Predstavljamo vam pisce i književnike: Iva Bagić

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Iva Bagić

Iva Bagić je odgojiteljica koja se od početka studiranja na Učiteljskom fakultetu počela baviti sa lutkom kao medijem koji ju je potaknuo na umjetničko stvaralaštvo.

Diplomirala je prvo na Visokoj poslovnoj školi Zagreb gdje je 2009. postigla titulu manager marketinga nakon čega je upisala Učiteljski fakultet koji je završila 2015. i stekla zvanje magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Za vrijeme studiranja nastupala je na Božićnoj priredbi na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, te kasnije na mjuziklu na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Zaposlena je u Dječjem vrtiću Trnsko, te je stalni član lutkarske grupe istoimenog vrtića. Autorica je dramske predstave koju je samostalno režirala u DV Medo Bruno pod nazivom “U iščekivanju Božićnog jutra”.

Nakon nekog vremena odlučuje se za film kao medij pa tako nastaje lutka film “Papirnata ljepotica” koji je predstavljen na 9. ogulinskom festivalu bajki. Nakon toga nastaje lutka film “Sana” koji se prikazan na OFF festivalu, te je odabran za prikazivanje na festivalu PIF 2018. 2020. završava radionicu Književni put u slikovnicu, te se odlučuje baviti prvenstveno digitalnim slikovnicama.

U skladu s tim otvara svoj you tube kanal “Ivine priče” na kojem objavljuje svoje digitalne slikovnice i filmove. Trenutno je u projektu Sedmi kontinent koji se bavi medijskom pismenosti djece, u sklopu kojeg je nastao kratki film “Plesna haljina žutog maslačaka”, kojeg su radila djeca uz potporu odgojitelja.

———–

Kontakt:

E-mail adresa: ivabagic9@gmail.com

You tube kanal: “Ivine priče”

https://www.youtube.com/channel/UCBNXfXX0oc-w2OPVGfsa_Kg

———–

Knjige ili slikovnice objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Digitalna slikovnica: “Vilenica Sana“; digitalne knjige, 2020.

http://www.digitalne-knjige.com/bagic.php

Digitalna slikovnica: “Andrej i mali krokodil.”; digitalne knjige, 2022.

http://www.digitalne-knjige.com/bagic2.php

Digitalna slikovnica: “Buđenje vile”; digitalne knjige, 2022.

http://www.digitalne-knjige.com/bagic3.php

—————

Naslovnice slikovnica:

  

—————

Video prilog: “Sana”, lutkarski film autorice Ive Bagić

—————

Kritike:

Recenzija slikovnice Vilenica Sana 

U imaginariju odrastanja, rane godine podjednako obilježavaju prva iskustva iz svijeta u okruženju kao i priče koje su nam tada ispričali.

Prve pročitane knjige, likovi i odnosi ostat će tako upisani u naša najranija sjećanja i stopit će se s našom osobnošću na razini koje poslije možda više nećemo biti svjesni, osim možda kao nekog nejasnog sjećanja, dojma ili osjećaja.

U tom svjetlu osvrnimo se i na Vilenicu Sanu, eteričan lik koji će sa svojim stremljenjima k dobru sasvim sigurno ostaviti u dječjem duhu svijetli trag koji će trajati cijeli život. Naime vile i vilenjaci mitološka su bića, koja sublimiraju i pronose odlike i realnog svijeta i onog nestvarnog, imaginarnog, stoga su nužni pratitelji dječjeg odrastanja, poticaji da bi se dijete cjelovito razvilo, svjesno i svojeg fizičkog i duhovnog aspekta.

Takve priče pospješuju razvoj svijesti koja potiče ostvarivanje pozitivne slike o sebi kao i svijest o tome da i samoga sebe možemo ostvariti samo u korelaciji prema drugima.

Nježan i obziran jezik kojim se ova priča obraća djetetu rezultat je podjednako promišljanja odgojiteljice s iskustvom kao i urođenog osjećaja za djetinji svijet koji nas poziva da mu se približimo, da se pognemo prema malenima, ali ne s omalovažavanjem velikih prema malima niti s dociranjem koje proizlazi iz naučenih pedagoških obrazaca, nego s razumijevanjem koje se rađa iz shvaćanja odraslih što su im značila proživljena iskustva u najranijoj dobi i malenih koji osjećaju tko im prilazi s naramkom dobrih misli koje i danas, onima koji vjeruju, daju krila, krila vilenica!

Prof. Snježana B. Višnjić

—————

Andrej i mali krokodil

Jednog dana majka Lidija je došla odgojiteljici i rekla. Znate moj sin uopće ne može zaspati, mi više kod kuće ne možemo izaći na kraj s njim, a preko noći jednostavno odbija zaspati, kao da se boji da će nešto propustiti. Ja satima sjedim kraj njega a on se samo okreće i vrti kao da u njemu vlada neki nemir.

Odgojiteljica joj je rekla da će biti uz njega tijekom poslijepodnevnog odmora, stoga je tako i bilo. Bio je to klasičan polazak na spavanje, Andrej je imao svoje rituale. Skakao je po krevetima, recitirao pjesmice na glas, bacao posteljinu i privlačio pažnju drugih, koji su već bili izbezumljeni od njegovih bubica u glavi.

Kad je odgojiteljica pustila glazbu za spavanje spustila se i sjela kraj njega. Pitala je može li ga zagrliti. Andreja je zagrljaj smirio te je samostalno legao u krevet, a onda je uslijedila priča…

I ne varate se! Upravo smo vam prepričali nekoliko stranica slikovnice “Andrej i mali krokodil!” autorice Ive Bagić. No, ako vi ili vaše dijete želite saznati sve što se dalje dogodilo s malim Andrejom i malim krokodilom, onda svakako morate i preuzeti slikovnicu “Andrej i mali krokodil”, te posjetiti youtube stanicu po imenu “Ivine priče”.

Slikovnicu ćete moći preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link “Želim preuzeti knjigu”, koji se nalazi na dnu ove stranice, a youtube stanicu po imenu “Ivine priče” moći ćete posjetiti ukoliko svojim mišem kliknete na sljedeći link;

https://www.youtube.com/channel/UCBNXfXX0oc-w2OPVGfsa_Kg

U Zagrebu 24.01.2022. Nenad Grbac

—————

Recenzija slikovnice “Buđenje vile”, Ive Bagić

Svako je odrastanje nalik na neko drugo, pa opet je svako posebno i neponovljivo na svoj način. I koliko god naraštaja prošlo preobrazbu iz djetinjstva u odraslo doba, unatoč svim pomagačima koji su uz njih, čini se da svaki pojedinac mora prokrčiti vlastiti put za što bezbolniji ulazak u svijet odraslijih. Teškoće i izazovi koje adolescencija podmeće pojedincima posebno znaju biti izazovni za senzibilnije dušice bačene u svijet koji ne mari previše za ono što se skriva iza ustrašenih mladih pogleda, iza kolebljivih kretnji i nesigurnih iskoraka.

Svijet ne želi osjećaje, želi samo rezultate koji će se uklopiti u kalupe strogoće i krutosti, stvorene davnih dana i koji još opstoje kao jedino pedagoško i odgojno načelo prkoseći svim znanstvenim spoznajama koje ne uspijevaju zaživjeti u okruženju koje se presporo mijenja. Dok se ne shvati koliko je potrebno prilagoditi rigidne metode oblikovanja mladih duša, djeci novog doba trebat će vodiči da im pomognu izbjeći zamke skrivene po meandrima društvenih običaja.

A sve što vrijedi za odrastanje, vrijedi i za trasiranje svojeg puta u svakoj djelatnosti kojoj se posvetimo: nema univerzalnim modela, svaki je put, ma koliko bio tipičan, poseban u svojoj neponovljivosti.

A svaka promjena, spoznala je to mlada autorica, počinje unutra, uvođenjem reda u svoje misli, nagone, instinkte i utjecajem na svoju nutrinu da radi za nas. Oblikovati svoje spoznaje u korisne upute mladom čovjeku neprocjenjiva je pomoć u odrastanju, posebno u trenucima kad se čini da nam se nebo zaklopilo nad glavom.

Savjeti uobličeni u konkretne postupke koje valja slijediti, čine ovu knjigu više od moralne potpore i pretvaraju je u priručnik za odrastanje bez kojeg ne bi smio biti i niti jedan tinejdžer, a mogla bi se pokazati korisnom i mnogima koji su već poodavno zakoračili u punoljetnost.

Snježana Babić Višnjić

 

 

——

Uredio i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.