Pipi Dugu Čarapu optužili za rasizam!

Povijest gluposti, idiotizma i nerazumijevanja književnosti ovih je dana upotpunjena novom stavkom. Naime Njemačka teologinja Eske Wollrad izjavila je da je serija knjiga o Pipi Dugoj Čarapi švedske književnice Astrid Lindgren promovira rasističke stereotipe.

Prema tvrdnjama Eske Wollard iz udruge žena evangelistica Njemačke, taj dječji klasik promiče rasističke stereotipe. A, kao jedan od primjera rasizma Wollard navodi knjigu ‘Pipi Duga Čarapa na Južnim morima’ gdje se djeca crne rase bacaju na tlo u pijesak i klanjaju djeci bijele rase. ‘Kada sam knjigu čitala nećaku, koji je crne rase, te sam dijelove preskočila’, izjavila je Wollard za švedski list Local.

Dodala je da sam lik Pipi Duge Čarape ne širi rasizam, već da se kroz knjige provlače rasistički stereotipi.

Karin Nyman, kći švedske književnice Astrid Lindgren, demantirala je optužbe i izjavila da se njezina majka tijekom cijelog života zalagala za jednaka prava svih ljudi. Za primjer je navela da se glavna junakinja Pipi u tom djelu usprotivila tome da djeca crne rase pred njom kleče te s njima podijelila svoje igre.

Seriju priča o Pipi Dugoj Čarapi Lindgren je započela 1944. godine kada je objavljena prva knjiga o nestašnoj crvenokosoj djevojčici, s pletenicama, izuzetne snage i dosjetljivosti. Djela Astrid Lindgren uskoro su postala izuzetno popularna, a dosad su prevedena na 95 jezika i prodana u 145 milijuna primjeraka.

Očito je i to da većina ljudi koji nalaze čudne zamjerke djelima napisanim prije 50, 100 ili više stotina godina u stvarnosti nisu pročitali puno knjiga, pa ih čitaju s nerazumijevanjem i neshvaćanjem povijesnog trenutka u kojem su napisane. Drugi važan detalj je da gotovo 99 posto takvih prigovora dolazi od strane Crkve, svećenstva ili kojekakvih udruga što je lako objasniti i starom, vjerojatno Srpskom narodnom poslovicom koja glasi: “Besposlen pop i jariće krsti”!

A, više o tome dokle seže moć gluposti i nerazumijevanja mogu vam ponešto reći i slijedeći primjeri:

Francuski profesor Antoine Buéno za antisemitizam, rasizam i širenje totalitarističkih ideja je optužio Štrumfove’, junake istoimenog crtanog filma, koje je njihov autor obojio u plavo, pa se ne uklapaju u idealni zamišljeni svijet profesora Antoina Buéna. A, najgore od svega je to što je autor i neke mačke, koje se pojavljuju u istoimenom crtiću obojio u mnoge nevjerojatne boje čime je navodno povrijedio osjećaje cijele svjetske populacije mačaka. Pse zasad još nismo pitali što misle o tome…

No, to naravno nije sve. Na udaru kritika zbog rasizma bila je i knjiga za djecu “Doživljaji Huckleberryja Finna” Marka Twaina. No, više o tome saznati ćete u nekom drugom članku koji ćemo uskoro objaviti na portalu www.digitalne-knjige.com.

 

 

——————-

Napisao i obradio: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.