Predstavljamo vam pisce i književnike: Sonja Krivokapić

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Sonja Krivokapić

———–

Bilješka o književnici:

Rođena 1985. godine u Zagrebu.  Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu. Od 2014. godine piše književne kritike za časopis Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža Književna republika, a od rane 2015. književne kritike za portal Booksa. Od iste godine je zaposlena u školi za strane jezike Sokrat.

Otprilike pet godina piše članke na temu politike i društva za razne časopise i portale, kao što su Zarez, Libela, Lupiga, Peščanik i drugi, a u časopisu i portalu za regionalnu ljevicu Novi plamen je dio redakcije.  Odmalena piše kratke priče i drame, najviše radio drame. Na Dramskom programu Hrvatskog radija izvedeno joj je pet radiodrama, 1999. je godine po izdavanju prve radiodrame proglašena za najmlađu autoricu u povijesti Hrvatskog radija.

Radio drame i dalje piše i ima ih napisano oko 10. Svoj je prvi roman 2015. godine poslala na VBZ-ov natječaj za najbolji roman, na kojem je ušao u polufinale. Trenutno piše scenarij za film.

Preokupacije su joj uglavnom psihološka pitanja, najčešće tamni zakutci ljudskog uma, društvena pitanja, aktivističke teme, a od stilova pri pisanju se najviše koristi apsurdom u stilu Harmsa, Becketta i drugih.

Kontakt:

e-mail:  skrivoka@gmail.com

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka drama: “Imam dvije različite čarape

http://www.digitalne-knjige.com/krivokapic.php

Roman: “Dijagnoze i nervoze

http://www.digitalne-knjige.com/krivokapic2.php

———–

Naslovnice knjiga:

———–

Kritike:

Najava knjige “Imam dvije različite čarape”

Zbirka drama „Imam dvije različite čarape” tematski je vrlo različita. U ovim dramama pljačkaši upadaju u neobične situacije pri pljačkanju dućana, pisci se odlučuju na pomalo nadrealne metode samoizbavljivanja iz spisateljske blokade, patolozi love neposlušne mozgove po podu, a  ljudi različitih profila ulaze u svakakve neobične dijaloge u vlaku na putu do svojih odredišta. Ono što ih objedinjuje je inspiriranost poetikom apsurda, danas već zaboravljenom, pa ova zbirka predstavlja svojevrsnu posvetu toj poetici temeljenoj na apsurdu tekstova onih  autora koji su je popularizirali, kao što je Harms, Beckett, Ionesco i drugi. Ova knjiga, osim što se trudi biti nešto nalik hommageu toj poetici, nastoji skrenuti pažnju na one njene karakteristike zbog kojih je nekad bila cijenjena – ozbiljan humor, onaj koji nije larpurlartristički, nego služi kao kritika određenih društvenih pojava. Pritom čitaoc ima priliku da radi dvije stvari – razmisli o kritiziranom i nasmije se.

Autorica

———–

Najava romana “Dijagnoze i nervoze”

Roman “Dijagnoze i nervoze”, prati dvije pripovjedne linije – glavni ženski lik odlazi raznim doktorima pokušavajući otkriti što joj uzrokuje glavobolje, dok se unutar nje zbog afere boli s mozgom prvo sprema tužba mozga. Nakon nje se sprema žestoka revolucija u kojoj će se svi organi pobuniti protiv njega i na kraju ga izbaciti u eter, u kojem će ovaj planirati kontrarevoluciju, a od čega će na koncu odustati zbog žaljenja za svojom organskom domovinom iz koje je izgnan.

Antropomorfizacijom organa i istovremenom depersonalizacijom glavnog ljudskog lika zbog lošeg funkcioniranja organa nastoji se postaviti pitanje koliko je nešto što zovemo ličnošću ili dušom, a smatramo nečim metafizičkim i smještenim onkraj nas, zapravo u vezi s onim što držimo banalnim, materijalnim i u nama prisutnim, kao što su organi.

S druge strane, ovaj se roman može shvatiti i kao ironiziranje moderne zablude prema kojoj je svaki pojedinac do kraja sebe svjestan, koje je sadržano u mogućnosti da se u nama možda dešava revolucija organa a mi to ni ne znamo, ali i naglašavanje problema ravnodušnosti pojedinih doktora prema našim stanjima, onih koji bi o našem zdravlju najviše trebali voditi računa (osim nas samih).

Sonja Krivokapić

 

 

—-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.