Mogu li knjige bar malo promijeniti svijet?

Prije šest godina 01. 03. 2015 u Lukavcu u 68. godini je iznenada preminuo, kulturni djelatnik, književnik, pisac, pjesnik, humanista i moj dragi prijatelj Atif Kujundžić. Umjesto ispraznih priča o životu i smrti podsjetiti ćemo se na Atifa pomoću članka “Mogu li knjige bar malo popraviti i promijeniti svijet?” koji sadrži našu prepisku nastalu prilikom reakcija na Atifovu knjigu “SMOLUĆA, selo koje je imalo smolu”…

Da objava i izdavanje knjiga nije uzaludan posao, da te knjige imaju svoje čitatelje i da pomoću njih u nekoj maloj mjeri ipak možemo bar malo mijenjati svijet dokazalo nam je i ovo pismo Atifa Kujundžića koje je jučer stiglo na našu adresu.

————————–

Poštovani gospodine Grbac,

Možda Vam neće značiti bogzna što, ali da Vas obavijestim:

U postupku koji se vodi u vezi s ratnim zločinima na Višem sudu u Tuzli, knjiga koju ste Vi objavili: SMOLUĆA, selo koje je imalo smolu SDSe pa ga sada nema – u više fragmenata korištena je kao dokaz o naoružavanju Smolućana, djelovanju Srpske demokratske stranke u političkom, vojnom i terorističkom smislu i značenju, kao i o zločinačkoj ulozi Svetomira Ilića – predsjednika, etc.

U tom smislu obratili su se i meni kao autoru, pa sam dao izjavu istražiteljima. Tom prilikom sam objašnjavao /koliko znam/ šta je to digitalna knjiga, kakav značaj ima ISBN broj koji dajete posredstvom Sveučilišne knjižnice Zagreb, o tome kako se može preuzimati u neograničenom tiražu, itd.

Poštovanje i pozdrav Vama i Schnautziki,

Atif Kujundžić

————————–

Poštovanje,

Sve to čini mi se kao velika stvar i za vas kao autora i za portal digitalne knjige.

Drago mi je ako smo ovako neposrednim putem uspjeli bar nešto pokrenuti i bar nekog natjerati da se zamisli.

Naravno ne treba biti preveliki optimist i očekivati da oni koji su za ta događanja krivi biti osuđeni, no veseli činjenica da smo pokušali, pa možda i uspjeli pokrenuti nešto.

Ipak mislim da bi pravedno bilo kazniti i osuditi i one koji su započeli rat, no i one koji su spalili to selo i stotine ljudi ostavili bez domova.

No, uglavnom kao što rekoh nisam baš preveliki optimist.

Srdačan pozdrav

Nenad

————————–

Poštovani gospodine Grbac,

Upravo je tako kako kažete.

Samo mi je milo, što smo i Vi i moja malenkost imali korektan odnos spram istih pitanja: ratne stvarnosti i digitalne knjige, kojoj na ovaj način snažimo legitimitet i dignitet.

Hvala Vam.

Atif

————————–

A, više o Atifu kao piscu i njegovom odnosu sa portalom digitalne-knjige.com i sa mnom kao urednikom reći će vam i članak “U spomen: Atifu Kujundžiću” napisan isti dan kad sam saznao da je Atif preminuo.

Taj članak moći ćete pročitati ako svojim mišem kliknete na sljedeči link:

https://digitalne-knjige.com/?p=4988

 

 

————————–

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.