I baš kad ste shvatili da ne želite promjene mi smo odlučili redizajnirati portal!

I baš kad ste shvatili da ne želite promjene mi smo odlučili redizajnirati portal! No, ne bojte se, promjene nisu velike, odnosno portal Digitalne knjige nije promijenjen, ni što se tiče izgleda, ni sadržaja, ni funkcionalnosti. Jedino je nekako drugačiji ili preciznije rečeno veći.

Zašto smo to uradili?

Kompjuteri su u naš život uveli pravilo brze promjene. Mijenja se hardver, mijenja se softver, stalno se nešto nadograđuje. Promjene su toliko brze da ih nekad ni ne primjećujemo. Recimo ja se još uvijek sjećam da sam nakon svog prvog kompjutera po imenu Commodore 64 imao i kompjuter po imenu Atari portfolio.

Bio je to sjajan kompjuter. Prvi pravi IBM kompaktibilni prijenosni kompjuter. Pokretao ga je procesor brzine  4. 9152 MHz (skoro pet). Imao je 128 KB RAM-a i 256 KB ROM-a koji je sadržavao OS i ugrađene aplikacije. Pokretao ga je MS-DOS 2.11.  Imao je i uređivač teksta i Lotus 123 (daleka preteča Excela). Miša nije imao. Sve što ste radili radili ste na tipkovnici. Ekran je naravno bio crno bijeli, bez pozadinskog osvjetljenja i imao je 240 × 64 piksela ili 40 znakova × 8 redaka. Slike na njemu naravno niste mogli gledati jer nije imao toliko memorije, a i pitanje je da li bi ih ekran bio sposoban prikazati, video zapise niste mogli ni sanjati, a internet je u to vrijeme bio znanstvena fantastika.

Naravno Atari Portfolio brzo je zastario, no i dan danas uživa kultni status.

A, i portal smo redizajnirali i osvježili da ne bi zastario

Znači odgovor na prethodno pitanje je sljedeće. Portal smo redizajnirali i osvježili da ne bi zastario poput Atari portfolia. S obzirom da mi nismo pristalice ponekad vrlo dosadne i naporne nadogradnje programa ili operativnih sustava (svaki dan ili svakih 5 minuta), odlučili smo to uraditi jednom nakon više godina. No, vodili smo računa da korisnici imaju stečene navike, da neki od njih točno znaju gdje se što na portalu nalazi i da zbog toga ne smijemo uvoditi drastične promjene na portalu, koji se i ovako pokazao i kao svrhoviti i kao učinkovit.

Što smo sve promijenili?

Uglavnom da ne dužimo i ne trošimo vaše i naše dragocjeno vrijeme. Portal se shodno vremenu, odnosno pojavi jačih i bržih kompjutera, većih ekrana i bržeg interneta jednostavno uvećao i postao pregledniji. Veće su stranice, veće su slike, kod je optimiziraniji da bi se stranice brže učitavale. Sam koncept portala, izgled i sadržaj ostao je isti, pa tu neće biti nikakvih neugodnih iznenađenja.

Najveća novost – Pretraga sadržaja

Novih stvari na portalu ima svega nekoliko. Najveća novost je ono što je dosad po mom mišljenju bio jedan od rijetkih nedostataka portala, a to je bila mogućnost pretraživanja. Sad smo tu mogućnost uveli i nazvali je jednostavno – Pretraga sadržaja. Kad kliknete na link s istoimenim nazivom pred vama se otvara nova stranica na kojoj piše slijedeće:

Pretraži sadržaj stranice www.digitalne-knjige.com

Da bi vam olakšali snalaženje i pretragu sadržaja stranice www.digitalne-knjige.com uveli smo i ovu malu skriptu u koju možete upisati riječi ili pojam koji vas zanima. Recimo ime knjige, ime autora, ime recenzenta ili riječi koje se pojavljuju ili vas asociraju na neku knjigu ili autora. Nakon što upišete riječi ili pojmove pred vama će se pojaviti ime, kratki opis i link svih stranica na portalu na kojim se ti pojmovi spominju.

Što se događa nakon što upišete traženi pojam?

Nakon što upišete traženi pojam i kliknete na gumb na kojem piše “pretraga”, pretraga i počinje. S obzirom da nismo željeli indeksirati sav sadržaj  zbog redovitog obnavljanja i dodavanja novog sadržaja (u tom slučaju prikazuju se samo rezultati koji su u indeksu, no ne i novi sadržaj), pretraga bi mogla potrajati i do nekoliko minuta, odnosno nije baš trenutna. Naime na portalu se nalazi više od 500 knjiga i više od 2 000 stranica, pa će skripti trebati neko vrijeme (najviše nekoliko minuta) da pretraži i pregleda sav taj sadržaj. Naravno puno toga ovisi i o brzini vašeg interneta. Kad skripta dovrši posao pred vama će se pojaviti ime, kratki opis i link svih stranica na portalu na kojim se traženi pojmovi spominju.

Naravno svaka vaša sljedeća pretraga (nakon te prve) biti će puno brža.

No da ne duljimo…

No, da ne duljimo adresa portala je http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php  pa sami pogledajte portal i zaključite izgleda li portal nakon ovog bolje, svrsishodnije i zanimljivije ili smo totalno upropastili stvar.

 

 

—————

Napisao, uredio, obradio i gotovo sve izmijenio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.