Predstavljamo vam pisce i književnike: Vesna Krmpotić

———–

Vesna Krmpotić

——————————

Bilješka o književnici:

Vesna Krmpotić, hrvatska pjesnikinja, književnica, prevoditeljica i autorica velikog književnog opusa s preko 108 knjiga i naslova. Rođena je 1932. u Dubrovniku. Diplomirala je psihologiju i engleski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a bengalski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u New Delhiju. Početkom 1960-tih radila je kao urednica u Literarnoj redakciji Radio-Zagreba, zatim kao urednica u Prosvjeti i Globusu, te u kulturnoj redakciji beogradskog radija.

Kao supruga Radivoja Petkovića, kulturnog ataše-a u ambasadi dulje vrijeme živjela je u Egiptu, SAD-u i Gani. Od 1962. do 1964. provela je na specijalizaciji bengalskog jezika u Indiji. Vezala se posebno za Indiju i njenu kulturu. Od 2004. živjela je i radila u Zagrebu i Beogradu kao profesionalna književnica.

Objavila je više od stotinu knjiga poezije, proze, eseja, pripovijetki, romana, drama, antologija. Autorica je najveće pjesničke zbirke u svjetskoj književnosti “108 x 108”, koja sadrži 11. 664 pjesme, a najpoznatije joj je djelo “Brdo iznad oblaka”, potresna knjiga o smrti svog sina.

Preminula je 21. kolovoza 2018.

——————————

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Što sam ono htjela tobom reći“, (2009) digitalne-knjige.com

http://www.digitalne-knjige.com/krmpotic.php

———–

Naslovnice knjiga:

—————————

Vesna Krmpotić i portal Digitalne knjige

Na stranicama Hrvatskog društva književnika pronaći ćete i podatak da je među njenim objavljenim djelima i jedna digitalna knjiga. Naravno riječ je o zbirci poezije po imenu “Što sam ono htjela tobom reći”, objavljenoj u našoj ediciji; Mala virtualna knjižnica hrvatske ljubavne lirike 2008.

Vesni je bilo drago kad smo je kontaktirali i zamolili da nam dopusti objavu njenih pjesama u digitalnoj knjizi. O tome koliko je ta knjiga njoj značila govori nam i to da ju je i sama uvrstila u svoj popis objavljenih djela.

Nama se dopalo to što je jedna od najvećih Hrvatskih pjesnikinja bila draga, skromna i normalna osoba s kojom se satima moglo razgovarati i o poeziji i o književnosti, bez da ijednom spomene sebe, veličinu svog književnog djela i svoje zasluge.

 

——-

Napisao i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.