“Sirota”, Slavice Juhas

Digitalnu knjigu “Sirota”, Slavice Juhas, predstaviti ćemo uz pomoć recenzije knjige:

Par riječi na kraju

Uvijek se divim Slavičinom entuzijazmu, njezinoj potrebi da pjesnički obilježi čak i najmanje promjene svojih raspoloženja, da reagira na događaje kojima je ispunjen njezin svaki dan, da pohvata svoje misli koje noćima isplivaju na površinu i ruju, ruju ne bi li ih zapisala.

I ona piše. I ona sama doista je pjesma-uragan. Nastoji srušiti sve što je urušivo u nama i oko nas. Iz te njezine tvrdokorne potrebe da se izrazi stihom (poezijom, ali i proezijom, kojeg li zanimljivog izraza!) nastala je i ova zbirka.

Kada je budete čitali, a nadam se da će to biti vrlo pažljivo čitanje, shvatit ćete da je Slavica Juhas s odmakom koji se jedva primjećuje, zapisala gotovo sve nesreće što su potresale njezinu stvarnost, svoje gubitke i svoju potrebu da sve tuge, sve žalobne trenutke i nestanke dragih joj ljudi nadvlada superiorno, da grdobe udalji od sebe i ne dopusti im da je slome. Ona je Viktorija, može plakati u samotnim noćima kada mrak obavija svaku sitnicu, može jecati bezglasno da ne probudi ptičice ili usnulo cvijeće (za ljude manje-više), ali ona nikada neće pristati na predaju. Ona će se nasmijati i odmahnuti možda rukom, zatvorit će svoje srce na neodređeno vrijeme i držat će ga zatvorenog pod lupom dnevnog svjetla sve do trenutka kada će vrelo njezinih osjećaja šiknuti na papir i posve je obuzeti. Pisat će po papirićima koje će negdje i zagubiti, u bilježnici će ostaviti trag, možda i u više njih, i zapisivat će začarana sve dok joj unutarnji glas ne kaže da je dosta.

Blago njoj. Pokušavam se zamisliti na njezinu mjestu i ne uspijevam. Vjerojatno zato što moji demoni nisu njezini. Ona u svojim pjesmama nudi predah od svakodnevice (ali je kandžama zakačena za našu pažnju), prekriva našu tugu svojom (ili obrnuto – kaže, vidite, tuga nije uopće ništa strašno, ni bol odlaska i nestanka, sve je trpljivo), daje (ne samo meni) mogućnost da poletimo njezinim stihovima u daleke predjele izmišljenih mogućnosti. I razočaranja. Uspjeha i neuspjeha. Pa makar u jednom stihu.

Zapravo, ova zbirka poetskih i proetskih radova uopće ne donosi nikakva rješenja ni odgovore (koja nam to poezija daje?), ne donosi jalov optimizam kojim nastojimo prekriti svoje dane, a ipak u njoj ima i svjetlosti, i ljubavi, i prijateljstva. I ljepote. Ipak zbirka naginje onoj drugoj strani. Ulice, uma ili nečeg drugog.

Što god netko rekao kada (i ako) bude čitao ove pjesme, meni se one sviđaju.

A haiku stihovi na kraju na najbolji način zaokružuju dojam. Zaustavljaju trenutke baš kao što i trebaju.

Kroz mutnu sliku
vremeplov dječaštvu vraća
umornog starca.

Zlata Knez

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/juhas13.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com