“Nebeska frula”, Slavice Juhas

Digitalnu knjigu “Nebeska frula”, Slavice Juhas, predstaviti ćemo uz pomoć manjeg djela predgovora knjige:

FRULIČANJE

Nebeskom frulom samo se poneki mogu poslužiti. Od običnih ljudi, onih koje zovemo malim ljudima, tek pokoji zaslužuje svoje usne prisloniti uz nebesku sviralu i zvukove ispuštati u smiraj dana, u smiraj duša, u vlastite nespokoje, u tuđe brige i neznanje, u moje potrebe koje nikome ne govorim jer ni meni nisu posve jasne (bistre nikako), u moje nespokoje noćne dok osluškujem pražnjenje kontejnera s druge strane zgrade, a muklo lajanje nepoznatih pasa s ove strane, protivne.

Uzdizati se do svojih prepoznatih osjećaja napuštenosti i otuđenosti, do svojih potreba svakodnevnih kojima ne znamo broja, da, to nam može ponuditi Nebeska frula. Preko pjesama združenih pomno odabranim podnaslovom pa do posljednje dvije koje poput buktinja govore u ime svih, bodu onim stihovima kojima nismo mogli, nismo znali ili nismo htjeli ući u srž – ove posljednje dvije uznemire nas, zatiču nas nespremne i mi se u njima vrlo lako prepoznajemo i bivamo zadovoljni (unatoč prvoj zbunjenosti); dvije snažne bujice koje govore u ime svih nas (koji sada čitamo ili se tek pripremamo pročitati poneku pjesmu, dojma radi; tek toliko da kažemo da jesmo, pročitali smo, naravno) i svima nama se obraćaju:

Zanimljivo, pjesme se ne žale na život. One su sretne u svome postojanju, samo da ih čitamo, samo da ih doživimo pa makar i na trenutak. Ljudi se neprekidno na nešto žale. Smeta im ovo i ono, ne pronalaze smisao misleći da će im ga netko ponuditi na pladnju (pladnjevi su puni jesenjih boja i zreloga grožđa, a ne smislova različitih). A, ne, smisao se zarađuje i zaslužuje. Ako ga sami poželimo i potrudimo se potražiti ga (unutar sebe, nikako izvan sebe – nalazi se uz hrabrost kojom se suprotstavljamo svakodnevnim neugodama i problemima, uz radost svakodnevnog svitanja i zalaska sunca – to se zove ritam), osmisliti ga, naslikati ili napisati, zavaravati se i biti realnima u nerealnosti svih mogućih pokušaja. I tako dalje. Da ne nabrajam.

Smisao može biti i pisanje. Pisati pisanja radi, čitati čitanja radi, bez potrebe za otkrivanjem dubljeg smisla – uživati u riječima koje se protežu i naguravaju pred očima u svojoj lijenosti, u svojoj dubini i neočekivanosti, u riječima običnim i osmišljenima na drugačiji način. Nego što.

Poznavati Slavicu Juhas u trenucima nadahnuća? Bilo bi dobro vidjeti je u autobusu kako vadi neki zgužvani papir i zapisuje trenutačnu misao (profesorica Ivezić bila bi zadovoljna jer je uvijek to preporučivala mladim zanesenjacima: Zapiši odmah tu misao, već u sljedećem trenutku neće je biti, govorila je, a ja sam mislila, u svojoj tromosti i ušuškanosti u toplinu, da ću se svega sjetiti nakon dobroga sna.

Zapisuje ona noću svoje stihove, istesava ih do zadovoljstva pa ih ubacuje u komp. Zapravo, teše ih na ekranu, izbacuje, dorađuje, mijenja i ucjenjuje, i riječi dolaze i odlaze, gube se i vraćaju, nagomilavaju.

Z. F. K.

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/juhas10.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com