Pisma čitatelja: Nedoumice u vezi digitalnih knjiga

Pitanje:

—————————

Poštovani,

tek nedavno sam pronašla vašu stranicu i smatram da će mi biti izuzetno korisna u ovo vrijeme.

Radim kao knjižničarka u Srednjoj školi. Pročitala sam Ugovor o korištenju sadržaja s vaše stranice i zalažem se za poštivanje autorskih prava pa Vas molim da mi odgovorite na pitanje.

Smatrate li da je korištenje sadržaja u obrazovne svrhe tj. slanje sadržaja učenicima srednje škole u skladu sa zakonom i navedenim Ugovorom?

Lijep pozdrav,

Gordana

 

Odgovor:

—————————

Poštovanje,

Nije baš u skladu s ugovorom, no pošto vi smatrate da vam knjige mogu biti korisne i pošto ste me zamolili ja vam odobravam da ih koristite onako kako smatrate da vam najviše mogu pomoći.

Znači vi osobno ih možete koristiti i slati, bez obzira na to što piše u ugovoru.

Naravno niste vi prvi koji ste postavili takvo pitanje. U vrijeme kad smo izdali knjige gospodina Zlatka Šporera, javilo nam se puno nastavnika s sličnim pitanjem kao što je vaše i te nedoumice smo riješili tako da sam ja svim tim nastavnicima (uz odobrenje autora knjige), odobrio korištenje knjiga u svrhe za koje oni smatraju da su primjerene.

A, zašto tako piše u ugovoru?

Vjerojatno zato jer su stranica i projekt Digitalne knjige, projekt u kojem, ni država, ni prosvjeta nikad nije ni sudjelovala, ni dala nam bilo kakvu podršku. A, ako netko nas ne podržava onda mi jednostavno ne podržavamo ni njega.

S druge strane ja sam poprilično apolitičan, pa mi ne bilo drago da se političari i državni službenici služe nečim za što nemaju nikakvih zasluga. Znači običan narod i obični pojedinci mogu i sve im je besplatno ali država ili privatne tvrke ne.

I da ne bi ispalo da nemamo baš nikakvog dodira s državom jednom su nam se javili iz Nacionalne sveučilišne knjižnice s prijetnjom da će nas kazniti s kaznom od 50 000 kuna zato jer im neki podaci nisu dostupni. Ja sam im na to odgovorio da je to privatna stranica, da ta stranica s obzirom na domenu .com ne pripada hrvatskom internet prostoru i da ako njima baš smeta to što je pišem na hrvatskom jeziku onda ja mogu pisati i na srpskom, bez obzira što mi to nije materinji jezik.

Nakon toga su nas ostavili na miru, no ne bi me iznenadilo da imaju još nekakvu kaznu od par stotina tisuća kuna, negdje u rezervi.

Nadam se da sam vam ovim odgovorom uspio bar malo pomoći.

Srdačan pozdrav,

Nenad

 

Re_Odgovor:

—————————

Poštovani,

hvala na brzom i detaljnom odgovoru. Zahvaljujem se i na odobrenju za korištenje sadržaja.

Lijep pozdrav,

Gordana

 

————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.