Predstavljamo vam pisce i književnike: Atif Kujundžić

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Atif Kujundžić

———–

Bilješka o piscu:

Rođen u Gračanici 1947. godine. Prvu knjigu poezije objavio je u sarajevskoj Svjetlosti 1976. godine, a od tada, pedesetak raznih knjiga u rasponu odpoezije do proze, esejistike, publicistike…

Zastupljen u udžbenicima za osnovnu školu, ali i knjigama u programu lektire za osnovnu školu. Kako i sam navodi, najradije piše za djecu o čemu svjedoči i podatak da je dobitnik godišnje književne nagrade za dječje i književno stvaralaštvo za mlade koju dodjeljuje Društvo pisaca BiH.

Objavio je knjige eseja o piscima, slikarima i fotografima. Neki od njih objavljeni su kao posebne publikacije, u katalozima, monografijama, časopisima, listovima i na portalima.

Zastupljen i u desetak zajedničkih knjiga i antologija, a autor je i većeg broja prikaza,predgovora, pogovora i recenzija.Tekstovi su mu prevođeni na slovenski, francuski, engleski, švedski, njemački, albanski i makedonski jezik.

Urednik je više od stotinu pedeset knjiga.

Preminuo je nakon duge bolesti 01 03. 2015

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Priče o dječacima i psima; digitalne knjige, 2010.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic.php

KUĐI -roman o kuji; digitalne knjige, 2011.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic2.php

Mahir i zmaj; digitalne knjige, 2011.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic3.php

Akrostih; digitalne knjige, 2011.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic4.php

Paleta i dijeto, slikari i pisci; digitalne knjige, 2012.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic5.php

Priče iz predgrađa; digitalne knjige, 2013.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic6.php

Smoluća selo koje je imalo smolu, 2013.

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic7.php

Staklenci godišnjih doba

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic8.php

Dnevnik građanskih prosvjeda

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic9.php

Pjesme o dječjim pravima i drugim stvarima

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic10.php

—————

Naslovnice knjiga: 

———–

Kritike:

Kako opisati knjigu “Staklenci godišnjih doba”?

Kako bismo najbolje opisali knjigu “Staklenci godišnjih doba”?

Znam autor bi rekao: To su realistične i lirske priče za djecu koje krugom smisla i značenja – iscrtavaju skicu za romaneskni narativ o djetinjstvu…

No, bez obzira na to što je taj opis i točan i ispravan dojma sam da sve to djeluje poprilično knjiški i šturo, jer roman za djecu “Staklenci godišnjih doba” je puno, puno više od toga.

Naime, danas se mnogi književnici trude pisati za djecu. Nažalost rijetki su oni koji u tome uspijevaju upravo zato jer pisci za djecu osim literarne vještine moraju imati i dar da i sami jednim dijelom bude djeca, da razmišljaju na taj i takav način, te da ono što napišu bude i zanimljivo i razumljivo možda najnezahtijevnijoj, no svakako i najzahvalnijoj publici – djeci.

A, upravo sa svim tim sastojcima susrećemo se u romanu “Staklenci godišnjih doba” u kojem autor iz dječje perspektive opisuje bezbrižno djetinjstvo i doživljaje vezane uz igru s staklencima (pikule, klikeri).

U svakoj priči u romanu na jednostavan i dječje iskren način ispričan je i po jedan doživljaj, no autor baš kao i svako dijete iz njega izvlači i zaključak, koji će mu jednom kad odraste svakako dobro doći.

Upravo ta jednostavnost i dječja iskrenost pomažu čitatelju da se htijući to ili ne uživi u svijet drugačiji od onog u kojem vjerojatno živi, te da prihvati jednostavnost i vrijednost dječjeg uma.

Vjerojatno je i da će se ta jednostavnost i neopterećenost svijetom i vrijednostima koje ponekad nameću odrasli svidjeti svima koji pročitaju ovu knjigu. I djeci i odraslima. Nama se svidjela i uspjela nas uvući u svijet bolji, ljepši i bezbrižniji od onog u kojem živimo, a upravo to je tajni sastojak svake dobre knjige.

A, sad je red na vas. Pročitajte knjigu i saznajte što nas sve jednostavna igra staklencima, (pikulama, klikerima), može naučiti.

U Zagrebu 16. 03. 2014. Nenad Grbac

 

 

—–

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.