“Doživljaj sa slike”, Ivana Dončevića

Zbirku poezije “Doživljaj sa slike”, Ivana Dončevića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:

“Doživljaj sa slike”, Ivana Dončevića

Ivan Dončević danas je prvenstveno iz političkih razloga zanemaren i zaboravljen hrvatski književnik .

Studirao je agronomiju na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Radio kao novinar i urednik tjednika Nova riječ (1935-39). God. 1942. priključio se partizanima.

Nakon rata bio je zamjenik glavnog urednika Vjesnika, glavni tajnik Matice hrvatske (1945-46) i HNK-a (1946-47), 1949. postao načelnik Odjela za kulturu i umjetnost Ministarstva prosvjete NR Hrvatske. Bio je i direktor izdavačkoga poduzeća Zora (1950-73). Uređivao časopis Republika (1949-72). Pisao prozu, poeziju (“Haganjske priče”, 1935) i dramu “Kazna” (izvedena u zagrebačkome HNK-u 1949).

Plijenio je pozornost kritike jer se njegova proza (pripovijest “Ljudi iz Šušnjare”, 1933; roman “Horvatova kći”, 1935. prerađeno izdanje pod naslovom “Životopis bez svršetka”, 1948) uklapala u matricu socijalnog realizma.

U romanu “Propast” uočena je i psihološka analiza likova. Poznati su mu romani “Biser i svinje” (1938), “Krvoproliće kod Krapine” (1968) te zbirka pripovijesti “Bezimeni” (1945), u kojoj realističko-naturalistički pripovijeda o ratnim događajima, a njegov najvrjedniji roman je “Mirotvorci” (1956), realistička slika provincije uoči početka II. svjetskog rata.

U Zagrebu,12.06.2018, Nenad Grbac

Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga “Doživljaj sa slike”, Ivana Dončevića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/doncevic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/