Predstavljamo vam pisce i književnike: Blanka Hrg Pobrić

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Blanka Hrg Pobrić

Bilješka o pjesnikinji:

———–

Blanka Hrg Pobrić (1972.) živi i radi u Šibeniku, 25 godina aktivno se bavi slikarstvom, obradom drva, izradom suvenira, izradom raznih ukrasnih predmeta i skulptura. Oslikava i obnavlja stari i odbačeni namještaj kao i predmete kojima daje nov život i smisao.

Aktivno se bavi izradom i dizaniranjem ženskih torbica koje su u Šibenčanke odavno prepoznale kao brend. Velik dio njene kreativnosti odlazi na pisanje duhovno – refleksivne poezije.

Pjesme aktivno piše na svom blogu

https://blog.dnevnik.hr/kap-jedinstvena

gdje su objavljeni ovi stihovi.

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Tražeći anđele na nebu“,  zbirka poezije, www.digitalne-knjige.com, 2019

http://www.digitalne-knjige.com/pobric.php

—————

Naslovnica knjige:

———–

Kritike:

OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE „TRAŽEĆI ANĐELE NA NEBU“ BLANKE HRG POBRIĆ

Gledamo pun Mjesec na nebu okomito postavljen točno iznad svijesti što se bori s onim nesvjesnim u sebi, pijemo hladnu vodu, kapljice ne donose mir, radost je podijeljena pa u romboidnom obliku zauzima moć spoznaje.

Gdje nam je dom? Tamo gdje živimo, dišemo, sanjamo, spavamo?

Možda. Svjedoci kažu da je tako, a kad ćemo se uvjeriti, možda kad otvorimo oči srca?

Oči srca drage Blanke otvorene su odavno i povukle su me u njen svijet posebnih stihova gdje sam osjećala onu bistru kap kiše koja osvježava vrući ljetni dan.

Kamen i pijesak, izvor otkud teče bistra voda ne gubi se u pijesku, otvorenih očiju, dok nas san pokriva, krećemo putem sjene koja nas je zvala, da vidimo kakav je život pastira.

Kako možemo biti pastir, kad ne znamo što je to?

Crveno Sunce sna se smiješilo, snovi bez boja, bez vremena, glazba bez zvuka.

Je li bilo prije ponoći ili nakon nje, nepoznato je?

Noćna tmina je zgusnuto čekala u kutu, a sjena vodi do predvorja raja, jer s one strane postoje jedna vrata.

Kroz ta vrata prolaze samo čista srca…čovjek zastane i pita se: “Je li moje srce tako čisto?”

Ovo srce koje je ispisalo stihove ove predivne knjige čisto je kao bistra kap koja polako sja na suncu i poput dragulja se prelijeva u hrvatskoj poeziji.

Srce počinje jače kucati, kuca li od sumnje ili pitanja, zašto ga se to pita?

Sjena odvodi dalje dalje, pokazuje odgovor, a noćna tmina se pokreće iz kuta.

Odgovor stoji, blistav i jasan, zlatan i čist…na oltaru noći svijeća je dogorijevala, ugasila se…odgovor je stajao i dalje, srce se nasmiješilo.

Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 25.11.2019.

———–

O AUTORICI I NJENIM SLIKAMA U KNJIZI

Izraz Blanke Hrg Pobrić temelji se na tehnici akrila u kojoj se isčitava osobnost autorice. Širok raspon kista spaja linije kombinacijom poteza ostvarenih lakoćom (ne)neprimjećivosti. Od akrilske zasićenosti do prozračnosti, likovna slikovitost pokazuje daljnje razvijanje prepoznatljivog stila.

Naglasak je na suptilnoj boji terapeutske naznake. Sklad forme pomno odabrane tematike portreta proizlazi iz sužene palete boja. Segment kontrasta vidljiv je u pojedinoj cjelini djela. Skica kao podloga služi poput bojanke oslikane crtačkim i slikarskim efektom prilagođenim zadanoj temi. To je portret istaknut pogledom.

Odraz oka centar je autorskog fokusa u kojem je iskazana prodornost, sjetnost i sanjivost. Kopirna osmišljenost lika pridonosi vizualnojprimamljivosti motiva, a trasformacija slike iz crteža predstavlja stiliziranu vještinu prikaza.

Prisutan element animiranog u slijedu tonskog kolorizma dopadljivih likova kreiranih emocijom ostavlja snažan dojam izraženog obličija. Stoga, tradicionalni medij akrila Blanki služi za ilustrativnu konbinaciju portreta i upravo se u toj suvremenoj komponenti očitava njena opredjeljenost stilske impresije oslikano-ocrtane tragom ekspresivnog karaktera.

Irena Baranić

 

 

 

—–

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.