Najčešći formati digitalnih knjiga!

Jeste li se ikad upitali koliko formata digitalnih knjiga postoji i što vam oni sve nude? Odgovor na pitanje teško je dati, posebno zato jer su mnogi danas više-manje zaboravljeni formati vezani u hardwer koji se više, ni ne proizvodi, ni ne koristi.

No, za vas čitatelje portala Digitalne knjige izabrali smo neke od najčešćih formata digitalnih knjiga. Ima ih puno, mnogi su već zastarijeli, a mnogi se vrlo rijetko koriste ili su vezani za specifičan hardver (vlasnički formati).

Uglavnom naš savjet je da najviše pažnje posvetite PDF, Epub, Exe i Cbr formatima jer se oni najviše i najčešće koriste.

 


 

Najčešći formati digitalnih knjiga!

—————-

Mobipoket, KF8, Topaz (Royalty, .pcr, .azw, .azw3, .tpz). To su formati tipični za Amazon Kindle. Tipično .pcr i .azw su zaštićeni DRM-om, dok ZIP nije, iako to nije uvijek slučaj. Ako .pcr imaju drugačiji DRM od Amazona, Kindle ih ne želi pročitati. Sve bilješke i oznake podrške. KF8 (.azw3) je poboljšana verzija s multimedijskim funkcionalnostima. Datoteke su puno veće, teže za preuzimanje i starije verzije Kindla ih ne mogu pročitati. Topazi su slični PDF-u, ali omogućavaju prilagođavanje ekranu.

—————-

Beletristika (.fb2). To je vrlo raširen otvoreni format ruskog porijekla. Ne prihvaća DRM. Definira strukturu knjige sa semantičkim oznakama, tako da je lako pretvoriti u druge trenutne ili buduće formate. Preporučuje se za čuvanje knjiga u biblioteci. Omogućava napomene i oznake te se prilagođava ekranu.

—————-

ePub / ePub3 (.epub, .epub3). U principu, to je standard (iako sa DRM-om treba podršku kompanija poput Adobe-a). Bez DRM-a može ga čitati većina uređaja, osim Amazon Kindle-a. EPub 3 je evolucija ePub-a koja omogućava složenije izdanje: označene i označene, funkcije, tipične za audio knjige i sinhronizaciju video zapisa i teksta, između ostalog. Usprkos svojoj namjeri da postane standardni format e-knjiga, još uvijek nije dovoljno prihvaćen.

—————-

daisy (.dbt). To je tipičan format audio knjiga. Posebno su usmjereni na korisnike s invaliditetom. Zvuk i tekst su sinhronizirani, što omogućava navigaciju kroz knjigu (idite na stranicu, pretražite …).

—————-

PDF (.pdf). To je široko prihvaćen i raširen standardni format. PDF knjige izgledaju uvijek isto. Odnosno, neće se prilagoditi ekranu ali će predmeti ostati na istom mjestu, čak i ako se čitaju na različitim uređajima. Podržava bilješke i oznake. PDF je danas najčešći format u izradi knjige. Posebno je koristan u izdavaštvu.

—————-

Izvršna datoteka (.exe) to je format knjiga koji ima najviše mogućnosti jer je u njega moguće dodati i interaktivnost i druge programe i multimediju. To je recimo jedini format u kojem bi učenici direktno u knjizi mogli rješavati zadatke, matematičke formule, programirati ili pregledavati video zapise. Prednost tog formata je to što ne zastarijeva i što vjerojatno nikad neće biti ukinut. Negativne osobine su te što je vezan uz samo jedan operativni sustav i što knjige izrađene u tom formatu neupućeni antivirusni programi često znaju proglasiti za virus (lažna uzbuna).

—————-

Stripovi (.cba, .cbr, .cbz). To je tipičan format stripa, iako djeluje za svaku knjigu s mnogo slika. Da bi se optimizirala veličina knjige i olakšalo preuzimanje slike se moraju optimizirati. Proširenje odnosno exstenzija ovisi o kompresiji: .cbz za ZIP; .cbr za RAR i .cba za ACE, iako podržava i druge vrste formata kompresije. Nije interaktivan, ne dopušta napomene i ne prilagođuje se zaslonu. No, svejedno je savršen za sve one koji vole čitati stripove.

—————-

Otvorite e-knjigu (.opf). Porijeklo je ePub-a i predstavlja jedan od njegovih elemenata. To je standardni format koji je odobrio NIST.

—————-

Čitač za dlanovnik (.pml). To je tipični format označnog jezika koji je kreirao Palm Reader. Može se otvoriti pomoću eReader-a.

—————-

BBeB (.lrf, .lrx). To je zastarjeli format Sony čitača. Čak ni novi Soniyevi čitatači ga više ne podržavaju te se katalog naslova prikazuje u ePub formatu.

—————-

Microsoft LIT (.lit). To je format koji čita Microsoft Reader. Bio je to jedan od prvih formata e-knjiga i bio je vrlo uspješan, ali trenutno nije podržan. Izveden je iz CHM formata, takođe od Microsofta.

—————-

iBook (.ibook). To je format knjiga kreiranih pomoću Apple Author iBooks. Namijenjen je izdavanju obogaćene knjige s mnogim mogućnostima za interaktivnost i suradnički rad. Samo za iOS uređaje.

—————-

DjVu (.djvu). To je alternativa PDF-u. Za razliku od ovog, nastao je kao format otvorene datoteke. Mnoge knjige iz javnog vlasništva skeniraju se u ovom formatu. Omogućuje napomene i oznake.

—————-

HTML (.html). To je odgovarajući format web stranica i svi uređaji na kojima je instaliran preglednik ga čitaju. Mana je što ne uključuju slike, video zapise itd.

—————-

Sastavljeni HTML (.chm). To je format koji je kreirao Microsoft da bi pružio sadržaj mrežne pomoći. Koristi se za uređivanje e-knjiga a ponajviša u izradi helpa odnosno pomoći za pojedine programe jer može kompajlirati više HTML-a u jednu i prikazati ih zajedno.

—————-

TXT (.txt). Izuzetno jednostavno. To je tekst bez ikakvih karakteristika u pogledu fonta, veličine, isticanja … To je najkompatibilniji tip datoteke, ali, poput RTF-a, nije baš pogodan za uređivanje digitalnih knjiga.

—————-

RTF (.rtf). To je format obogaćenog teksta. Microsoft ga je stvorio kako bi mogao dati karakteristike tekstu (kurziv. Tip fonta, veličina …). Većina procesora teksta čita i piše ovaj format, a gotovo svi čitači ga podržavaju. Zbog svoje jednostavnosti nema baš mnogo karakteristika digitalnih knjiga.

—————-

DOC (.doc, .docx). To je vlasnički format programa Microsoft Word. Uređivanje e-knjiga u ovom formatu često djeluje i amaterski i neprofesionalno. Poseban problem su podaci koje Word sam upisuje u datoteke i koji često zadiru i u privatnost korisnika zbog čega postoje čak i posebni programi koji word datoteke čiste od “smeća” koje je Microsoft word bez vaše dozvole upisao u word datoteku.

 

 

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.