Tajne čuvane stoljećima (prvi dio)

Otkriće knjižnice u spiljama u Kini promijenilo je povijest. Naime, jedan od dokumenata, Dijamantna sutra, najstarija je tiskana knjiga na svijetu, a datira iz 868. godine. To je podsjetnik da tiskanje nije kako se je dugo vjerovalo poteklo iz Europe…

Tajne su svuda oko nas. Brojne tajne su i zapisane, ali iz ovih ili onih razloga nedostupne javnosti. No s vremenom tajne skrivene u knjigama i knjižnicama polako su tijekom prošlog stoljeća počele pronalaziti put prema javnosti.

Ovdje ćemo vam nabrojati samo neke od najčuvanijih tajna iz naše prošlosti.

Knjižnica u spilji, Kina

Na rubu pustinje Gobi u Kini, dio mreže spiljskih svetišta u Dunhuangu, zvanih Tisuću spilja Buddhe, bio je zapečaćen tisuću godina. Taoistički redovnik, neslužbeni čuvar spilje, Wang Yuanlu1900. godine, navodno sasvim slučajno otkrio je skrivena vrata, koja su vodila do komore ispunjene rukopisima nastalim između 4. i 11. stoljeća.

Lokalne vlasti nisu pokazale neki veliki interes za te dokumente, ali ostatak svijeta a posebno zapadne zemlje  su odmah shvatile o kakvim se dragocjenostima i vrijednostima tu radi i kako to već stoljećima rade svoju spremnost da ukradu, otmu ili otkupe sve za što misle da je vrijedno. Tako je Mađarski istraživač Aurel Stein za vrlo malo novaca  otkupio oko 10 tisuća rukopisa, a dio su uzele i delegacije Francuske, Rusije i Japana, nakon čega je kineska vlada napokon shvatila o kakvoj povijesnoj i kulturnoj vrijednosti se tu radi, te naredila da se ostatak dokumenata preseli u Peking.

Zahvaljujući inicijativi Britanske knjižnice, 1994., s partnerima diljem svijeta, započela je digitalizacija te prastare knjižnice i zbirke rukopisa.

Nitko ne zna zašto je spilja bila zapečaćena. Stručnjaci nagađaju da je moguće da je knjižnica zapečaćena u svrhu čuvanja spisa, koji se više nisu koristili, a bili su prevažni da bi se bacili. Druga vjerojatnija teorija je da su ih htjeli spasiti od moguće invazije.

No, to otkriće promijenilo je povijest. Naime, jedan od nađenih dokumenata, Dijamantna sutra, najstarija je tiskana knjiga na svijetu, a datira iz 868. To je podsjetnik cijelom zapadnom svijetu da tiskanje knjiga nije kako se dugo vjerovalo poteklo iz Europe.

 


 

Prilog – Očuvanje spiljskih svetišta u Dunhuangu

U ovom prilogu prilažemo vam video zapis koji govori o naporima za očuvanju kulturne baštine koja se nalazi u spiljskih svetišta u Dunhuangu. Cilj projekta je identificirati i razumjeti uzroke i mehanizme pogoršanja zidnih slika te dizajnirati strategije i provoditi konzervatorske radnje, koje mogu sačuvati i slike i svu ostalu kulturnu baštinu, koja se nalazi u Mogao Grottoes .

 

 


 

Prilog – Impresivno virtualno iskustvo spiljskih svetišta u Dunhuangu 

Tijekom trajanja izložbe “Cave Temples of Dunhuang: Buddhist Art on China’s Silk Road”, u Los Angelesu posjetitelji su upotrijebili 3-D naočale za gledanje stereoskopskih slika Cave 45 (8. stoljeće). Ovo je 2-D inačica tog iskustva.

 

 

 

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.