Rohonc codex: Tajanstvena knjiga koja objedinjuje sve vjere

O knjizi Rohonc Codex ne zna se gotovo ništa. Zna se samo da ima 448 stranica i da se pojavila se u Mađarskoj u 19. stoljeću. Ne zna se ni tko je napisao knjigu, ni gdje je napisana, a ne zna se ni što u njoj piše, s obzirom da je tekst napisan nepoznatim  pismom, odnosno abecedom, koja se sastoji od gotovo 200 simbola.

Religijska simbolika koja podsjeća na kršćanstvo, islam, pa čak i hinduizam…

Ilustracije koje se nalaze u knjizi prikazuju detalje iz ratova, a ispunjena je i religijskom simbolikom koja podsjeća na kršćanstvo, islam, pa čak i hinduizam. Moguće porijeklo rukopisa se veže uza Indiju ili drevnu Mađarsku. No, sve dok se ne otkrije što u njoj piše neće se znati, ni zašto je napisano ovo misteriozno djelo.

Originalni primjerak knjige Rohonc Codex čuva se u Nacionalnoj knjižnici Széchényi u Budimpešti.

Šifra, jezik ili abeceda kojom je pisan Rohonc codex vječna su tajna!

Zbog svoje zagonetnosti šifra, jezik ili abeceda kojom je pisana knjiga Rohonc Codex je velika nepoznanica i izazov za akademske krugove. Mnogi cijenjeni akademici su je dosad u ovih 150 godina pokušavali dešifrirati. Nažalost nikom to nije uspjelo. Razvojem tehnologije knjiga je skenirana i sve njene stranice završile su na internetu. Danas postoje mnogobrojni forumi i društvene mreže na kojima se pokušava dešifrirati sadržaj te knjige, no zasad to ni tamo nikom nije uspjelo.

Stručnjaci pretpostavljaju da je riječ o prevari, no ni to ne mogu dokazati!

Sama knjiga Rohonc Codex je prvi put pronađena u privatnoj biblioteci Gusztáva Batthyanya, mađarskog grofa nakon što je on tu biblioteku poklonio Mađarskoj akademiji znanosti. Knjiga se izučava već više od 150 godina i većina stručnjaka misli da se radi o prijevari, koju je izveo Samuel Literati Nemes, transilvanijsko – mađarski antikvar, poznat po nekoliko velikih povijesnih krivotvorina. No, naravno nema nikakvih dokaza, ni za to da je Rohonc Codex prevara, pa ta knjiga ostaje jedna od mnogih nerazriješenih misterija u povijesti ljudskog roda.

 

 

————-

Napisao i obradio: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.