Osvrt na knjigu – “Križni put” u izdanju Župe Sv. Lovre mučenika – Petrinja

Evo, kao vjernik, osjećam da u ovim danima Korizme, dakle, molitve, tihe pjesme, čišćenja, opraštanja i sjećanja na Isusovu muku pa i Uskrsnuće, dam jedan svoj kratak osvrt na pročitano odnosno na novu digitalnu knjigu “Križni put” u izdanju Župe Sv. Lovre mučenika-Petrinja. Dakle u knjizi su opisanne pripravne molitve i postaje Križnog puta , a bilo ih je četrnaest. Reći ću nešto, o važnosti i značaju Puta koji je Isus noseći svoj Križ, morao prijeći, padajući pod teški križ, ne bi li na kraju Uskrsnuo.


Dakle od Pepelnice, treba proći četrdeset dana, vrijeme Korizme ili Priprave za Uskrs. Upravo toliko, vremena, Krist je bio sam u pustinji, iskušavan od Đavla, iskušavan da se odrekne svog Puta, svoje Istine i svog Života. Znamo da je mnogo trpio, da je preuzeo ljudske grijehe, tj. grijehe nas običnih smrtnika, zbog toga razapet bio na Križu, za nas umro ali je treći dan uskrsnuo od mrtvih i postao naš Spasitelj. Križni put, za vrijeme Korizme je upriličen po Župama svakog petka jer je petak Dan Isusove muke i smrti, dan kad je Isus postao simbol zapravo našega života. Ispred svake postaje moli se i pjeva:”Stala plačuć tužna mati…” Jer, naravno da je Majka Marija, najviše bolovala vidjevši i proživljavajući sve muke i padanja pod Križ svog djeteta, a bilo je to tri puta, tri puta kad je svjetina išla za Isusom, htjela mu pomoći nositi Križ, a među njima najznačajnije ličnosti bile su Šimun Cirenac te Veronika koja mu je dala rubac da obriše znoj i suze, a Isus je brišući se, otisnuo u rubac svoj lik…

I cijeli taj Križni put je vrlo simboličan, jer Krist je bio bičevan, osramoćivan, ispljuvan i vrijeđan, ali je svaki put uspio suzdržati se, ustati i mirno izdržati cijelu torturu. Pitamo se je li bi to bio u stanju izdržati svaki drugi običan čovjek? Vjerojatno ne bi, i zato kako kaže fra Zvjezdan Linić:”Samo je jedan Križni put savršeno ostvaren u Isusu Kristu koji nas ljubi uvijek do kraja, do smrti i prelaska u vječnost. A Križni put molimo da bismo se sjedinili s Kristom koji je naš Put, Istina i Život.” Da bismo i mi kao jedinka svaki za sebe, mogli barem donekle trpjeti svoj životni Križ, potrebna nam je svakako molitva, vjera, i ugled na našeg Spasitelja.

Simbolika je zaista u cijeloj Četrdesetnici, Križnom putu ali i u cijelom Velikom tjednu odnosno Velikom četvrtku koji je Dan kad su Isusu učenici prali noge, Dan kad je utemeljena Sveta misa, pa onda Veliki petak, kad u crkvi utihnu zvona jer je taj dan Isusova muka bila i ostala simbol na cijeli naš život, pa onda Velika subota, Dan mira, Isus u grobu, da bismo treći dan , u nedjelju slavili veliko Isusovo uskrsnuće kojega bez Križnog puta, zasigurno ne bi bilo. Knjiga je zorno opisala molitve i svih četrnaest postaja potkrijepljene ilustracijama što je za svaku pohvalu.

Napisala: Denis Kožljan

—————————————-

I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link:

http://www.digitalne-knjige.com/krizniput.php te pažljivo slijedite daljnje

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

—————————————-

A, knjigu osvrta na knjige koju je napisala književnica Denis Kožljan po imenu

“Moj pogled na njihov svijet” moći ćete preuzeti s adrese:

http://www.digitalne-knjige.com/kozljan5.php

—————————————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.