Predstavljamo vam pisce i književnike: Miroslav Pelikan

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Miroslav Pelikan

———–

Bilješka o piscu:

Pjesnik i pisac Miroslav Pelikan, rođen je 1950. u Dežanovcu.

U Zagrebu je završio osnovnu školu i gimnaziju te apsolvirao na Filozofskom fakultetu.

Od sredine sedamdesetih djeluje kao slobodni novinar na planu kulture(likovna umjetnost i izdavaštvo). U istom razdoblju objavljuje poeziju i prozu u nizu književnih časopisa, u dnevnom tisku, te posebno na 3. programu Hrvatskoga radija (niz autorskih emisija u ciklusima POEZIJA NAGLAS i HRVATSKA PROZA).

Radio je u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu. Trenutno je u mirovini.

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Plovidba; digitalne knjige, 2011.

http://www.digitalne-knjige.com/pelikan.php

Kentauri na brodovima; digitalne knjige, 2012.

http://www.digitalne-knjige.com/pelikan2.php

Fragmenti; digitalne knjige, 2013.

http://www.digitalne-knjige.com/pelikan3.php

Krhotine; digitalne knjige, 2013.

http://www.digitalne-knjige.com/pelikan4.php

Tri; digitalne knjige, 2014.

http://www.digitalne-knjige.com/pelikan5.php

Brončani David; digitalne knjige, 2015.

http://www.digitalne-knjige.com/pelikan6.php

Osmine; digitalne knjige, 2016.

http://www.digitalne-knjige.com/pelikan7.php

Devet; digitalne knjige, 2016.

http://www.digitalne-knjige.com/pelikan8.php

Zlobizmi i zlomisli; digitalne knjige, 2016.

http://www.digitalne-knjige.com/pelikan9.php

Minotaur; digitalne knjige, 2016.

http://www.digitalne-knjige.com/pelikan10.php

Sjećanje na Omfalu; digitalne knjige, 2017.

http://www.digitalne-knjige.com/pelikan11.php

Crni kvadrat; digitalne knjige, 2017.

http://www.digitalne-knjige.com/pelikan12.php

—————

Naslovnice knjiga:

 

 

——————

Kritike:

“Rijetko se kad na redakcijskom mom stolu nađoše stihovi poput ovih, Pelikanovih. Fluidni, pastelni, nalik onim skupocjenim i krhkim vitrajima što stoje visoko, među izmaglicama, tamjanom i suncem.”

Milivoj Slaviček, 1984.

—————

“Suvremen, siguran, artist, svjež, dosjetljiv, ovaj pjesnik koji očito dobro pozna Preverta, Eluarda, Chara i Quasimoda, od nas Slavka Mihalića i Danijela Dragojevića, nema problema u izrazu, a još manje mu nedostaje svakidanji svijet kao pozornica

Boro Pavlović 1986.

—————

“U svojim novim pjesmama Miroslav Pelikan izlaže iskustvo uzaludnosti, budući da ne može vani iz svijeta što je zakotrljan rukom koja ne bira i ne preusmjerava, rukom slijepca oličenom u depersonaliziranoj sili, integriranog u crnoj točki, u nemoći da se uspostavi red i poredak po mjeri smisla.”

Gojko Sušac, 1992.

—————

“Brod nikad ne stiže do cilja, svrha putovanja se ne ostvaruje, a kada se prividno i doplovi do žuđene obale i pokuša u plićaku baciti sidro: ono ne doseže dna. A ako se kormilar, taj vječni lutalica kroz vrijeme i uspije iskrcati na kopno, ono ga nemilosrdno zbriše olujom koja kao da je baš njega čekala da bi se probudila.”

Hrvoje Čulić 2003.

—————

“Crni kvadrat”, Miroslava Pelikana

Crni trg, crni kvadrat ili Malevichov crni trg poznata je slika Kazimira Malevicha.

Prva verzija te slike napravljena je 1915. godine. Malevich je napravio četiri varijante te slike. Posljednja od tih slika bila je naslikana tijekom kasnih 1920-ih ili ranih 1930-ih. Slika Crni trg prvi put je prikazana u The Last Futurist Showu 0.10 1915. godine.

Tu sliku često istiću kritičari, povjesničari, kustosi i umjetnici kao “nultu točku umjetnosti i slikarstva”.

O popularnosti i značaju tog Malevichevog djela govori nam i činjenica da je nakon smrti tog poznatog slikara (Lenjingrad, 1935. godine) iznad njegovog posmrtnog ležaja izložena slika Crni kvadrat.

Radeći na knjizi odmah sam uočio podudarnost poznate slike i istoimene zbirke pjesama Miroslava Pelikana. Jer baš kao što se za Malevichevu sliku može reći da je nulta točka ili početak iskonskog i nadrealnog tako i za zbirku pjesama “Crni kvadrat”, Miroslava Pelikana možemo reći da je nastavak te iste potrage za iskonskim i nadrealnim.

I dok slikar svoju potragu za suštinom zasniva na crnim kvadratima pjesnik to isto pokušava uraditi riječima i stihovima. I jedan i drugi svjesni su činjenice da crna boja zamišljenog geometrijskog lika ne znači zlo, prazninu, neuspjeh već žudnju za istinom, koja kao što svi mi znamo može biti samo crna ili bijela.

No, sličnosti uskoro postaju različitosti. Slikar i dalje ostaje vjeran iskonskoj jednostavnosti omeđenog crnog geometrijskog lika a, pjesnik ide dalje i u crni kvadrat pokušava unijeti i nadu, spas i ljudskost. Njegov crni kvadrat više nisu samo linije i boja na platnu. U njegovom crnom kvadratu ili točnije u pjesmama koje se nalaze u knjizi primjećujemo i ljubav i patnju. I strast i požudu. I nesebičnost i pohlepu. I sjećanje na mitologije i težnju ka zaboravu.

I iznenada Crni kvadrat, Miroslava Pelikana više nije Crni trg, Kazimira Malevicha, već zanimljivo, samosvjesno i originalno pjesničko djelo na koje biste svakako trebali obratiti pažnju sljedeći put kad budete birali knjigu poezije koju ćete pročitati.

U Zagrebu, dana 27.09.2017. Nenad Grbac

 

 

 

——-

Napisao i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.