Agatha Christie je napokon dobila spomenik u Londonu!

Brončani spomenik visine 2,5 metra, napravljen po narudžbi producenta Stephena Waley-Cohena i autoričina unuka Mathewa Pricharda, zamišljen je u obliku goleme knjige u čijem  se otvorenom središtu nalazi autoričino poprsje.

Kraljica krimića Agatha Christie napokon je dobila spomenik u Londonu posvećen njenom doprinosu londonskom kazališnom životu. Spomenik, autora kipara Bena Twiston-Daviesa nalazi se u samom srcu londonske kazališne četvrti Covent Garden, između ulica Great Newport i Cranbourn. Takva je lokacija izabrana zbog doprinosa i zasluga koji je najprodavanija književnica svih vremena imala u razvoju kazalištu. Naime Christie je prva dramatičarka kojoj su na West Endu istodobno prikazivana čak tri djela, a njezina je “Mišolovka”, naizvođenija predstava u povijesti tog kazališta.

“Spomenik je inspiriran činjenicom da je Christie, s prodane 4 milijarde knjiga, najprodavanija svjetska spisateljica, a na njegov su konačni oblik utjecale i okolnosti mjesta na kojemu će se nalaziti, odnosno, činjenice da je bilo važno da ne ometa prolaznike. Tako je nastala ideja o knjizi”, rekao je Twiston-Davies.

Kako su Christienoj popularnosti pridonijela i brojna izdanja na oko 50 različitih jezika svijeta, na spomeniku se nalaze i njeni brojni naslovi na različitim jezicima, kao i na Brailleovom pismu. “Ideja je da spomenik iz udaljenosti izgleda prilično jednostavno no, kada se približite, postaju vidljiviji svi detalji”, rekao je Twiston-Davies.

Spomenik Agathe Christie u Londonu

Mi bismo još samo pridodali da nam je drago što spomenik Agathe Christie lijepo izgleda i ne sliči ni na jedan spomenik Dr. Franje Tuđmana, kakvi se u zadnje vrijeme masovno izrađuju i otkrivaju u Hrvatskoj. Pozitivno je i to što su Englezi u izradi spomenika angažirali pravog umjetnika, a ne priučene, samouke i samozvane “umjetnike i kipare”.

Jednom riječju kip Agathe Christie vraća vjeru u umjetnost i kiparstvo, koju smo mi Hrvati već odavno izgubili, gledajući sve te nakazne spomenike – Krivoustog ljigavca.

 

———

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.