Predstavljamo vam pisce i književnike: Ivan Ladešić

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Ivan Ladešić

———–

Bilješka o piscu:

Rođen je 20. 12. 1935. U Malinskoj na otoku Krku. U neko vrijeme kad se činilo da do toga odista neće doći, odlučio je napisati i objaviti i ovu knjigu.

Zbog čega?

Vjerojatno stoga što mu ništa drugo nije preostalo

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Roman, “Gican”; digitalne knjige, 2012.

http://www.digitalne-knjige.com/ladesic.php

Poema, “Rub”; digitalne knjige, 2012.

http://www.digitalne-knjige.com/ladesic2.php

—————

Naslovnice knjiga:

—————

Kritike:

Knjiga ili točnije rečeno roman “Gican”, Ivana Ladešića, vrlo je zanimljivo štivo u kojem će vas mnogo toga iznenaditi. Detaljno napisan, brižno osmišljenih likova i događanja ovaj roman uvelike podsjeća na neka djela klasika hrvatske književnosti.

Idilični početak nalik na knjige iz književnosti za djecu ubrzo biva isprekidan realističnim i mučnim životnim događanjima. A, dok odrasli sami proživljavaju svoju muku, sudbinu, svoju ili tuđu požudu, glavni junak dječak koji je tek krenuo u školu još vjeruje da u svijetu odraslih nema zla.

No, sudbina će se ubrzo pobrinuti i za njega i za njegovog prijatelja Gicana. I tu tek pred kraj knjige postajemo svjesni da je autor u svoju priču uvukao i klasične elemente fantastike te da radnja romana kreće putem koji je Ivana Brlić Mažuranić, već odavno zacrtala i obilježila.

u Zagrebu 25.08. 2012. Nenad Grbac

—————————–

Što je to poema?

U vrlo zanimljivom djelu «Rub» Ivana Ladešića susrećemo se s danas pomalo zaboravljenim književnim žanrom nazvanim – Poema

Za početak upitajmo se što je to poema ?

Poema je vrsta književnog djela epsko-lirskog karaktera u stihovima (ponekad i u prozi). Može biti kratka ili duga, jednostavna ili složena koja se sastoji od više pjevanja. Poema je kao termin još u antičkoj literaturi imala općenito značenje, vjerojatno je to jedan od razloga zbog kojeg je kao vrsta do danas ostala nedovoljno određena te utjelovljuje karateristike svih triju književnih rodova i lirike, i epike i drame.

Razrađena fabula, likovi i pripovjedač karakteristike su epskog, karakteristike dramskog mogu se očitati u iznimno snažnoj unutarnjoj borbi likova i dugim monolozima, a lirska je sama forma, izrazita nabijenost emocijama, promišljanja o moralnim pitanjima i brojne pjesničke figure među kojima je bitno istaknuti, uz najčešće poredbe i epitete, snažne metafore i brojne figure suprotnosti – paradokse i snažne antiteze.

I zaista, sve to pronaći ćemo i u ovom neuobičajenom djelu Ivana Ladešića.

No za razliku od vjerojatno najpoznatijih hrvatskih poema poput «Dubravke», Ivana Gundulića ili «Jame», Ivana Gorana Kovačića, Ivan Ladešić nam je u svom djelu odlućio ispričati vrlo suvremenu, aktualnu, a jednim dijelom i fantastičnu priču koja govori o jednoj od mogućih sudbina ljudskog roda u slučaju da se genetička istraživanja ne drže pod kontrolom.

Uglavnom radi se o vrlo neuobičajenom i zanimljivom djelu u što će se vjerujem i sami uvjeriti svi oni koji ga budu pročitali.

u Zagrebu 03.09.2012. Nenad Grbac

 

 

 

—–

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.