Predstavljamo vam pisce i književnike: Zlatko Majsec

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Zlatko Majsec

Bilješka o piscu:

Zlatko Majsec rođen je 20. prosinca 1979. u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu završio je u Velikoj Gorici, diplomirao je filozofiju i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi u Zagrebu, živi u Velikoj Gorici.

Više od deset godina nastupa kao dio pjesničke scene Slam poezija. Pjesme i priče objavljivane su mu u književnim časopisima poput Zareza, Kvake, Riječi itd, a kao glazbenik, pisac i pjesnik bilježi i brojne klupske nastupe te gostovanja u raznim radio i tv emisijama.

Za neovisnu etiketu „Bratstvo duša” 2015. Izdaje zbirku pjesama: „Sve filozofije završe u narodnim poslovicama”. S bendom Mel Camino, u kojem je kantautor i pjevač, dosad je izdao tri studijska albuma.

Na web portalu Kronike VG već godinu i po dana redovito objavljuje razigranu kolumnu „Frik iz kvarta”, čije je kratke priče, pjesme i eseje sakupio i pretvorio u ovu knjigu.

———–

Kontakt:

E-mail adresa: melcaminoband@gmail.com

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka pripovjedaka, “Frik iz kvarta“; digitalne knjige, 2017.

http://www.digitalne-knjige.com/majsec.php

—————

Naslovnica knjige:

—————

Kritike

Osvrt na knjigu “Frik iz kvarta”, Zlatka Majseca
Knjiga “Frik iz kvarta” nastala je na temelju kolmune, koju njen autor Zlatko Majsec, duže vrijeme objavljuje na portalu “Kronike Velike Gorice”, koji se nalazi na adresi: http://www.kronikevg.com/
U tim kolmunama autor bez dlake na jeziku progovara o mnogim stvarima, koje stvaraju probleme današnjim ljudima, a naročito mladima. U knjizi se nalazi i mnogo anegdota i doživljaja, koje je autor sam doživio ili u kojima se zatekao. Ispričani su u obliku kratkih priča, no u svakoj od tih priča ima i nešto osobno i brižno skrivena poruka.
Takav izravan i vrlo osoban način pisanja zapravo je puno učinkovitiji i bliži običnim ljudima od recimo reklama, koje periodično naručuju kojekakva ministarstva upravo zato jer je autor samom sebi dopustio tu slobodu da se poistovjeti s običnim i svakodnevnim ljudima. Recimo u knjizi ćete pronaći i pjesmu koja govori o spolnosti, a počinje ovako:
Kolekcionar spolnih bolesti
Djeco,
Slušajte što vam Frik iz kvarta ima za reći
Guma na kotaču katastrofu često spriječi.
Ni kad ste vani, ni kad ste doma
Ne vodite ljubav bez kondoma
Takav, smiješan ali krajnje iskren pristup svidjet će se naročito mladima jer priznajte naprosto je nemoguće da takvo nešto smisle “Rođo” iz ministarstva ili ostarjela teta iz neke katoličke udruge za koju je čak i nehotičan pogled na suprotni spol – smrtni grijeh.
Da bi knjiga bila što autentičnija autor je piše jezikom kojim govore ljudi iz Velike Gorice ili općenito većeg djela sjeverne Hrvatske, a to knjizi daje neobičnu draž koju smo nekad davno osjetili čitajući knjigu “Kužiš stari moj” Zvonimira Majdaka.
Uglavnom knjiga Frik iz Kvarta zanimljivo je i neopterečujuće djelo. Autor ga je očito pisao zabavljajući ponajviše sam sebe, pa je vrlo vjerojatno da će čitanje te knjige zabaviti i razonoditi i vas.
Naša preporuka: Svakako pročitati!
U Zagrebu 07. 11. 2017. Nenad Grbac

 —————

Zbirka kratkih priča – Frik iz kvarta
„Frik iz kvarta”” je zbirka kratkih priča mladog velikogoričkog pisca i glazbenika Zlatka Majseca. Majsec redovito objavljuje neobične zapise na portalu Kronike Velike Gorice. On preuzima ulogu promatrača i komentatora grada u kojem živi, uvjerljivo opisujući ljude i situacije koji čine njegovu svakodnevnicu.
U njegovim pričama stvarnost i fantazija, humor i tragičnost, vješto se isprepliću kao da između njih i ne postoji neka značajnija razlika. Zapisi obiluju živopisnim dijalozima, a događaj nastaje spontano, nakon što npr. akter sjedne u kvartovski kafić i promatra. Taj je kafić vrlo važno mjesto, jer ondje možeš doći sam, ali ne biti usamljen uvijek se mogu vidjeti poznata lica.
Možda je i sam autor autopoetički najbolje opisao svoju intenciju: „Njihova je pojava iz sumorno repetitivne prešla u svečanu, uzvišenu, vrijednu cjeloživotnog slavlja””. Dakle, pisanje je neka vrsta čarobnog štapića kojim pisac od običnih događaja i običnih, a nekad i tragičnih ljudskih sudbina, stvara neobične priče, pune humora, iracionalnosti, koja je ipak vješto kontrolirana. Naime, tim pričama kao da želi opisati sve ono što je naizgled prolazno, čak i banalno, jer upravo to čini svakodnevnicu. Autor promatra ljude, njihova tijela u pokretu, raskorak duha i tijela, raskorak riječi i tijela, referira i na društvene probleme, angažiran je i emotivan, ne skriva svoj stav, otvara se…
Upravo ta ranjivost ga i čini zanimljivim, jer se ne postavlja kao sveznajući, već samo kao jedan od tih o kojima piše. Pisac govori i o svojim književnim nastupima, i to samokritički, bez uljepšavanja, a neki zapisi su nastali on the roud, i baš odgovaraju rokerskom credu: seks, alkohol i bunt se ne izbjegavaju, o tome se
piše, raspravlja, jer, kako ističe „alkohol i kavane vjerojatno nisu najzdraviji stil života, ali znaju biti okidač za brojne zabavne, opuštajuće i poučne trenutke, filozofske rasprave, ugodna ćakulanja, kuženja svijeta, lucidan humor, upoznavanje novih ljudi, uspješna i manje uspješna zavođenja, slatko oslobađanje plesnih pokreta…””.
Upravo sve to i jesu teme ovih zanimljivih priča, koje zaista postaju pomalo iščašena kronika jednog grada. Majsec želi kroz svoje priče slaviti jedan drugačiji pogled na život, koji nije tek potrošački, istražuje opća i vlastita pravila, pripadanje i nepripadanje društvu. Na kraju, u tim filozofično-aktivističkim pričama pojavljuje se kao glavni lik zapravo Grad, koji živi i diše.
Darija Žilić

 

 

—–

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.