Predstavljamo vam pisce i književnike: Zulfo Poturović

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Zulfo Poturović

Bilješka o piscu:

Zulfo Poturović je rođen 1935. godine u selu Melaje, nedaleko od Novog Pazara. Zbog nepoželjnih političkih okolnosti ilegalno je 1956. godine  prešao granicu i našao se u izbjegličkim logorima u Italiji. Tek tada počinju njegove avanture koje će ga kasnije za desetak godina inspirirati da napiše roman “Tragom đavola”. Od 1962. godine živi u Belgiji.

Preminuo je 16. 04. 2015.

——————–

Objavljene knjige:

“Tragom đavola” (roman, 2005.)

“Srebrenički božuri”(poetska zbirka, 2005.)

“Jedna priča” (poetska zbirka, 2008.)

“Erotska poezije” (poetska zbirka, 2008)

“Tena” (roman, 2015.)

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Roman “Tena”

http://www.digitalne-knjige.com/poturovic.php

—————

Naslovnica knjige:

—————

Kritike:

Izvod iz recenzije:

… Cijelu svoju mladost Zulfo Poturović je proveo uz knjige. One će mu kasnije pomoći da piše i da iskaže svoje emocije kroz svoje životne uspone i padove. U međuvremenu će pokušati da sve to iskaže  u stihovima svojih uzbudljivih dodira  sa ljudima koji će ga inspirisati da i o njima nešto kaže…

… iščitavajući Poturovićeve pjesme i prozu uočljivo je da pjesnikova poetika nije samo puka refleksija njegovog kognitivnog ili apelativnog habitusa. U pitanju je uopšte govoreći potreba za pročišćenim lirskim govorom, komunikacijom s čitaocima, « druženjem » u bar onolikoj mjeri kolika je i potreba za slušanjem ili recipiranjem njegove lirike. Poturović na takav način pjesnički demonstrira bitnu psihološku povezanost između svijeta pjesama-fikcija i svijeta realija, premda takođe uočavamo da pjesnik ponajprije kroz realističke stilske postupke, na izvjestan način, dokida granicu između ova dva svijeta. Stoga uz sve navedene vrijednosti knjige  « Jedna priča »  i « Srebrenički božuri zaslužuju toplu čitalačku dobrodošlicu….

Prof Sadik Ibrahimović

 

 

—-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.