Sjećanje na Franju Martinovića – Frama!

Bez obzira što vi mislili o tome život ponekad zna biti vrlo nepravedan. Posebno kad umiru dobri ljudi, a lopovi, prevaranti, političari i tajkuni ostaju na životu. Još gore je kad se lopovima, prevarantima, ratnim zločincima i političarima koji su upropastili i opljačkali gotovo sve, grade velebni spomenici, a obični pošteni ljudi, koji sve to s nelagodom promatraju, umiru gotovo neopaženo. Bez spomenika, bez narikača, bez usiljenog plaća i glume.

A, upravo to je bila sudbina pisca i književnika Franje Martinovića – Frama.

Fram je bio jedan od najčitanijih pisaca na našem portalu iako je objavio samo tri digitalne knjige. Koliko se sjećam čuli smo se, odnosno dopisivali negdje u desetom mjesecu prošle godine. Tu i tamo bih i pročitao neki njegov aforizam na facebooku. A, onda se kako to u životu često bude jedno vrijeme nismo čuli. Istina ja sam mu pisao na E-mail i poslao poruku na facebooku i zatražio ga da mi pošalje ako ima neku svoju veću i kvalitetniju sliku, no nije mi je poslao.

Pomislio sam da nije pročitao moju poruku, da ima nekog drugog važnog posla, pa sam povećao i obradio neku njegovu staru sliku u Photoshopu i nastavio dalje. No, nekoliko mjeseci kasnije shvatio sam da već dugo na fejsu nisam pročitao nijednu njegovu objavu, pa sam iz radoznalosti svratio na njegov profil.

I tamo me čekalo iznenađenje. Ispod njegovog zadnjeg posta pisalo je:

Počivaj u miru R .I..P za sve Franjine prijatelje koji još ne znaju da je preminuo

Kasnije sam na internetu pronašao samo slijedeći podatak:

Preminuo Franjo Martinović Fram

Sahrana će biti u utorak 4. prosinca 2018. na mjesnom groblju u Kratečku u 13:30 sati.

——————–

Tko je bio Franjo Martinović – Fram

Franju Martinovića Frama najbolje ćemo vam opisati tako što ćemo mu dopustiti da vam se sam predstavi bilješkom o piscu koju je sam napisao prilikom objave njegove knjige po imenu Zbrda –zdola.

Fram je rođen u Cirkusu Croatia. Kaže da se ponovo rodio kad je, kao mlad i neiskusan, počeo pisati za “Hrvatsko slovo”. Informatički “potkovan”, vlasnik je portala kojeg sam kreira i uređuje.

Svojevremeno je bio najmlađi u plejadi mladih zagrebačkih humorista i satiričara među kojima su se isticali: Vlado Šimenc, Ivan Boždar, Pajo Kanižaj, Miroslav Dolenec i drugi.

Pisao je humoristično-satiričke uratke koje je objavljivao u gotovo svim medijima bivše ex JU države. Osim toga pisao je za djecu i mladež, a bavio se ozbiljnim, istraživačkim novinarskim i književnim radom pišući reportaže, priče, feljtone, komentare i t.d.

Dugo vremena tražio je valjane razloge za izdavanje ili izdaju knjiga, pa je zaključio da riječ “izdaja” u državi ima široko značenje – izdaju se tajne, prijatelji, lažne svjedodžbe, rješenja, novčanice, isprave etc. Prevagnuli su razlozi “za”, jer pored tolikih izdaja, knjiga koja se izdaje ne može biti veleizdaja, bez obzira na nakladu..

Autor je zapaženih knjiga: Vašar humora i satire, Selski divani, Evropsko selo roda Rvacka, Cirkus Croatia, Hrvatski lonac iz balkanske krčme, Brzojavi i brzoglasi iz Cirkusa, Balkanijada ili Idemo u Paketu, te drugih. Neke su doživjele i više izdanja, uvrštene među hitove koji se u suvremenoj Hrvatskoj guraju “pod tepih” i u medijsku izolaciju.

Knjige “Brzojavi i brzoglasi iz Cirkusa ” i “Balkanijada ili Idemo u Paketu”, koje su nedavno izašle iz tiska, zapravo su humorističko-satirični prikazi balkanske zbilje, s naglaskom na zbivanjima u Hrvatskoj koja se koncenzusom našla u Banani, a zna se da od banana najbolje žive oni koji mogu do visokih grana i položaja.

FRAM je član Društva hrvatskih književnika (DHK). Spočitavali su mu hrvatsku ljevicu, sada desnicu, no on i dalje kao “crveni desničar” frontalno ismijava sve negativnosti jednih i drugih, te se ne smatra pripadnikom niti jedne političke opcije, a svojim oštrim perom i jezikom zamjerio se mnogima.

U novije vrijeme podosta satira objavio je i u Međunarodnom časopisu za satiru, humor i karikaturu “Nosorog”, pa neki drže da je fenomen Balkana, jer su ga tiskali “ustaše”, štampali “četnici”, a početnici učili od njega kako se piše satira.

Kao član Društva hrvatskih književnika (DHK), između ostalog, u tjedniku za kulturu “Hrvatsko slovo” pisao je humorističko-satirične priče iz balkanske zbilje, pa i šire. Samo u “Hrvatskom slovu” objavio ih je preko 270, a objavljivao je i fotomontaže.

U nemogućnosti da se na pametan način suprotstavi njegovu ubojitu peru, Frama je hrvatska kriminalna bagra iz politike i zaposlena po institucijama, proglašavala pokojnim, pokušavala lišiti poslovnih sposobnosti i predlagala prisilnu psihijatrijsku hospitalizaciju, što im nije uspjelo, pa je to ostavilo traga u njegovim satiričko-humorističkim knjigama koje imaju i povijesno-dokumentarnu vrijednost.

Krunski dokaz da se doista rodio i nastavio živjeti u Cirkusu Croatia, Fram navodi slijedeće. Dobitnik je Spomenice i Medalje Domovinskog rata, bez statusa branitelja, a nije mu priznat ni jedan dan u ratu. Na upit – zašto je dobio ova visoka državna priznanja, nitko mu ne zna odgovoriti, pa ni predsjednik države koji ih je dodijelio?!

Bivša država Framu je eksproprirala (čitaj: oduzela!) imovinu, u zamjenu dala drugu, ali mu ova država dva desetljeća nije dozvoljavala da postane njen vlasnik. I tu činjenicu Fram navodi kao dokaz da doista živi u Cirkusu Croatia.

Za Frama bi se moglo reći da je inovator, jer je izmislio nov način nagrađivanja za pisanu riječ u Cirkusu Croatia; umjesto nagrade za životno djelo, Biografija! Kasnije može i Bibliografija! Zato s ponosom ističe da nije dobitnik nagrada i nije oštetio državni proračun!

Da se ne zaboravi, Fram je autor i najnovije digitalne satiričko-humorističke knjige “Zbrda, zdola” koja čitatelju ostaje u dugom sjećanju, jer postoji velika mogućnost da se u njoj prepozna.

————————–

Za sve one koji to još uvijek nisu shvatili!

Uglavnom za sve one koji to dosad nisu shvatili Fram nas je napustio i nedostajati će nam i kao prijatelj i kao književnik i kao humorista, koji je i iz najtežih i najmučnijih situacija, krađa i prevara uvijek izvukao najsmješnije detalje.

No, ne bojte se Franjo Martinović – Fram nije otišao. On je još uvijek tu negdje i skriven iza oblaka pomno motri sve krađe, prevare i lopovluk, koje čine navodni hrvatski domoljubi,  tajkuni, ratni profiteri i osuđeni Haški zločinci.

A, znajući Frama iskreno rečeno ne bi me začudilo, ni da kroz neko vrijeme na moju E-mail adresu stigne neki novi rukopis o  jednoj maloj zemlji na balkanu, koja se graniči sama sa sobom. Gdje žive najljepše žene, a natalitet opada. Gdje nezaposleni najviše rade, gdje na najplodnijoj zemlji žive ljudi koji gladuju. Gdje vlakovi kasne po redu vožnje. Gdje svi igraju nogomet, a pobjeđuju u vaterpolu, košarci, rukometu ili odbojci. Svi žure na posao, a nitko ne stiže na vrijeme. Gdje osmosatno radno vrijeme traje dvanaest sati. Gdje je zdravstvo besplatno, a liječenje skupo.

I za kraj za sve one koje to zanima dodati ćemo i linkove svih Framovih knjiga objavljenih i dostupnih za besplatno preuzimanje na portalu digitalne-knjige.com:

———–

Framove knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbrda, zdola; digitalne knjige, 2014.

http://www.digitalne-knjige.com/fram.php

Zmrda, zgola; digitalne knjige, 2016.

http://www.digitalne-knjige.com/fram2.php

Crtice iz života; digitalne knjige, 2017.

http://www.digitalne-knjige.com/fram3.php

—————

Naslovnice knjiga:

 

——

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.