“Joe, i tu je Amerika”, Borisa Golića

Digitalnu knjigu “Joe, i tu je Amerika”, Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:

PREDGOVOR KNJIGE: “JOE, I TU JE AMERIKA”

Zašto pišem?
Pišem, zbog neke laži koju želim razotkriti.
George Orwell

Kod nas je nekad bio ili igrao film “Joe”, ali su ga kod nas preveli “Joe, i to je Amerika”. Moje djelo nema veze s tim. Naime, taj film sam tražio na internetu, pa ga nisam mogao naći. Stoga mogu reći da moje djelo nema veze s tim filmom. U tom mom djelu glavni lik Joe mi želi vratiti ili prodati stroj koji je moja stara tvrtka nekad prodala njemu u ondašnja zlatna vremena. I on je na njemu radio farove za automobilsku industriju Detroita gotovo 30 godina. Kako se automobilska industrija ugasila u Detroitu, Joo se dosjetio da vrati taj svoj stroj i cijelo vrijeme je radio na tome. Međutim, nisam ni ja od jučer. Smišljao sam strategiju i koncepciju i smislio da mu se treba javiti da sam umro, pa sam Peri, mom prijatelju dao u zadatak da to javi Jou.

Citat o mom raspoloženju kada sam doznao zašto mi se Joe javio:

“I ne znam je li tvoje javljanje moje poslanje ili moje prokletstvo? Naime, ti mi namećeš nekakve moje obaveze prema tebi i nekakve moje dugove. Pa što ja imam s nečim što je bilo prije gotovo 40 godina? Onda je još bio socijalizam, pa su vladali socijalistički običaji, a sada vlada neoliberalizam i kapitalistički običaji. I valjda postoji oprost od svega toga? Ali što ja imam sa svim tim? Nisam ja o ničemu odlučivao. I nisam ja odlučio o prodaji tvoga stroja, nego moji direktori. Zašto njih ne zoveš i njima ne prodaš stroj? Oni su se od svega toga više operjali. Oni su imali bolja primanja, došli do mirovine i sada uživaju. I ne kaže li se:

“Kad se jednom nekom nešto da, to se više ne vraća.”

To smo mi valjda nekad kad smo bili djeca govorili i mi se toga držimo i slijepo pridržavamo. Takvi smo i nema nam pomoći.”

Citat kada Peri dajem tekst za moju smrtovnicu:

“Evo ti tekst:

“Tužna srca i u dubokoj boli vam javljamo da je današnjeg dana zauvijek zaklopio svoje umorne oči i napustio nas veliki čovjek i divna osoba. Pronašao je svoj mir čovjek koji ga je oduvijek tražio.

Posljednji ispraćaj našeg voljenog biti će sutra u 16 sati sa gradskog groblja. Bit ćemo sretni ako se odazovete njegovom pokopu i sahrani. Korota za pokojnika će se održati odmah nakon pokopa.”

Ja ti nisam nezahvalnik, odužit ću ti se ako mi to učiniš.”

Boris Golić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic32.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/