Predstavljamo vam pisce i književnike: Darko Bek – SanDiMun

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Darko Bek – SanDiMun

Ova slika je simbolična i ne odgovara stvarnosti.

———–

Bilješka o piscu:

Darko Bek rođen je i živi u Zagrebu. Njegova biografija su njegove pjesme.

Ova zbirka poezije objavljena je za uspomenu i dar najbližim poznanicima i prijateljima.

Kontakt: dbek@net.amis.hr

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka poezije“Libra”; digitalne-knjige.com 2014

http://www.digitalne-knjige.com/bek.php

—————

Naslovnice knjiga:

—————

Kritike:

Riječ urednika:

Što su pjesme Darku Beku? Potreba da iskaže samog sebe, svoja razmišljanja, čuvstva, iznjedri ono što je sazrilo u njemu. Većina pjesnika našla bi dio sebe u ovih par riječi. Kod Darka, pjesma je nešto više. Čvrst i nepokolebljiv stav prema svijetu koji ga okružuje. Njegove pjesme nisu zaobljene, meke već od one vrste, što poput noža , sijeku grubu svakodnevicu.

Socijalan je pjesnik. Opaža što se događa u njegovoj ulici, gradu, državi i svijetu. Reagira hitro ne časeći ni trenutka, uvijek s izraženim vlastitim stavom. Duboko je refleksivan. Promatra se oštro, skidajući skalpelom, sloj po sloj svoje duše i ogoljen stoji pred nama.

Njegove riječi su istina. Nema uljepšavanja. Tražila sam u tim stihovima boje, cvijeće, mirise, šumarke, more…Malo toga ima u njegovim stihovima.

Teško je reći, njegova poezija je takva ili onakva. Ne uspoređuje se s nikim niti mu je netko nalik u književnom izrazu. Načitan je, informiran i vrlo često tražim dodatna objašnjenja njegovim stihovima.

Ima u njemu i tim versima, i ona meka crta. Toplina se očituje u izrazu i lako bi bilo reći, čitajući te strofe, liričar je.

Piše već dugo. Godinama. Pjesama je puno. Možda im ni on sam ne zna broja. Ali nije ta kvantiteta razlog da se često laća pera (kompjutora) i bilježi. Usud je njegov da pjesma mora izaći.

Godinama objavljuje pjesme na Netu pod pseudoimom SanDiMun i tako ga mnogi poznaju s raznih foruma i komentiraju mu uratke.

Živi na zadnjem katu jedne višekatnice i druguje s pticama. One su te koje raznose njegove pjesme. A ptice su različite kao i pjesme što ih u kljunu nose.

Javorka Pangerčić, Bjelovar, 31.07.2015.g. 

—————

Putovanja bez plana – Darka Beka

Život pjesnika je putovanje bez plana, bez unaprijed rezervirane karte, bez odredišta, u stvaralačkom smislu. Dodirnuti taj život kao suputnik nije uvijek lako, pogotovo ne kada je pjesnik snažnog izričaja kao što je Darko Bek. Njegove misli su ponekad tek smjerokaz ka novim još neotkrivenim daljinama čitaocu, ali uvijek njemu znane.

Čvrsto ukorijenjen u stvarnost života koja nije uvijek sjajna, čak bih rekla zasjenjena osobnim problemima, on stvara snažne i duboko emotivne stihove. Posebnost ovog izuzetnog pjesnika je način na koji se ponekad rugajući stvarnosti odupire neminovnom.

Koristeći grubu otvorenost netko bi rekao da je cinik, ali život nas kroz njegove pjesme pogađa tom otvorenošću. Kao i svaki pjesnik ne zaobilazi ljubavnu tematiku. “Biti voljen i voljeti provlači kroz tužne trenutke kao što i naslov poglavlja, Krvave ruže, kazuje..”

Prelijepa poetsko zanosna ostvarenja iznosi sa natruhom tuge koju posebno čitatelj može osjetiti u pjesmi Čekah nepoznatu. Darkov razgovor sa životom je prepun pitanja; zašto – zašto se sve dešava upravo tako iako su očekivanja bila sasvim druga.

U nekim se pjesmama gotovo ruga, u nekim molitve slaže sve tražeći i razlog i odgovor za bol. Koliko je Darko Bek snažan pjesnik svatko neka sam procijeni uživajući u ovoj, ali vjerujem i u još ponekoj sjajnoj poetskoj zbirci.

Svoje razmišljanje završila bih meni posebno dragoj pjesmi:

I bogovi su vino pili

Zaboravi
zaboravi ovo jada
zaboravi što smo snili
zaboravi uz čašu
i bogovi su vino pili
I ne traži da ti društvo pravim
ja sam svoje popio
Pred se
čašu ne mogu da stavim
Zaboravi
zaboravi stare ljubavi
zaboravi osame sram
Ovo piće prijatelju
svatko pije sam
Na dnu ispražnjene čaše
nać` ćeš malo mira za se`
Pored mene
ili neke druge duše
prevarene

U Zagrebu, 07. 07. 2015. g.

 Antonija Željka Kahlik

 

 

—–

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.