Ubojstvo Rogera Ackroyda najbolji je krimić svih vremena

Roman Agathe Christie “Ubojstvo Rogera Ackroyda” iz 1926. najbolji je krimić svih vremena, pokazala je anketa provedena među piscima u povodu 60. obljetnice Društva pisaca kriminalističkih romana.

Između deset najboljih krimića po izboru 600 članova Društva našao se još jedan Roman Agathe Christie u kojemu zločin rješava inpektor Hercule Poirot – ‘Ubojstvo u Orijent ekspresu’ iz 1934. Agatha Christie proglašena je i najboljom autoricom krimića u povijesti, dok je ciklus romana o Sherlocku Holmesu proglašen najboljim serijalom.

Roman Ubojstvo Rogera Ackroyda značio je prekretnicu u karijeri Agathe Christie. Objavljena šest godina poslije prvog romana o Herculeu Poirotu, odnosno prvog njezinog detektivskog romana uopće, bila je to prva knjiga Agathe Christie koja je postigla velik uspjeh. Autorica ju je, uz pomoć Michaela Mortona, preredila i za kazalište, a već 1931. roman je, pod naslovom Alibi, ekraniziran i tada se lik Poirota prvi put pojavio na filmu.

Britanski televizijski film potpisuju Andrew Grieve kao redatelj i Clive Exton kao scenarist. Obojica su prije toga već surađivali s glumcem Davidom Suchetom, u nekoliko epizoda serije Poirot i nekoliko televizijskih filmova s istim glavnim junakom.

Na popisu najboljih krimića po izboru 600 članova Društva pisaca kriminalističkih romanasu i dva romana Raymonda Chandlera – “Veliki san” i “Dugi oproštaj”, “Baskervilleski pas” Arthura Conana Doylea, “Moonstone” Wilkie Collins i “The Nine Tailors” Dorothy L. Sayers.

 


 

Video prilog – Poirot Series 7 Episode 1: The Murder of Roger Ackroyd

Slavni detektiv Hercule Poirot povukao se u mirovinu. Kupio je kuću u mjestu King’s Abbot, bavi se vrtlarstvom i druži s lokalnim liječnikom dr. Sheppardom i bogatim tvorničarem Rogerom Ackroydom. Kad je htio objaviti zaruke svog posinka i nasljednika Ralpha Patona, Ackroyd je pronađen mrtav u svojoj radnoj sobi. Glavni je osumnjičenik, Paton, nestao. Budući da je u mirovini i da je ubijeni bio njegov prijatelj, Poirot ne želi istraživati slučaj, no viši inspektor Japp ipak će ga uspjeti nagovoriti…

 

 

—————

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.