Predstavljamo vam pisce i književnike: Željko Pavlović

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Željko Pavlović

Bilješka o piscu:

Rođen 9.1.1961. godine, kao 2. dijete u obitelji Pavlović, u Ključu (RBiH), a rane godine, do 2. razreda osnovne škole, proveo na Laništu, malom mjestu na 800 m nadmorske visine.   Ostatak osnovne škole, po preseljenju, završio u Ključu. Isto tako i srednju školu (gimnaziju) završio u Ključu, te 1979. godine upisao se na Fakultet građevinskih znanosti u Zagrebu. Opcije su bile Likovna akademija, Ahitektura ili Šumarski fakultet.

Iako su bile razvidne sklonosti pisanoj riječi i slikarstvu, u gimnaziji za izborne predmete uzima matematiku i fiziku, i to ga određuje.

U srednjoškolskom listu ”Srednjoškolac” radi kao zamjenik glavnog urednika, te radi ilustracije i objavljuje prvu pjesmu. U potrazi za vanjskim vrednovanjem šalje par pjesama u časopis ”Duga” i oni objavljuju pjesmu ”Noćna kiša za Vesnu”.

Upisuje se na Fakultet građevinskih znanosti u Zagrebu, na kojem diplomira u prosincu 1986. godine. U tom periodu objavljuje u listu građevinskog fakulteta (MTN) nekoliko pjesama, te nastupa na Jutru poezije u Lapidariju, dok je tu manifestaciju vodila pokojna Ruža Orešković, a jedna pjesma objavljena je i u biltenu Jutra poezije. Većina pjesama nastala je u vrijeme studiranja, i plod je velikog pritiska i pokidanog sna.

Po diplomiranju na fakultetu, zapošljava se u Građevnom kombinatu ”Međimurje” iz Čakovca, te odlazi na gradilišta (turističko naselje Rovinj, robna kuća Umag, industrijske hale Gospić, stambeno poslovne zgrade Zagreb), do odsluženja vojnog roka, a iza toga kao rukovoditelj gradilišta u GP ”Novogradnja” iz Zagreba, (stambeno poslovne zgrade Zagreb, Porečka Biskupija, Policijska postaja Rab, Hotel Koralj na Krku, adaptacija Upravne zgrade Rivijera Holdinga u Poreču…), iza toga kao direktor operative u privatnoj tvrtci iz Zagreba, gradi metalne hale u Buzinu, Slavonskom Brodu, Ivanić Gradu, te adaptacije poslovnih zgrada i prostora. Kratko radi kao samostalni obrtnik, a poslije veljače 1995. godine, kao donačelnik vodi Odsjek za energetiku i tekuće održavanje (zgrada, uređaja, instalacija i opreme) Policijske uprave zagrebačke.

Od studenog 2005. godine uposlen je kao inspektor zaštite od požara Sektora za inspekcijske poslove MUP-a u sjedištu.

Oženio se 1990. godine, a razveo 2012. godine. Otac je dvoje punoljetne djece.

———–

Kontakt:

E-mail adresa: zpavlo49@gmail.com

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

“Tama sjeni”, zbirka poezije; digitalne knjige, 2020.

http://www.digitalne-knjige.com/pavlovic4.php

—————

Naslovnica knjige:

—————

Kritike

Tama sjeni, Željka Pavlovića

Baš kao što je to i Tin Ujević rekao život nas često zaokuplja, vodi od nemila do nedraga i jednostavno nam ne dopušta da se u određenom trenutku bavimo onim što želimo ili što volimo.

Slična životna priča dogodila se i Željku Pavloviću. Nakon djetinjstva, u Ključu (BiH), upisao se na Fakultet građevinskih znanosti u Zagrebu. Bez obzira na svu sklonost pisanoj riječi i slikarstvu, koju je pokazao u gimnaziji za izborne predmete uzima matematiku i fiziku i to ga trajno određuje.

Pisanjem se više nije bavio osim što bi tu i tamo sebi za dušu napisao koju pjesmu.

Nakon diplome na fakultetu, zapošljava se i pravi život tek počinje. Godine prolaze, poslovi i zaposlenja se mijenjaju, osniva obitelj, dobiva dvoje danas već odrasle djece…

I normalno je da u to vrijeme nije bilo vremena za poeziju.

No, s vremenom život ulazi u svoju sporiju fazu, te Željko uspijeva ostvariti većinu onog što je želio i tad, napokon na red dolazi i poezija.

A, zbirka poezije Tama sjeni, njegov je konačni povratak.

Pisana i sakupljana godinama ona se bavi njegovim ljubavima, prijateljima, događajima koji su u određenom zaokupili njegovu pažnju ili mu se učinili značajnim.

Ona je odraz njegovog životnog iskustva i proživljenog i odsanjanog i upravo zbog toga ne vidimo nikakvog razloga zbog kojeg je i vi ne bi pročitali.

U Zagrebu 07. 08. 2020. Nenad Grbac

 

 

—–

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.