Hibridne knjige – spoj papirnatih knjiga i digitalnih elementa

Britanski časopis Guardian u tekstu pod naslovom ‘Izdavaštvo 21. stoljeća’ donosi nam jednu od zanimljivijih ideja u izdavaštvu, takozvanu hibridnu knjigu, odnosno navodni spoj papirnate knjige i digitalnih elementa. Sa zanimanjem smo pročitali članak očekujući nešto nešto zaista novo i drugačije i na kraju ostali pomalo razočarani. Ne toliko idejom, koja usput rečeno nije ni nova, a ni posebno originalna koliko nekvalitetom tehničke, odnosno programske izvedbe takozvane hibridne knjige.

Digitalne knjige – knjige nadohvat ruke

Iako je prvi strah u vezi budućnosti knjige bio potaknut konzervativnim pogledom na svijet, činjenica je da tehnološka revolucija i internet ima sve veći utjecaj na to što i kako čitamo, pišemo te koje knjige i kako čitamo. Digitalni čitači imaju i tu prednost što mogu sadržavati desetine različitih romana i književnih djela, koje čovjek sa sobom, ne bi mogao fizički ponijeti, a u ovom slučaju mu je sve na dohvat ruku u relativno jednostavnom formatu. No, to je tek jedan primjer inovacija koje se događaju oko knjiga i u izdavaštvu, potaknutih vrlim novim svijetom interneta i digitalne tehnologije.

Hibridna knjige – spoj papirnatih knjiga i digitalnih elementa

Jedna od zanimljivijih inovacije te vrste je tzv. hibridna knjiga, koju je osmislio njujorški nakladnik Melville House. Njihova je ideja spojiti tradicionalnu knjigu od papira s nekim digitalnim elementima, koje nazivaju ‘iluminacije’, koje se pregledavaju preko iPada ili smartphonea. Primjerice, iluminacije za neku priču mogu sadržavati dokumente iz perioda njena nastanka, informacije o autoru i slično.

Melville House ne odustaje

Svoju ozbiljnost kada je riječ o hibridnim knjigama ovaj nakladnik je dokazao objavljujući konceptualnu knjigu ‘Dvoboj puta pet’. U njoj su se nalazile pripovijetke Anton Čehova, Josepha Conrada, Giacoma Casanove, Heinricha von Kleista i Aleksandra Kuprina, koje dijele naslov ‘Dvoboj’. No, u međuvremenu puno toga se promijenilo, te ideja hibridne knjige očito nije dosegla svoj puni potencijal.

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

 


 

Video prilog –  Zgodna zamisao, no ne baš sjajna realizacija

Sigurno ste baš poput nas upitali što su to Hibridne knjige? Pojednostavljeno to je tiskana knjiga koja se prodaje i u tiskanom i u digitalnim formatima kao što su Epub, Pdf i kidle i koja uz sve to ima i video najavu odnosno reklamu. No, pokazalo se da je baš video produkcija svojom kvalitetom najslabiji dio te zamisli. Naime pitanje je da li će amaterski napravljeni video zapisi na bilo koji način pridonijeti prodaji knjige ili će zapravo odvratiti čitatelja od naručivanja i čitanja te knjige. Prava kvalitetna i profesionalna video produkcija košta, no i pitanje je koncepta, odnosno kako i na koji način u svega nekoliko minuta video zapisa predstaviti knjigu, a da to zainteresira čitatelje i da ne bude slično igranom filmu ili istovjetno s stotinama ili tisućama sličnih amaterskih pokušaja.

Uglavnom za vas čitatelje portala digitalne knjige pregledali smo nekoliko video zapisa tih hibridnih knjiga i iskreno rečeno nisu nas oduševili, a ni natjerali da kupimo knjigu. No, možda smo u krivu? I upravo zato vam prilažemo i jednu navodnu “iluminaciju” hibridne knjige i trailer filma “Sami u Berlinu”,  snimljenog prema istoimenoj knjizi, kako biste ih mogli pregledati, usporediti i reći nam jesmo li u krivu što i nismo baš oduševljeni kvalitetom navodnih “iluminacija”.

Naravno zanima nas i da li biste nakon što pregledate i “iluminaciju” za knjigu i traier za film radije čitali knjigu ili pogledali film.

——————

Iluminacija za knjigu “Svatko umire sam”, Hansa Fallade

——————

Najava  filma “Sami u Berlinu”,  snimljenog prema knjizi “Svatko umire sam”, Hansa Fallade

 

 

—————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.