Predstavljamo vam pisce i književnike: Ševko Kadrić

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Ševko Kadrić

——————————

Bilješka o piscu:

Ševko Kadrić rođen je 8. svibnja 1955. godine u selu Hajlovine, opština Pljevlja. Od 1959. godine živio je u Foči, a već sa 15 godina otišao je na školovanje u Sarajevo, kasnije u Zagreb, gdje je i magistrirao narodnu obranu, a nastavio je usavršavanje i u Beogradu. Predavao je narodnu obranu u Sarajevu u Prvoj gimnaziji, Muzičkoj akademiji i Pedagoškoj akademiji.

U Švedsku je došao s porodicom u oktobru 1992. godine, najprije u vojni kamp u Stockholmu, promijenili su u tim izbjegličkim danima još tri kampa, a potom su se nastanili u Helsingborgu. Od 1999. godine s porodicom je živio u Värnamu, gdje je prvo radio u tvornici, zatim kao nastavnik likovnog odgoja, a posljednjih godina kao pisac i slobodni umjetnik. 2008. godine vratio se Helsingborg.

Afirmirao se u Švedskoj pišući za brojne medije, a posebno je plodno njegovo književno stvaralaštvo. Objavio je deset romana: „Proleter u srcu“, „Odisej sa planine“, „Zagubljene slike“, „Zaljubljen u sunce“, „Sara“, „Bosanski protestant“, „Rođen za doktora“, „Luter i Orlović“, „Pelin i makovi“, „Farbanje neba“, dvije zbirke pripovjedaka – „Posljednji bosanski bogumil i druge priče“, „Galeb i druge priče“; te četiri znanstveno popularne knjige: „Planinarenjem do zdravlja“, „Pred ekološkim izazovom“, „Bošnjaštvo na vjetrometini“ i „Bogumili kao inspiracija“.

Ševko Kadrić,  profesor, pisac, novinar, polemičar, zaljubljenik prirode, neumorni istraživač i ljubitelj stećaka, slikar.

Preminuo je iznenada 11. listopada 2014. godine, u 59. godini.

——————————

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Roman: “Luter i Orlović”

http://www.digitalne-knjige.com/kadric.php

Roman: “Bosanski protestant

http://www.digitalne-knjige.com/sorensen.php

Zbirka kratkih priča: “Galeb”

http://www.digitalne-knjige.com/kadric3.php

Kritike i intervjui: “Knjiga u ruci ruka na knjizi”

http://www.digitalne-knjige.com/kadric2.php

Slika kao izraz

http://www.digitalne-knjige.com/kadric4.php

“Bogumili kao inspiracija”

http://www.digitalne-knjige.com/kadric6.php

“Druženje po mjeri duše”

http://www.digitalne-knjige.com/kadric7.php

“Odisej sa planine”

http://www.digitalne-knjige.com/kadric8.php

Sara

http://www.digitalne-knjige.com/kadric10.php

——————————

Naslovne stranice knjiga:

————————–

Intervju:

Naš intervju s piscem i književnikom Ševkom Kadrićem, objavljen povodom izlaska knjige Luter i Orlović”, na portalu digitalne-knjige.com moći ćete pročitati ukoliko svojim mišem kliknete na sljedeći link:

https://digitalne-knjige.com/?p=1151

———

Kritike:

Recenzija knjige “Knjiga u ruci ruka na knjizi”

Knjiga u ruci ruka na knjizi, autora Ševka Kadrića zbirka je dvadesetak odabranih tekstova, koji su prijašnjih godina objavljivani u dnevnom listu “Oslobođenje”, “Stockholm fria” i na portalu www.vijesti.nl. Neki od njih su : Satanizacija islama, Svojatanje bogumila, Ekonomija i nacionalizam, Nikola Tesla – genije dobrote, Ekonomija i nacionalizam, Prodavači magle, Ko će sutra čitati bosanske pisce…

U prilogu knjige su i intervju-i autora objavljeni u nekoliko novina i portala. Između ostalih i “Sarajevo čeka sudbina Vukovara”, “Žrtvovanje naroda”, “Eglen u hladovini stećaka”.

Čitajući tekstove i intervjue postaje nam sve jasnije da autor tekstova Ševko Kadrić nije sasvim običan književnik čiji se život sastoji samo od pisanja, objavljivanja i promocija knjiga. Naime osim što je književnik, slikar, planinar, ekolog, Ševko je i društveno angažirana osoba čije spisateljsko iskustvo, poimanje svijeta oko sebe i jasno uočavanje nedostataka ili anomalija društva u kojem živimo djeluje i iznenađujuće i uzbudljivo i zanimljivo.

Ono što političari, tajkuni, korporacije ili običan narod ne vide ili ne žele vidjeti Ševko vidi i opisuje gotovo kristalno jasno. I ne samo to. Tražeći pouku ili možda i rješenje za uočene anomalije on se vrača u daleku povijest. U vrijeme Bogumila, Martina Lutera, Nikole tesle i svih drugih koji su vlastiti narod zadužili ljudskošću i humanošću, a ne sebičnošću i morbidnom željom za zaradom, mržnjom i sukobima.

I zbog toga vjerujem da će svatko od vas čitajući knjigu “Knjiga u ruci ruka na knjizi”, u jednom trenutku shvatiti da osobe poput Ševka jednostavno moraju postojati. Ne samo da bi nas upozorile i podsjetile, nego i da bi u svima nama ponekad probudile jedva tinjajuću iskru ljudskosti, humanosti, i poštenja.

Nenad Grbac

———

Recenzija knjige “Luter i Orlović” Ševka Kadrića

Roman “Luter i Orlović” pisac je otvorio na vrlo zanimljiv način, doslovno ga postavljajući kao dramu, tako što svoje likove uvodi na historijsku pozornicu nakon što im se u duši sumnji nesklonoj rodi sumnja. Zapis sa stećka je moto i onaj neophodni dramski crv koji pokreće junake. U njihovim dušama rodit će se sumnja a u glavama ideja za koju će i Martin Luther i Hamza Orlović potpuno i nepovratno vezati svoju sudbinu, i ne samo svoju, već i sudbine kasnijih sljedbenika iste te ideje.

Drama i jeste i nije smještena u šesnaesto stoljeće. Jeste stoga što povijesni tok bilježi da su Luther i Orlović živjeli te reformistički i prosvjetiteljski djelovali upravo u tom vijeku. No, budući da je fabula zasnovana na dvije vrlo slične životne putanje (vremenski i geografski odvojene) čiji su protagonisti, slijedeći istu ideju, ostavili dubok trag u historiji dvije velike monoteističke religije – kršćanstva i islama – izazvavši značajne promjene ne samo unutar tih religija već i na širem povijesnom planu, preusmjerili su tokove kasnijih zbivanja tako da eho ondašnje drame još itekako ječi i odjekuje našim vremenom. Njihovi sljedbenici – protestanti i hamzevije – produžit će tu dramu do današnjih dana. A mi (također protagonisti te drame), želimo li razumjeti šta nam se to i zašto dešava, morat ćemo se vratiti na sam početak zbivanja.

Na ovome je mjestu važno zabilježiti da pravi početak historijske drame, koja je imala snagu da prekine progresivni tok historije vođene i upravljene silom jačeg, može precizno odrediti samo onaj ko je vrlo ozbiljno istražio cjelokupnu arhivu, a ne samo one općepoznate zapise oficijelne historije ili predanja, legende i mitove na koje je nasumično nabasao. U tom pogledu, Kadrić je vrlo znalački romanesknu radnju pokrenuo u momentu kad se u živote njegovih junaka umiješao Slučaj. Ne kaže li se da Bog često bira nevjerojatne kandidate da vrše njegovu volju na Zemlji? Slučaj ili prst sudbine ili Božija volja , kako god, u potpunosti će odrediti aktivnosti u koje će i Luter i Orlović uložiti svoje živote.

Dodamo li tome da Kadrić scenu nije označio prostorno, nego vremenski, od početka šesnaestog vijeka pa sve do danas, a vrijeme je uvijek pokret, kretanje; onda je jasno da nas autor zapravo uvodi u materijal koji je u stalnoj promjeni, a čijem mijenjanju i sami doprinosimo. Samo tako Gospod može biti spašen, može ostati vječno živ. Smjenjuju se godišnja doba, ratovi, pomirenja, savezništva, vjera i sumnja, napokon i ljudi, ali scena (Vrijeme i Riječ po kojoj sve to biva) traje, živi. Nakon što glavni junaci Luther i Orlović silaze sa scene, ona na magičan način ostaje otvorena novim junacima. Roman se završava ali zavjesa ne pada ispred scene. Čista spisateljska magija! Ovako lucidno zamišljena i ostvarena narativna strategija objelodanjuje Kadrićevu namisao da sve nas – čitatelje – pretvori u junake svog romana.

Ruku na srce, u tome i uspijeva, što je već više nego dovoljno da roman “Luter i Orlović” ocijenimo kao izvrsno štivo.

iz recenzije: Fadila Nura Haver

 

 

——-

Napisao i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.