Zašto je čitanje zdravo?

Čitanje je zdravo! Ali ovo nije reklama za propale hrvatske izdavačke kuće, niti dokaz toga da je knjiga alat pomoću kojeg je moguće upropastiti ljudske živote, kao što tvrde navodno pametni hrvatski političari dok listaju zakonike, izglasavaju sulude kazne za bezazlene prekršaje i maltretiraju obične ljude. Naime čitanje je tvrde znanstvenici i zdravo i korisno za naše mentalno i fizičko zdravlje.

Različit učinak kratkih zapisa i duže i složenije priće ili romana!

U vremenu kad najčešće čitamo samo kratke statuse na Facebooku li kratke članke u novinama ili portalima, koji uglavnom zahtijevaju vrlo malo pažnje i razumijevanja, čitanje romana koje zahtijeva intenzivnu koncentraciju tijekom dužeg vremenskog razdoblja – može biti lijek.

Čitanje je posebno važno za djecu koja tek odrastaju i formiraju se kao ljudi!

Neuroznanstvenica Susan Greenfield kaže da čitanje pomaže produljiti raspon pažnje kod djece i poboljšava njihovu sposobnost da misle jasno i precizno.

“Sve priče imaju početak, sredinu i kraj, a to je struktura koja potiče naš mozak da misli u nizu, povezuje uzroke, posljedice i značenja”, ističe Susan Greenfield. “Važno je svladati ovu vještinu još kao malo dijete pa je zato posebno važno da roditelji čitaju svojoj djeci. Što više i češće ponavljamo neku aktivnost, to ćemo u tome bolji, vićniji i izvježbaniji.”

Kompjuterske igrice i socijalne mreže udaljuju nas od ljudi!

Čitanje nas obogaćuje i pruža nam nove spoznaje povećavajući naše razumijevanje drugih ljudi, bića, kultura, tehnike i pomaže nam naučiti suosjećati s drugima. Nedavna studija Sveučilišta u Michiganu utvrdila je da je došlo do čak 48% smanjenja empatije i suosjećanja među studentima. Najveći pad bilježi se u posljednjih deset godina, kada su mlađe generacije postale ovisne o tehnologiji. Poticanje čitanja moglo bi spriječiti taj trend.

U knjizi nije važno samo pobijediti, važnije je razumijeti!

“U kompjuterskoj igri možda ćete morati spasiti princezu, ali vam zapravo nije stalo do nje, jer vi samo želite pobijediti u igri”, objašnjava Greenfield. “Princeza u knjizi ima svoju prošlost, sadašnjost i budućnost, postoje odnosi i motivacija. Možemo uspostaviti odnos prema njoj i vidjeti svijet kroz njezine oči.”

Nove tehnike skeniranja mozga omogućile su znanosti da ukaže na korist čitanja!

John Stein, profesor emeritus s Oxforda, kaže da je čitanje daleko od pasivne aktivnosti. “Čitanje traži cijeli mozak”, objašnjava. “Kada se izgubimo u dobroj knjizi, radimo više od jednostavnog praćenja priče. Zamišljajući da nešto radite, aktivirate mozak kao da to doista radite.”  Nove MRI tehnike skeniranja mozga omogućile su znanosti da to i dokaže. Studija iz 2009. godine pokazala je da se kada čitamo i zamišljamo krajolike, zvukove, mirise i okuse opisane na stranici, aktiviraju različita područja mozga u kojima se obrađuju ta iskustava te da se tako stvaraju novi neuralni putovi.

Uranjanje u dobar roman dobro je za naše mentalno zdravlje!

Drugim riječima, naš mozak simulira stvarna iskustva, baš kao da smo ih doživjeli. Isto se ne događa kada gledamo TV ili igramo računalne igre. Uranjanje u dobar roman dobro je i za naše mentalno zdravlje. “Čitanje ublažava osjećaj usamljenosti, pomaže da se smirimo, riješimo stresa i zaboravimo vlastite probleme na neko vrijeme.”

Šest minuta čitanja može značajno smanjiti razinu stresa!

Studija Sveučilišta u Sussexu otkrila je da samo šest minuta čitanja može smanjiti razinu stresa za više od dvije trećine, što je bolji rezultat od onih koje su imali slušanje glazbe ili izlazak u šetnju. Smatra se da koncentracija potrebna za čitanje odvlači um, ublažuje napetost mišića i usporava otkucaje srca. Čitanje je dobro i za fizičko zdravlje jer sprečava starenje i bolesti mozga.

 

 

——

Preveo, svašta nadopisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.