Predstavljamo vam pisce i književnike: Josip Samaržija

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Josip Samaržija

Bilješka o piscu:

O gospodinu Josipu Samaržiji zapravo i ne znamo puno.

Znamo samo da je Župnik župe Sv. Lovre mučenika iz Petrinje. Da je omiljen među vjernicima i da je u svrhu širenja i promicanja vjere objavio nekoliko vrlo zapaženih i čitanih knjiga.

Onako usput ćemo reći i da tiskana izdanja svih knjiga objavljenih u izdanju župe Sv. Lovre mučenika iz Petrinjei dostupnih na portalu možete naručiti na tel: 044 / 815-408

ili e-mail adresu: josipsamarzija@inet.hr

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

 Križni put; Digitalne-knjige.com, Zagreb, 2012.

http://www.digitalne-knjige.com/krizniput.php

 Tada mu reče; Digitalne-knjige.com, Zagreb, 2013.

http://www.digitalne-knjige.com/tadamurece.php

Riječ Gospodnja za svako vrijeme (A-K); Digitalne-knjige.com, Zagreb, 2013.

http://www.digitalne-knjige.com/rijecgospodnja.php

Riječ Gospodnja za svako vrijeme (I-P); Digitalne-knjige.com, Zagreb, 2013.

http://www.digitalne-knjige.com/rijecgospodnja2.php

Riječ Gospodnja za svako vrijeme (R-Ž); Digitalne-knjige.com, Zagreb, 2013.

http://www.digitalne-knjige.com/rijecgospodnja3.php

“Ilustrirani novi zavjet”; Digitalne-knjige.com, Zagreb, 2014.

http://www.digitalne-knjige.com/novizavjet.php

Stari zavjet u riječi i slici; Digitalne-knjige.com, Zagreb, 2016.

http://www.digitalne-knjige.com/starizavjet.php

Križni put ;Digitalne-knjige.com, Zagreb, 2018.

http://www.digitalne-knjige.com/krizniput2.php

—————

Naslovnice knjiga:

—————

Kritike:

ILUSTRIRANI NOVI ZAVJET

Novi zavjet nastao je zapisivanjem usmenih predaja učenika Isusa Krista i onih koji su od njih primili navještaj evanđelja.

Najstariji su spisi Novog zavjeta Pavlove poslanice. Već između zime 50. godine i ljeta 52. godine on u Korintu piše poslanice Solunjanima.

Moguće je da je već oko 50. postojalo i aramejsko Matejevo evanđelje, no o njemu nemamo čvrstih dokaza. Isto tako, poznato je da su već u kršćanskim zajednicama kolali različiti spisi, poput zbirke Isusovih izreka, ili prvih izvještaja o njegovoj muci i smrti. Od takvih su izvještaja nastajala evanđelja, tako što su evanđelisti prikupljali tradicije koje su do njih stigle i svojim redakcijskim zahvatom stvarali evanđelje. Kršćani vjeruju da je taj tekst nastao i pod osobitim djelovanjem Duha Svetoga, pa se za sve novozavjetne knjige kaže da su “nadahnute.”

Najstarije od četiri evanđelja je ono Markovo, koje je nastalo prije 70. godine, budući da se nigdje ne daje naslutiti da bi piscu evanđelja bilo poznato razorenje jeruzalemskog hrama, što se dogodilo upravo te godine. Nakon njega nastalo je Matejevo evanđelje, a vjerojatno ubrzo potom i Lukino. Posljednje je nastalo Ivanovo evanđelje, vjerojatno potkraj 1. st., ali u njemu su prisutne neke stare tradicije, koje se čine čak starijima od ostala tri evanđelja.

Osim evanđelja, tu su i Djela apostolska koja govore o životu prve Crkve, a napisao ih je isti autor koji je napisao i Lukino evanđelje, te su izvorno ove dvije knjige predstavljale dva dijela jednog te istog djela.

Ovo prvo izdanje Ilustriranog novog zavjeta priredio je Josip Samardžija, upravnik župe Sv. Lovre mučenika iz Petrinje, a u njegovom sastavljanju smo koristili ilustracije Juliusa Schnorra von Carolsfelda, njemačkog srednjevijekovnog slikara i grafičara.

U Zagrebu 30.01.2014 Nenad Grbac

—————

Riječ Gospodnja za svako vrijeme (A-K)

Mi ljudi najbolje čujemo i najviše pažnje obraćamo na nešto što slušamo po prvi put. Ponavljanje nam često, umjesto boljeg razumijevanja, ometa koncentraciju i zatvara uši. Kada nekoga slušamo da govori nešto što smo već prije čuli, redovito prestanemo slušati.

Koliko puta u našim međusobnim razgovorima gledamo sugovornika želeći mu pokazati da slušamo o čemu govori, a misli su nam već odavno na drugom mjestu?

Koliko puta u školama učenici upiru pogled u učitelja s jedinom namjerom da ga zavaraju kako slušaju? Koliko puta u crkvi odsjedimo vrijeme liturgije, a izgovorene riječi se odbiju od naših ušiju?

Naravno zna se dogoditi i suprotno da slušajući nečije riječi ili čitajući neku knjigu pažnju obratimo na temu teksta ili cjelinu i ne shvatimo ili jednostavno zanemarimo finese, odnosno sadržaj sakriven između riječi. Time, odnosno nedostatkom koncentracije ili njenim usmjeravanjem u pogrešnom smjeru, sami sebe zakidamo ne samo za ispravno razumijevanje teksta, nego i za sve ono vrijedno što nam je govornik ili pisac želio poručiti.

Upravo stoga smatramo da je Knjiga “Riječ Gospodnja za svako vrijeme”, koju je priredio Josip Samaržija i više nego zanimljiv izdavački poduhvat jer i početnicima i upućenima pruža priliku da po prvi put ili još jednom pročitaju riječi gospodnje sakupljene i objavljene na jednom mjestu.

No, nikako ne smijem propustiti priliku istaknuti i silan trud priređivača Josipa Samaržije, župnika Župe sv. Lovre mučenika iz Petrinje, Naime cijeli dokument u kojem se nalazila knjiga “Riječ Gospodnja za svako vrijeme”, u trenutku kad sam ga prvi put otvorio imao je oko 970 stranica teksta u A4 formatu.

Jeste li ikad pokušali digitalizirati, prepisati, kopirati ili razvrstati toliko teksta? Naravno da niste! Nekad davno takav su posao u dužem vremenskom razdoblju radile cijele ekipe ljudi, a naš priređivač je cijeli taj posao odradio posve sam.

Valjda vam je sad i jasno zašto sam mu u svom prvom odgovoru i komentaru na njegovu knjigu napisao da sam zadivljen. Iz tehničkih razloga tu knjigu smo odlučili podijeliti na tri dijela i zato se u naslovu ovog prvog dijela knjige i nalazi dodatak (od A do K).

A, za kraj onako usput ćemo spomenuti i činjenicu da su Josip Samaržija, odnosno Župa sv. Lovre mučenika iz Petrinje, na našem portalu dosad objavili još nekoliko knjiga duhovnog sadržaja čija čitanost, odnosno broj preuzimanja dokazuje da objavljivanje i digitaliziranje knjiga duhovnog sadržaja ima i svoju svrhu i budućnost.

Nenad Grbac. U Zagrebu 12.10.2013

 

 

———

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.