Predstavljamo vam pisce i književnike: Kimeta Derviškadić Čaušević

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Kimeta Derviškadić Čaušević

———–

Bilješka o pjesnikinji:

Rođena sam u Nevesinju, u trgovačkoj porodici Derviškadić.

Prije Drugog svjetskog rata, porodice Derviškadić: Hamida i Hasana, preselile su se u Mostar i tu otvorile dvije trgovine. Ja, njihov potomak, tu ostala do današnjeg dana.

Ovo je sedma knjiga koju prezentiram čitaocima. Inače, objavila sam četiri knjige poezije i dvije knjige proze, protkane poezijom, vezano uz tekst.

Svoje prisustvo u književnosti obilježila sam svojim knjigama, kroz stih. Pisala sam pjesme obojene rodoljubljem, o ratnim i poratnim događanjima. Kroz te stihove, iskazala sam zahvalnost mnogim Bošnjakinjama i Bošnjacima koji su nas zadužili u minulim teškim vremenima, da bar pjesmom njihovi likovi ostanu kao trajna uspomena na njihove svijetle živote, koje su utkali u milje našeg naroda, a koji su živjeli i žive na ovim prostorima naše zajedničke domovine Bosne i Hercegovine.

Navešću neke naslove svojih rodoljubivih pjesama:”Žene heroine Istočnog Mostara”, „Humski Atila”, „Mrak”, „Šehitluci”,„Ljiljanima”, „Pitanje Dretelja”, „Srebrenica bošnjačka grobnica”, „Skakačima sa Starog mosta – Usnulim Ikarima”, „Kula Gavran-kapetana u Počitelju”.

Objavljivala sam i u listovima „Preporod” u Sarajevu, u Časopisu za obrazovanje, nauku i kulturu „Most” u Mostaru, u tuzlanskom biltenu „Sumejja” i drugim izdavačkim kućama, a gostovala sam na Radio Mostaru, ASK Ilidža, Radio-stanici u Travniku, Radio-Zenici, te učestvovala u Večeri poezije na Turskom univerzitetu „Burdž” na Ilidži.

Knjige koje sam napisala i podarila čitaocima, nisu mi donijele materijalno bogatstvo, jer je takvo vrijeme u kome živimo, ali su mi zato donijele jedno veliko duhovno i stvaralačko bogatstvo, koje će biti začinjeno mojom sedmom knjigom, koju posvećujem velikom pjesniku, rahmetli Safvet-begu Bašagiću – Mirzi.

E-mail adresa: samir_mo85@hotmail.com

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

VIHOR RUŽU  NIZ POLJE NOSAŠE

http://www.digitalne-knjige.com/causevic.php

—————

Naslovnice knjiga:

—————

Kritike:

Nekadašnji sjaj Nevesinja i umijeće književnice Kimete Čaušević

Vrijedna i kvalitetna književnica i spisateljica Kimeta Čaušević nakitila je i sknadila te darovala nas novom knjigom u kojoj je više vrsta i oblika stvaralaštva.

Tu u ovoj slojevitosti i lahko čitljivoj, te upečatljivoj i kvalitetnoj knjizi su: eseji, poeme, priče, pjesme, slavna prošlost i gorka sadašnjost Nevesinja.

Na stotinu stranica rukopisa Kimeta Čaušević piše i sama redajući činjenice, divi se i zahvaljuje se hrastu bošnjačkom dr.Safvet-begu Bašagiću-Mirzi, čije djelo i svijetli duh, što zeman prolazi,sve više jača i dobija na težini. Kroz Safvet-bega velikana pisane riječi, gospođa Čaušević vidi i nekadašnje Nevesinje i ljude ovoga grada, njihovu važnost i ljepotu. Veliki Bašagić ostaje i jest ponos i svjetlostvaroši; njegov uzlet i bjelina visoka do nebesa i uzor i identitet Hercegovca i planinca kršnog i mudrog. Kniževnica citira stihove, pjesme, biblio i bibliografiju Safvet-bega i to se uklapa i sjedinjuje u knjizi kao rijeka ljepote koja teče i žubori.

Kada pročitamo drugi dio, a i treći koi govori o zapisu Evlije Čelebije o Nevesinju, preliepom, i skladnih građevina, hajrata i vakufa, rijetkih škola i zdanja tad zaokružujemo sliku o vrijednosti šeher Nevesinja.

Dva su velikana Bašagić i Čelebi osvijetljeni svojim dijelom u ovoj knjizi. Toplo i nadahnuto, sveobuhvatno i temeljito poetesa piše o Bašagiću. Sam Evlijin zapis priča o Varoši. To je veliko, lijepo i bogato materijalno i još više duhovno naselje i dragulj Hercegovine. Tu su i ostali velikani Ibrahim-beg,Redžep-paša,Bešagić itd.

Veoma zanimljive su i priče, njih dvadeset, kratkih i efektnih i poučnih. Tek se u sredini knjige kao prasak i osmjeh otkrivaju te priče, na prvi pogled odabrane nasumice, ali ne, one su svaka, duboka mudrost i poruka, biseri pripovijednja. Kada se pročitaju ove tri: Bašagić, Čelebija i Priče; to su tri ciklusa.Tri vremena do genocida, agresije i urbicida Nevesinja i svega što je Bošnjačko, Muslimansko.

Zadivljujuće je kako nam je spisateljica Kimeta Čaušević kroz tri različite forme i fragmente približila ljepotu i veličinu nekadašnjeg grada Nevesinja. Poema o tuzi i sjećanju na Nevesinje je vrlo dojmljiva i upečatljiva, dobro i vrhunski donesena srcem pjesnikinje Kimete.

Poema o Ilidži čija širina, ljepota, nova gradnja, bogatstva, mladost i običaji djetinjstva, sevdah i Bosna liječi i daje snagu. A”riječi zvone”jako i toplo u našim srcima, svaki stih ove lijepe i mudre knjige. Na kraju poslije svih suza i rana i boli od dušmana Kimeta-Čovjek merhametli duše, toplote bez hinle i ružnog je da se miri i izmiri, tu na Ilidži gdje je nastavak ljepote grada i života nevesinjskog i hercegovačkog.

Kao što sam napisao “Novi pupovi niču iz starih stabala”. Ti pupovi su ova knjiga kojoj bi osim lijepog naslova”Vihor Ružu niz polje nosaše”. Vrlo vrijedna knjiga, puna dobrih priča, poema i pjesama koje je Kimeta Čaušević ispreplela sa ljubavi svog rodnog grada Nevesinja i bisera i dragulja Safvet-bega i Redžep -paše, Evlijom Čelebijom i nadom da će se ljepota i čistoća vratiti ali bol i patnja ljudi ispod hajrata i vakufa već dugo traje i treba da ovakvim djelima stane i prestane.

Salih Trbonja Sevdi, književnik

 

 

——

Uredio i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.