“Latice Ruža”, Anamarije Delbijanko

Digitalnu knjigu “Latice Ruža”, Anamarije Delbijanko, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:

Nešto o samoj zbirci…

Sve pjesme koje se nalaze u ovoj zbirci nastale su za vrijeme slušanja izbornoga kolegija “Apoteka poezije”, kod profesora Nikole Nikše Eterovića (doc. dr. art). Hvala mu! Ovaj kolegij upisala sam iz znatiželje i pri samome početku bila mi je “tlaka” pisati pjesme jer sam se nalazila u pomalo kriznim trenucima svoga života i mogu reći da mi je ovaj kolegij povratio želju za primjećivanjem okoline koju sam prestala zamjećivati i uživati u njoj, kao i da cijenim vrijeme koje imam na raspolaganju, jer na koncu sama raspolažem s njim i nitko nije kriv za nešto što ne učinim, doli mene same. Naučila sam kako se puno toga može naučiti i zamijetiti u samo dvadeset minuta i kako je svaka minuta bitna.

Zbirka je podijeljena na tri velika dijela (pjesme nastale prije odabranog izbornog kolegija (PUP), pjesme za vrijeme slušanja navedenoga kolegija (TRNJE) i pjesme nakon kolegija (RUŽA), uz poneke tematske poddijelove ili pak njihov bremenski nastanak.

Svaka pjesma nastala za vrijeme kolegija “Apoteka poezije”, nastala je na tragu doživljaja pojedinog predavanja, pojedine radionice, igru riječima, premetanjem stihova, čitanjem poezije, pa čak i pričanju o potpuno nepoetičnim knjigama, jednom riječju iz svega što smo mogli crpili smo umjetnost.

Svoje stihove bih opisala kao jedan bijeg iz stvarnosti u nestvarno, ka putu u poznato i još uvijek nepoznato. U svojim pjesama volim ostavljati velika slova, pa čak i pojedine riječi pisati velikim slovom. Jednostavno pišem ono što osjećam. U većini slučajeva riječi koje istaknem velikim slovima vrlo su mi bitne u tome trenutku, a na koncu budu i spojive s ostalim velikim riječima u stihu. Volim stavljati nabacane riječ/i koje ponekad nemaju nekog smisla, ali meni tada imaju. Ne volim pisati prekomplicirano, već kratko, jednostavno želim dopustiti da riječi teku iz mene, a da ih ja lovim i slažem iz kaosa u još veći kaos na papiru.

Zaboravila sam napomenuti kako su mi ruže i crvena boja velika inspiracija. Primijetila sam da su te dvije stvari u mome životu na neki način posebne te tako svake godine iznova nešto novo primijetim na njima, kao na primjer.: razne usporedbe, izglede, asocijacije, metafore. Jednostavno ovu zbirku zaključila bih ovim riječima: “Sve oko nas pa čak i neznatan kamen je bitan samo ako ga znamo na pravi način iskoristi, ja možda (ne)znam pisati poeziju, ali poezija mi je bijeg od stvarnosti.”

Anamaria Delbijanko

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/delbijanko.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com