Predstavljamo vam pisce i književnike: Jozefina Dautbegović

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Jozefina Dautbegović

——————————

Bilješka o književnici:

Pjesnikinja i prozaistica, rođena je 1948. u Šušnjarima pokraj Dervente. Završila je Pedagošku akademiju u Slavonskom Brodu, a   nakon toga živjela u Doboju. Od 1992. živjela je u Zagrebu. Radila kao nastavnica, bibliotekarka i urednica književnih časopisa. Pjesme je objavljivala u najvažnijim hrvatskim književnim časopisima. Prevođena je na osam jezika i zastupljena u više antologija.

Preminula je u Zagrebu, 27. studenog 2008.)

——————————

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

“Gdje mi je ono lice”, (2009) digitalne-knjige.com

———–

Naslovnice knjiga:

———–

O djelu Jozefine Dautbegović:

Gotovo da i nema relevantna književnog kritičara koji o njezinoj lirici nije pisao posebice biranim riječima. Bio to Zvonimir Mrkonjić, koji je zapisao da »jedna od velikih pouka poezije Jozefine Dautbegović jest: nikad bezbolno proći ni pored jedne stvari«, bio to Tonko Maroević koji nam kaže kako »čudo poezije Jozefine Dautbegović je i u tome što sa skeptičnim ili nihilističkim predznakom zapravo afirmira intenzitete autentičnog bivanja«, bio to Delimir Rešicki koji tvrdi da »tehnicizam potrošenoga semiontičkoga koncepta Dautbegovićeva itekako zna oploditi i diskretnošću vlastite emocije koja samo dodatno pojačava gorčinu neizbježne spoznaje« – svi su oni, i mnogi drugi (Sead Begović, Branimir Donat, Željka Čorak, Hrvoje Čulić, Željko Grahovac, Tea Benčić Rimay i ini) – zapravo zarana odali počast decentnome i odmjerenome, intelektualnome i inteligentnome, promišljenome i proživljenome, a opet iskrenome i osjećajnome stihovlju što nam ga je ostavila vrsna, pomna i nadasve nenapadna pjesnikinja Jozefina Dautbegović.

Denis Peričić

 

 

——-

Napisao i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.