“Prozor u svijet”, Anđe Jotanović

Zbirku poezije “Prozor u svijet”, Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:

OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE “PROZOR U SVIJET” ANĐE JOTANOVIĆ

OČI PUNE TUGE

napisano: 17.05.2018. u 13.10h posvećeno
mojoj prijateljici, pjesnikinji Anđi Jotanović

Istinu, koju sam pročitala u tvojim očima,
draga prijateljice,
tuga mi je poslala,
jer sam samo iz nje mogla pročitati
ono što i sama znam:
usne se smiju,
a oči su pune tuge.

Što je stvarnost? Ono što vidimo u ogledalu ili ono iza njega? Ova slova što se nižu, kao da su pobacana na tamnoj pučini života, kao da se iz zlatne zore ne vidi sjaj.

“Zagledamo li se u bezdan, on će nam uzvratiti pogled”, kako je to jednom lijepo rekao Nietsche, suočava nas sa nama samima, s onim vukom za kojeg ni ne znamo, da još uvijek živi u nama.

Bezdan nas je kao ogledalo opet suočio sa gladnim zvijerima koje se probude kad osjete krv, suočava nas sa tamnom stranom Mjeseca za koju ne znamo što sadrži, dok ne odemo tamo.

U isprekidanim mislima mi se i dalje prepliću stihovi iz ove knjige čineći temelj svih shvaćanja, čineći pogled na sva razočarenja i nadanja i radujući se opet idem u susret novim životnim pobjedama.

Znam da Anđine stihove ne mogu shvatiti odmah kad ih pročitam, znam da mi treba čitanje još jednom i onda ulaze u srce, ulaze u dušu, ulaze u svijest okrećući me samoj meni kao što su i Anđu okrenuli njoj samoj, jer da nisu – ovih lijepih stihova ne bi bilo.

Ovi stihovi iz knjige “Prozor u svijet” nastaju tek nakon dubokog proživljenog uvida u svoju introspektivnu mapu duše gdje se tajanstvenim riječima tek osjećajem može objasniti svjetlost koja obasja čovjeka kad shvati život.

Život čini ovu knjigu toliko živom, da mi je “Prozor u svijet” pokazao jednu drugu mene, jednu drugu Anđu, jedne druge nas.

Hvala Autorici na povjerenju što sam i ovaj puta imala čast napisati osvrt na njene lijepe stihove.

Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 01.07.2018.

Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga “Prozor u svijet”, Anđe Jotanović, dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic12.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/