8 zdravstvenih prednosti čitanja u samo nekoliko minuta dnevno

Knjige su neprocjenjivo bogatstvo, a još kad čujete koliko zdravstvenih problema mogu riješiti ili pripomoći da se osjećamo bolje, stalno ćete ih nositi pored sebe.

Svi znamo da je čitanje izrazito korisna aktivnost. No, ponekad neke ljude treba i nagovoriti da se prihvate i knjige i čitanja. Evo zašto biste trebali čitati svaki dan.

1.) Čitanje razbuđuje mozak

Pročitate li ‘Da Vincijev kod,’ osjećati kao ćete se  Robert Langdon koji trči ulicama Rima ili ako uzmete ljubavni roman poput ‘Julie i Romea’ svaka emocija će postati i vaša.

Naime, čitanje stimulira neurološka područja u mozgu zbog čega imate osjećaj kao da to i sami proživljavate. Španjolski znanstvenici otkrili su da čitanje riječi ‘vanilija’ aktivira dio mozga koji je zadužen za miris. Do sličnog zaključka došli su i francuski znanstvenici. Oni su otkrili kako čitanje akcijske knjige stimulira dio mozga koji je odgovoran za motoriku i kretnje.

1.) Čitanje vas smiruje i snizuje vam krvni tlak

Koncentracija potrebna za čitanje te odsutnost fizičkih napora pri čitanju sigurno će vas smiriti i sniziti vam krvni tlak. Upravo zato čitanje se preporučuje kao terapija u mnogim bolnicama.

3.) Čitanje vam može skrenuti misli

 U trenutku kad ste preopterećeni brigama ili šokirani bolešću ili smrću voljene osobe čitanje vam može pomoći tako da vas zaokupi i pomogne vam da ne mislite na temu koja vas opterećuje i čini nervoznima. Čitanje ovdje služi kao svojevrsni bijeg od stvarnosti. Naravno povratak je neminovan, no on može biti znatno lakši upravo zbog terapeutskog djelovanja knjige Ovdje svakako treba naglasti da postoje dobre i zanimljive knjige i loše i nezanimljive knjige. One prve će vam pomoći, a one druge mogle bi vam i odmoći.

 4.) Čitanje pomaže razumijevanju svijeta oko nas

Ako čitate o genetici, učite o genima. Ako čitate fikciju, naučite puno o ljudima, ali i o sebi, rekao je Keith Oatley, profesor kognitivne psihologije na Sveučilištu Toronto. To je zato što čitanje svakome omogućava jedinstvenu priliku da se u potpunosti uživi u osjećaje i misli drugih ljudi, a to, kažu stručnjaci, automatski jača našu empatiju i povećava socijalne vještine. Najbolje knjige za razvijanje empatije su ljubavne i detektivske.

5.) Čitanje nas čini sretnima

Prijašnja istraživanja pokazala su kako nas životna iskustva čine sretnijim od materijalnih stvari. No, tu priča ne staje. Nedavna studija objavljena u Journal of Consumer Psychology pokazala je kao su proizvodi poput knjiga, sportske opreme, video igrica i glazbenih instrumenta također zaduženi za naš osjećaj sreće..

Studije su pokazale kako su starije osobe koje i dalje čitaju i uče puno zadovoljnije svojim životima.

6.) Čitanje umanjuje stres

Izgubiti se u knjizi može biti nevjerojatno opuštajuće. Istraživanja su pokazala kako čitanje smanjuje stres za gotovo 68 posto, te da je bolje od slušanje glazbe, šetnje i ispijanje čaja… Dovoljno je tek nekoliko minuta čitanja dnevno da se opustite.

7.) Knjige razvijaju sive stanice

Čitanje dobre knjige, kažu stručnjaci, smanjuje rizik od gubitka memorije. Sveučilište Rush provelo je studiju koja je pokazala kako održavanje mentalnih aktivnosti tijekom cijeloga života, poput čitanja, može smanjiti pad kognitivnih sposobnosti za 32 posto.

Druga studija je došla do zaključka kako oni koji čitaju, igraju šah, rješavaju križaljke imaju manje šansu oboljenja od Alzheimerove bolesti.

8.) Čitanje otvara um

Knjige otvaraju naš um, oplemenjuju nas i proširuju nam vidike. Također nas inspiriraju da promijenimo svoj život i svijet oko nas te se pomoću njih mogu razbiti brojne predrasude.

 

 

 

—————-

Preveo i objavio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.