Značajna djela svjetske književnosti čija objava je prošla gotovo nezapaženo – Moby Dick ili Bijeli kit, Hermana Melvillea

Mnogi veliki i značajni umjetnici često ostaju neprepoznati tijekom svog života. Sudbina tih pisaca otkrila nam je da su njihova najveća djela u početku bila ili potpuno neprimijećena ili vrlo slabo prihvaćena, te da je trebalo puno vremena da netko napokon uoči pravu vrijednost tih knjiga. Upravo stoga odlučili smo vam predstaviti neke od tih knjiga. A za početak tu je knjiga po imenu Moby Dick ili Bijeli kit američkog književnika Hermana Melvillea.

Moby-Dick, or The Whale

Moby-Dick, or The Whale roman je američkog književnika Hermana Melvillea objavljen 1851. godine. Književni kritičari ga danas smatraju djelom epske snage i jednim od najvećih dosega američke književnosti.

Potraga za velikim bijelim kitom!

Priča je ispričana kroz lik mornara Ishmaela te uvodi čitatelja u svijet lova na kitove s polazištem na otoku Nantucketu u Novoj Engleskoj. Ishmael priča priču o kapetanu Ahabu i njegovoj opsesivnoj potrazi za Moby Dickom, bijelim kitom koji mu je odgrizao potkoljenicu…

Knjiga koja stilski nalikuje na drevne epove i Bibliju!

Knjiga stilski više nalikuje na drevne epove i Bibliju, nego na roman napisan sredinom 19. stoljeća. Melville se služi arhaičnim i melodioznim jezikom, a psihološko portretiranje likova ga ne zanima već stvara snažne dramsko-pjesničke slike. Kažu i da je autor knjigu posvetio svom suvremeniku, piscu Nathanielu Hawthorneu.

Međutim dok je pisac bio živ ta knjiga je bila apsolutno neprimjećena

Moby-Dick je najpoznatije djelo Hermana Melvillea, koje i dan danas proučavaju književni kritičari i koje se stalno spominje u popularnoj kulturi. Prema njemu je snimljeno i nekoliko filmova i nekoliko serija. Međutim, dok je Melvill bio živ knjiga se takoreći uopće nije prodavala, a vjerojatno, ni čitala. Naime ova sjajno napisana knjiga prodano je u samo 3.715 primjeraka, što je daleko manje od prodaje ostalih danas manje značajnih Melvilleovih djela kao što su Typee (16.300) i Omoo (13.300).

Poražavajuće recenzije knjige!

Recenzije tog romana bile su također poražavajuće. Književni kritičar časopisa Charleston Quarterly Review napisao je sljedeće o knjizi Moby Dick:

„Melvilleovi kvekeri su najodvratniji luđaci, baš kao i njegov ludi kapetan. Njegovi pobune, hvatanje izmišljenih kitova, baš kao i pljačka  gospodina Melvillea apsolutno su nezanimljivi i samim tim ta knjiga nije vrijedna čitanja. ”

Herman Melville

Čak je i Melvilova smrt prošla nezapaženo!

Čak ni Melvilova smrt u to vrijeme nije bila vrijedna pažnje, a lokalne novine koje su prenijele vijest o njegovoj smrti nazvale su ga “davno zaboravljenim autorom”.

Tek u 20. stoljeću konačno se prepoznaje snaga knjige Moby Dick i umijeće njenog pisca!

Tek u 20. stoljeću konačno se prepoznaje literarna snaga knjige Moby Dick, te ona ulazi među kanone američke književnosti i na popis tzv. Velikih američkih romana (Great American Novel). Melville nakon toga od zaboravljena pisca postaje središnjim američkim prozaikom 19. stoljeća.

Među poklonicima Moby Dicka kao jedinstvene i autentične knjige bili su William Faulkner i D. H. Lawrence.

Prijevodi Melvilleovih djela na hrvatski!

Na hrvatski je do sada prevedena većina najpoznatijih Melvilleovih djela (Moby Dick, Taipi, Sljepar, Bartleby), odnosno sve osim Billyja Budda.

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

 


 

Video prilog – Treiler filma Moby Dick (2010)

Utjecaj knjige Moby dick na današnju kulturu je nemjerljiv. Mnoge su knjige, stripovi, televizijske serije iigrani filmovi inspirirani upravo tom knjigom. No, da ne nabrajamo sve to jer uvijek bi se pronašlo nešto što smo zaboravili, prilažemo vam video zapis najnovijeg filma snimljenog prema slavnoj knjizi.

Riječ je o filmu Moby Dick (2010) koji predstavlja modernu adaptaciju klasičnog romana, odnosno kapetana podmornice visoke tehnologije i njegovo opsesivno nastojanje da uništi ogromnog prapovijesnog kita koji ga je osakatio. Onako usput trenutno se u kinima očekuje i novi filma na temu Moby Dicka.

 

———————-

Video prilog – Treiler filma IN THE HEART OF THE SEA (Moby Dick Movie, Chris Hemworth – 2014)

“U srcu mora”, je dramski film koji je režirao i producirao Ron Howard i napisao Charles Leavitt . On se temelji na knjizi Nathaniela Philbricka koja govori o potonuću američkog broda Essex 1820, događaju koji je navodno inspirirao Hermana Melvillea da napiše knjigu – Moby Dick.

 

 

 

—————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.