarimo aplikaciju ćemo plasirati i putem Google playa i putem portala digitalne-knjige.com. Svrha te aplikacije je da posjetitelji budu obaviješteni o svim novostima na portalu te da mogu što lakše i jednostavnije preuzeti knjige u E-pub formatu. Naravno knjige se već i sad mogu preuzeti, no zasad samo putem
web preglednika odnosno posjeta portalu.

———————————————————————

Možete li printati i kopirati digitalne knjige u EPUB formatu?

Uglavnom ne. Mogućnost printanja je pitanje izbora izdavača, a velika većina izdavača je ne nudi. Mi zasad nismo pokušali printati naše knjige iz Epub formata jer je za printanje knjiga EXE format puno bolji izbor, no vjerujemo da bi stranice knjiga bile male i da bi trebalo puno podešavanja da se knjiga isprinta i pri tome bude čitljiva.

———————————————————————

Hoće li sve digitalne knjige u Epub formatu koje se nalaze na našem portalu biti besplatne?

Vjerovatno hoće, no to naravno ovisi i od autora, naime ako neki autori izraze želju da knjiga u Epub formatu ne bude besplatna mi ćemo je uvažiti.

———————————————————————

Da li je to jedina promjena koju namjeravamo uvesti na portalu?

Naravno da ne! Trenutno razmišljamo i o tome da čitateljima omogućimo i kupnju tiskanih knjiga koje su dostupne i objavljene na portalu kao digitalne knjige. Time bi možda mogli pomoći piscima da plasiraju svoje tiskane knjige i da pri tome nešto zarade. Interesa za takve knjige ima iako nije velik. S druge strane i za taj plan će trebati dosta vremena, dogovora s piscima te u konačnici i programiranja da bi i taj plan uklopili u sadašnje sučelje portala digitalne-knjige.com

———————————————————————

UGOVOR O KORIŠTENJU DIGITALNIH KNJIGA by IMPERO present

Digitalne knjige by Impero present dopušteno je koristiti samo za osobne potrebe korisnika, čime želimo izbjeći bilo kakvu mogućnost zloupotrebe autorskih prava autora knjige.

Korisnici ih mogu slobodno pregledavati, kopirati, umnožavati, te pokazivati i slati prijateljima ili svim onim za koje misle da bi ih takvo nešto moglo zanimati, no svaka druga vrsta distribucije digitalnih knjiga, ostaje isključivo i nepovredivo pravo stranice www.digitalne-knjige.com.

Nenad Grbac iz Zagreba, kao nakladnik, s jedne strane (u daljnjem tekstu: nakladnik) i korisnik Digitalnih knjiga by Impero present (u daljnjem tekstu: korisnik)zaključuju ugovor o korištenju knjige

čl. 1.

Ugovorne strane su suglasne da Digitalne knjige nakladnika korisnik može koristiti samo za osobne potrebe, pri tome ničim ne ugrožavajući autorska prava nakladnika i pisaca koji su nakladniku dali suglasnost da objavi njihovo djelo.

čl. 2.

U skladu s prethodnim člankom, korisnik knjigu može pregledavati, kopirati, umnožavati i slati svima onima za koje smatra da bi ih knjiga mogla zanimati, a nije mu dopušteno mijenjati sadržaj knjiga,
dopunjavati ga, kao ni bilo kakva izmjena u izvornome kodu knjiga (bilo u binarnom ili izvršnom obliku).

čl. 3.

Ugovorne strane su suglasne da je svaka druga vrsta distribucije Digitalnih knjiga nakladnika zabranjena odnosno isključivo i nepovredivo pravo nakladnika.

čl. 4.

Slijedom prethodnog članka zabranjena je bez znanja i suglasnosti nakladnika i pisaca bilo kakva komercijalna ili reklamna upotreba Digitalnih knjiga, njihovo korištenje u državnim i privatnim ustanovama (fakultetima, školama, knjižnicama, knjižarama i slično).

čl. 5.

Temeljem članka 3. ovoga ugovora zabranjena je i bilo kakva distribucija Digitalnih knjiga nakladnika putem elekroničkih medija i interneta.

čl. 6.

Ovaj ugovor zaključuje se na neodređeno vrijeme, a sve sporove proizašle iz njega ugovorne strane će nastojati riješiti sporazumno, dok se u suprotnome ugovara se stvarno nadležan sud u Zagrebu.

——————————————————————–

A za kraj ćemo samo dodati da se nadamo da će nam se naše digitalne knjige dopasti, te da ćete s vremenom postati stalni korisnik svih sadržaja koje vam putem web stranice www.digitalne-knjige.com namjeravamo ponuditi.

Uredništvo projekta www.digitalne-knjige.com

 

——————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.