Predstavljamo vam pisce i književnike: Atif Kujundžić

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Atif Kujundžić

———–

Bilješka o piscu:

Rođen u Gračanici 1947. godine. Prvu knjigu poezije objavio je u sarajevskoj Svjetlosti 1976. godine, a od tada, pedesetak raznih knjiga u rasponu od poezije do proze, esejistike, publicistike…

Zastupljen u udžbenicima za osnovnu školu, ali i knjigama u programu lektire za osnovnu školu. Kako i sam navodi, najradije piše za djecu o čemu svjedoči i podatak da je dobitnik godišnje književne nagrade za dječje i književno stvaralaštvo za mlade koju dodjeljuje Društvo pisaca BiH.

Objavio je knjige eseja o piscima, slikarima i fotografima. Neki od njih objavljeni su kao posebne publikacije, u katalozima, monografijama, časopisima, listovima i na portalima.

Zastupljen i u desetak zajedničkih knjiga i antologija, a autor je i većeg broja prikaza, predgovora, pogovora i recenzija. Tekstovi su mu prevođeni na slovenski, francuski, engleski, švedski, njemački, albanski i makedonski jezik.

Urednik je više od stotinu pedeset knjiga.

Preminuo je nakon duge bolesti 01. 03. 2015

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Priče o dječacima i psima; digitalne knjige, 2010.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic.php

KUĐI -roman o kuji; digitalne knjige, 2011.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic2.php

Mahir i zmaj; digitalne knjige, 2011.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic3.php

Akrostih; digitalne knjige, 2011.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic4.php

Paleta i dijeto, slikari i pisci; digitalne knjige, 2012.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic5.php

Priče iz predgrađa; digitalne knjige, 2013.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic6.php

Smoluća selo koje je imalo smolu, digitalne knjige,2013.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic7.php

Staklenci godišnjih doba, digitalne knjige,2014.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic8.php

Dnevnik građanskih prosvjeda, digitalne knjige,2014.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic9.php

Pjesme o dječjim pravima i drugim stvarima, digitalne knjige,2015.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic10.php

—————

Naslovnice knjiga: 

—————

Kritike:

Kako opisati knjigu “Staklenci godišnjih doba”?

Kako bismo najbolje opisali knjigu “Staklenci godišnjih doba”?

Znam autor bi rekao: To su realistične i lirske priče za djecu koje krugom smisla i značenja – iscrtavaju skicu za romaneskni narativ o djetinjstvu…

No, bez obzira na to što je taj opis i točan i ispravan dojma sam da sve to djeluje poprilično knjiški i šturo, jer roman za djecu “Staklenci godišnjih doba” je puno, puno više od toga.

Naime, danas se mnogi književnici trude pisati za djecu. Nažalost rijetki su oni koji u tome uspijevaju upravo zato jer pisci za djecu osim literarne vještine moraju imati i dar da i sami jednim dijelom bude djeca, da razmišljaju na taj i takav način, te da ono što napišu bude i zanimljivo i razumljivo možda najnezahtijevnijoj, no svakako i najzahvalnijoj publici – djeci.

A, upravo sa svim tim sastojcima susrećemo se u romanu “Staklenci godišnjih doba” u kojem autor iz dječje perspektive opisuje bezbrižno djetinjstvo i doživljaje vezane uz igru s staklencima (pikule, klikeri).

U svakoj priči u romanu na jednostavan i dječje iskren način ispričan je i po jedan doživljaj, no autor baš kao i svako dijete iz njega izvlači i zaključak, koji će mu jednom kad odraste svakako dobro doći.

Upravo ta jednostavnost i dječja iskrenost pomažu čitatelju da se htijući to ili ne uživi u svijet drugačiji od onog u kojem vjerojatno živi, te da prihvati jednostavnost i vrijednost dječjeg uma.

Vjerojatno je i da će se ta jednostavnost i neopterećenost svijetom i vrijednostima koje ponekad nameću odrasli svidjeti svima koji pročitaju ovu knjigu. I djeci i odraslima. Nama se svidjela i uspjela nas uvući u svijet bolji, ljepši i bezbrižniji od onog u kojem živimo, a upravo to je tajni sastojak svake dobre knjige.

A, sad je red na vas. Pročitajte knjigu i saznajte što nas sve jednostavna igra staklencima, (pikulama, klikerima), može naučiti.

U Zagrebu 16. 03. 2014. Nenad Grbac

—————

RIJEČ UREDNICE za knjigu likovnih prikaza “PALETA I DLIJETO” Atifa Kujundžića.

Tekstovi obuhvaćeni ovom knjigom, bez izuzetka prešli su preko stranica portala TACNO.NET, gdje su kao i na FACEBOOK-u čitani s odobravanjem.

Takođe, tekstovi su prošli kroz kataloge, monografije, preko stranica HRVATSKOG GLASNIKA – HKD NAPREDAK Tuzla, časopisa Matice hrvatske MOTRIŠTA Mostar i GRADOVRH Tuzla, te časopisa Društva pisaca Bosne i Hercegovine ŽIVOT Sarajevo.

Izdavanjem ove knjige DIGITALNE KNJIGE tekstove čine stvarnim u virtualnom prostoru i dostupnim svima koji koriste internet.

Urednica portala tacno.net i ove knjige, Štefica Galić, lipnja, anno Domini, 2012.

Mi bismo uz sve to samo napomenuli da se zahvaljujući autoru ove knjige gospodinu Atifu Kujundžiću u knjizi nalazi cijeli niz nadahnuto napisanih i bogato ilustriranih prikaza slikara, kipara i umjetnika kao što su: Antonija Gudelj , Ilija Skočibušić, Mladen Ivešić, Marijana Ivešić Pažin, Ćazim Sarajlić Zdravko Novak, Natalija Cimeša, Ahmet Hundur, Davorin Briševac, Franjevci, Sanjin Lugić, Srećko Galić, Lada Pervan, Biljana Vrbić Mačak, Hasan Mehinović, Ibrahim Novalić, Maja Behmen Novalić, Boško Kućanski, Hamo Ibrulj, Magdalena Džinić, Hasan Fazlić, Fehim Husković, Mehmed Slezović, Dževad Hoze, Fikret Ibričić, Senaid Buljubašić, Mustafa Pašić i Ivan Mijatović

—————

MAHIR I ZMAJ  iz recenzije: Esad Bajtal

Dječji roman MAHIR I ZMAJ, autora Atifa Kujundžića, zapravo je bajkovita saga kojom pisac uranja duboko u svijet dječje mašte i snova iz koga ispreda poučnu priču o nekom novom, ekološkom zmaju, primjerenom našem vremenu i strukturi svakodnevnice moderne zapadne civilizacije.

Kao simbol iskonske snage i moći, zmaj, ovdje (u svijetu urođene biološke inferiornosti djetinjstva, i fizičke nemoći djeteta da se odupre starijima i jačima od sebe), na psihološkom tragu Adlerovog kompenzativnog principa, figurira kao piščev romaneskni korektiv. U tom smislu, zmaj bi, mlađahnog Kujundžićevog junaka Mahira, trebao da brani od onih starijih, jačih i neotesanih školaraca, koji ga, u svojoj dječijoj neobuzdanosti, svakodnevno dočekuju na putu iz škole ne dajući mu mira. U Mahirovoj dječačkoj nemoći, sanjani zmaj bi, snagom svoje zmajske moći, konačno, trebao da spriječi i odagna tu nesnošljivu moru đačkih nepodopština. Odnosno, Kujundžićev zmaj bi, kao sanjani ćuvar životnog reda i poretka, bio regulativni princip pravde u svijetu tlačenja nemoćnih od strane jačih i bezobzirnijih.

Shodno tome, pisac romana svog knjiškog zmaja instrumentalizira sasvim pedagoški, kao biće iz dječje mašte koje djeci pomaže da brže, bolje i lakše odrastaju. I da sazrijavaju na način koji ih moralno oblikuje u društveno zrele, odgovorne i samoodgovorne ličnosti. Ako je, u smislu tradicionalne zapadne simbolike i mitologije, zmaj oduvijek bio “čuvar skrivenog blaga”, onda to nevidljivo blago, na stranicama Kujundžićevog romana, utjelovljuje didaktička ideja epistemološke višeslojnosti (znanje, odgoj, moralno zrenje …), koja nam se (kroz priču o zmaju), raz-otkriva u ravni odgojno-obrazovne neophodnosti svakodnevnog bdijenja nad djetetom u doba njegova ubrzanog sazrijevanja tokom najranije, vrijednosno otvorene i, upravo zato, pedagoški najizazovnije (personalno-formativne) faze njegovog ljudskog rasta.

iz recenzije: Esad Bajtal

 

—–

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.