“Aforizmi i slobodne misli”, Ive Mije Andrića

Digitalnu knjigu “Aforizmi i slobodne misli”, Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:

Jer život je paradoks ili jedan veliki aforizam

Dosad smo objavili šest knjiga aforizama pisca Ive Mije Andrića. I u svakoj od najava ili recenzija tih knjiga bavili smo se uglavnom aforizmima i njihovom ulogom i značenju u društvu. A, ovaj put odlučili smo drugačije i umjesto aforizmima pozabavit ćemo Ivom Mijom Andrićem i činjenicom da i život može biti jedan veliki Aforizam.

Rođen je 17.11.1948. godine u Čanićima kod Tuzle, a fakultet političkih nauka i postdiplomski studij završio je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, gdje je proveo veći dio života. Tu negdje i počinje njegovo bavljenje književnošću.

A, da život može biti paradoks ili aforizam dokazuje nam i njegovo ime Ivo Andrić. Jeste li se ikad upitali kako to izgleda zvati se Ivo Andrić i živjeti i baviti se književnošću u zemlji, koja već ima jednog književnog nobelovca po imenu Ivo Andrić? I tako je naš Ivo Andrić postao Ivo Mijo Andrić, dodavši svome imenu i prezimenu i ime pokojnoga oca Mije.

I onda slijedi dio života koji je Ivo Andrić proveo u bivšoj državi. Živjelo se normalno, radilo se, osnivalo obitelj i naravno pisalo knjige. U to vrijeme glavni junak naše priče objavio je dvije knjige. A, svima onim koji danas pljuju po tadašnjoj državi ili tadašnjem uređenju možemo reći da možda i nisu u pravu. Zašto? Zato jer se u to vrijeme živjelo i normalnije i bolje i sadržajnije, nego u svim državama i društvenim uređenjima, koja su stigla kasnije. Zar i to nije jedan veliki paradoks?

Ratno razaranje i opsadu Sarajeva pisac je naravno dočekao u Sarajevu. I dok su se drugi bavili ratovanjem on se uz cjelodnevni rad u Civilnoj zaštiti, bavio čitanjem knjiga i pisanjem. Tu se prema vlastitim riječima prvi put susreo s sjajnom Wisławom Szymborskom i mnogim drugim piscima. U proljeće 1994. dolazi u posjetu izbjegloj obitelji u Zagreb, gdje ostaje do kraja rata u BiH. Po okončanju rata vraća se u razoreno Sarajevo, gdje živi i radi do 2004. godine kada trajno preseljava u Zagreb.”

I tek tu se pored svih ostalih poslova i brige o obitelji znatno više posvećuje književnosti. Objavljuje više od 50 knjiga i ne namjerava stati. Usprkos i u inat svemu. Piše poeziju, prozu, drame, eseje, aforizme, epigrame, oglede i književne prikaze, koje objavljuje listovima i časopisima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i šire. Književni radovi su mu prevođeni na engleski, njemački, češki, slovački, slovenski i makedonski jezik. Član je Društva hrvatskih književnika i Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

I sve to radi posve sam i uglavnom bez ikakve podrške. Bez obzira na kvalitetu njegovog pisanja svi natječaji ili poticaji za dodjelu sredstava književnicima, njega su baš kao i većinu književnika u našoj zemlji zaobišli ili jednostavno zanemarili. I svjestan je činjenice da njegove knjige ne čitaju ni službenici ministarstva, a ni milijuni čitatelja! Ali on ne popušta, uporan i tvrdoglav i dalje se bavi književnošću i dalje čita i piše.

A, da ste ga nekad davno sredinom 70-tih godina prošlog stoljeća upitali da li vjeruje da će u njegovu zemlju doći rat, da će živjeti u Zagrebu i da će napisati i izdati više od 50 knjiga on vam sigurno ne bi vjerovao. A, možda bi negdje u sebi pomislio i da mu ne izgledate baš previše normalni!

Jer život je paradoks ili jedan veliki Aforizam…

 U Zagrebu 10. 06. 2020. Nenad Grbac

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric20.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/