“Anto Stanić kormilar svoga života”, Ive Mije Andrića

Digitalnu knjigu “Anto Stanić kormilar svoga života”, Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:

OD UČITELJA DO AKADEMIKA

Malo je pisaca na našim prostorima koji se bave biznisom. Još je manje biznismena koji se bave pisanjem.

Anto Stanić je izuzetak od naprijed zapisanog pravila.

Kada je bio dijete, Anto je u svom rodnom Crnićkom Kameniku kod Kreševa zavolio književnost. Najprije usmenu, koja se prenosila pričama starijih. A, potom pisanu, koja se čitala iz knjiga pravih pisaca, nakon što su se naučila slova i proniknulo u tajne pismenosti.

Prvi susret s poezijom doživio je slušajući epske pjesme svoga poznatog sugrađanina fra Grge Martića, velikog književnika i prijatelja Josipa Jurja Strossmayera. Poezija se tako urezala u um maloga Ante da ga kasnije nije nikada napuštala. Pratila ga je u svim aktivnostima koje je obavljao.

U vrijeme pohađanja Učiteljske škole u Sarajevu napisao je prve pjesme, o zavičaju, ljubavi, domu i nadama. Tada je počeo sanjariti kako će jednoga dana biti poznati pjesnik. Kao Jesenjin, Ujević, Šantić ili Sarajlić. I kako će mu poezija biti stalnom profesijom.

Uz poeziju se Stanić formirao kao osjećajni lirik. Ona je postala dijelom njegovog bića i neizostavnom sastavnicom njegove ljudskosti. Pratila ga je na dugom životnom putu, kako za vrijeme učiteljevanja u kreševskim selima, tako i za služenja vojske u Hercegovini i Sloveniji, rada u Njemačkoj te bavljenja privatnim poduzetništvom. Sve do penzijskih dana koje marno, racionalno i stvaralački troši u svome prelijepom kreševskom domu.

U svim fazama života Anto Stanić je zapisivao stihove. Nekada intenzivno, nekada rijetko. Što bi se reklo, godina i pjesma. Tako se nakupilo dovoljno pjesama za objavu knjige pod kraj stoljeća kojega mnogi pamte po ratovima, a neki i po miru. Ti drugi su, zacijelo, živjeli vrlo kratko.

Već na prvoj krivini suočio se s negativnim kritikama iz bliže okolice. Od kuće u kojoj živi i one preko puta. Pomišljao je Anto da se ostavi pjesme. Da radi ono što vrijedi i što donosi novce, a što je do tada s uspjehom radio. Lomio se kao krhka stabljika na vjetru. Kao list što sa grane pada pod đon vojničke čizme. Dijelio je knjige znanima i neznanima. Onima koji čitaju, ali i onima koji, iz dna duše, preziru knjigu.

Tako su Antine knjige došle i do mojih ruku. Pročitao sam knjige. Bile su kratke i jasne. Pjesnički skromne. Leksički jednostavne i bliske. I napisao sam prikaz u kojem sam se bavio fenomenom odnosa biznisa i poezije. U uzajamnoj vezi, dakako. Zaintrigrirala me činjenica da jedan poduzetnik piše pjesme. Otkuda ta ljubav? Je li naslijeđena, ili je stvorena radom.

Prikaz je objavljen u mostarskom književnom časopisu Most. I u sarajevskim dnevnim novinama. Više se ne sjećam kojima. Obavijestio sam Antu o toj povijesnoj stvari. Zapravo, probudio sam mu nadu i vratio ga u život. Pjesnički, prije svega.

A onda je led iznenada probijen i rijeka inspiracije počela je teći. Anto se raspisao kao nikad dotad. Iz njegovih misli nadolazili su novi stihovi. Valjali su se padinama i dolinama, poput nabujale rijeke poslije obilnih kiša.

Ivo Mijo Andrić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric16.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/