Predstavljamo vam pisce i književnike: Savo Ilić

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Savo Ilić

Bilješka o piscu:

Rođen je 21.11.1932. u selu Potpeć, kod Tuzle, u Bosni i Hercegovini.

Do 1994. živio je i radio u Tuzli, kada se s obitelji preselio u Pulu.

Studije prava završio je u Zagrebu.

Do umirovljenja radio je razne odgovorne poslove u privredi i državnim institucijama. Autor je većeg broja radova s područja pravnih znanosti i zaštite ljudskih prava.

Objavio je više knjiga na temu sportske rekreacije – pješačenje u prirodi i nordijskog hodanja. Utemeljitelj je i jedan od osnivača Kluba rekreativaca „Istra” u Puli /KRUPP/.

Bavi se aforistikom, humorom i publicističkim radom. Priredio je dvije knjige poezije pod naslovima: PJESMOM KROZ VRIJEME – Izbor poezije južnoslavenskih pjesnika i EUROPSKI PJESNICI O PRIRODI.

Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za doprinos u razvitku sporta i drugih društvenih djelatnosti.

Kontakt:

Tel: 052 216281

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Riječi o djelu Save Ilića”, Ive Mije Andrića

http://www.digitalne-knjige.com/andric15.php

Blagodati nordijskog hodanja“, Save Ilića

http://www.digitalne-knjige.com/ilic.php

—————

Naslovnice knjiga:

—————

Umjesto pogovora – nagovor

ZAŠTO TREBA (PRO)ČITATI OVU KNJIGU

U posljednjih nekoliko godina na zagrebačkim ulicama i u parkovima sve češće susrećem ljude srednjih i starijih godina, koji neumorno hodaju sa štapovima u rukama. Moram priznati da mi je to u početku bilo malo čudno, jer oslanjanje na štapove pri hodanju uvijek me asociralo na bolesne ili invalidne osobe. Ili, u najboljem slučaju na skijaše kojima su štapovi nužni radi održavanja ravnoteže na skliskim skijaškim stazama.

Međutim, stvari su došle na svoje, kad mi je stari prijatelj Savo Ilić iz Pule, poslao na uvid i čitanje omanju knjižicu pod naslovom Blagodati nordijskog hodanja. Štivo takvog naslova i sadržaja do tada nisam čitao, premda sam znao za pojam nordijskog hodanja koje je sveprisutno u nordijskim zemljama.

S dužnom pažnjom prema velikom prijatelju i radnom kolegi iz prijeratnih tuzlanskih godina, pročitao sam knjigu i stekao osnovna saznanja i znanja o toj korisnoj temi za sve ljude kojima je šetnja gradskim ulicama i prirodnim krajolicima slabija strana suvremenog života. Iako ne pripadam tom širokom krugu cjelodnevnih i noćnih ‘sjedača’ za kompjuterom, radnim i kavanskim stolom ili televizorom, jer cijelog života radim kao mrav razne lako-teške poslove izvan kuće, nordijsko hodanje mi je probudilo znatiželju, pa sam ga preporučio nekim znancima kao preventivu za ugodan i zdrav način života. Neki od njih su to tek primili k znanju, a drugi su kupili štapove i nužnu opremu i marno krstare gradskim perivojima ili padinama Medvednice. Po njihovom priznanju, otkad su uzeli štapove u ruke i vratili se prirodi i njezinim raskošnim ljepotama, život im se iz temelja promijenio. Postali su vedriji, druželjubiviji, okretniji, nasmijaniji i puno spremniji za sve radne i životne izazove.

Nordijsko hodanje nije težak niti zahtjevan posao. On ne traži nikakva posebna ulaganja već samo jaku volju i promjenu stila i načina življenja. Umjesto sjedenja u zatvorenim prostorima ili beskorisnog izležavanja na kaučima i krevetima, dovoljno je obući lakšu obuću i odjeću, uzeti štapove u ruke i krenuti stazama koje su bogomdane za hodanje, razonodu i duhovnu razbibrigu. Mogu to biti gradski pločnici u manje prometnim ulicama, parkovi, ali za pravo nordijsko hodanje poželjni su usponi obrasli drvećem i zelenilom koji pružaju ugodan osjećaj opuštenosti i zahtijevaju određene tjelesne napore u savladavanju prepreka na koje nailazimo.

Kako se i zašto kretati u prirodi? Odgovor na ta dva krucijalna pitanja daje nam ova zanimljiva knjiga Save Ilića čije se drugo dopunjeno izdanje nalazi na portalu Digitalne knjige. Nažalost, interes društvenih i državnih institucija da podupru njezino ponovljeno tiskanje, unatoč zdravstvenim problemima nacije, nije bilo veliko, pa se autor opredijelio na digitalni oblik publiciranja koji je znatno jeftiniji i dostupniji širem krugu zainteresiranih građana.

Nordijsko hodanje, po iskustvima Save Ilića utemeljitelja Kluba rekreativaca “Istra” u Puli /KRUPP/ i njegovih brojnih sljedbenika, donijelo je takve zdravstvene koristi i poboljšanja u njihove živote, da bi im bez njega dalji opstanak bio gotovo nezamisliv. Sama činjenica da je Ilić sa šest srčanih premosnica /bypassa/ i suženim arterijama nogu ovih dana proslavio svoj 87 – rođendan dovoljno govori u prilog naprijed izrečenoj konstataciji.

U knjizi Blagodati nordijskog hodanja autor detaljno obrazlaže razloge zbog kojih bi svatko od nas trebao određeno vrijeme provesti izvan kuće i u prelijepoj prirodi koja nas okružuje. Za to je dovoljna samo čvrsta odluka, a sve ostalo dolazi samo po sebi. Zdravlje osobito, jer se svakodnevnim šetnjama i korištenjem metode nordijskog hodanja jačaju naše tjelesne sposobnosti, uvršćuje imunitet i eliminiraju mentalne poteškoće i stres koji nas prati na svakom koraku. Što češće i dinamičnije hodamo, to stres, povišene masnoće, šećer i pretilost bivaju odstranjivani iz našeg organizma. Ilić u knjizi navodi brojna pozitivna iskustva običnih građana šetača i pouke znamenitih ljudi, koji su hodanje u prirodi koristili kao metode za podizanje vlastitih radnih i intelektualnih sposobnosti.

Eto, to su samo neki razlozi zbog kojih treba pročitati i stalno koristiti ovu knjigu kao najbolji recept za dobro zdravlje te dug i lijep život.

Autoru Savi Iliću najtoplije zahvaljujem što nam taj recept, za razliku od skupe farmacije, putem digitalne knjige nudi besplatno. Svakome tko taj recept primi na dar, i tko ga bude marno (pro)čitao, propisana terapija će se višestruko isplatiti. Vidjet će to veoma brzo, već nakon nekoliko cjelodnevnih šetnji u prirodi. Koje, razumije se treba nastaviti, neovisno od vremenskih prilika i neprilika.

Taj recept, poučen osobnim životnim iskustvima, ovjerava i potpisuje i…

Ivo Mijo Andrić

 

—–

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.