Kraj svijeta: Drvorezi Albrechta Dürera za Apokalipsu

Bio je Kraj svijeta, ili se barem tako činilo. 1494. umjetnik Albrecht Dürer (1471.-1528.) otputovao je u Italiju gdje je ostao do proljeća 1495. Pobjegao je na jug kako bi izbjegao kugu koja je desetkovala njegov rodni grad Nürnberg. Većinu te godine proveo je u Italiji učeći i slikajući, nadahnut svjetlošću, bojama i krajolikom. Ovo je bio svjetliji svijet u usporedbi sa mrakom njemačkog sjevera.

Ali čak i u svjetlu, bilo je straha i praznovjerja

Uspon susjednog Osmanskog carstva usadio je cijeloj Europi strah od Turaka. Za mnoge kršćane taj se strah spojio s vjerom da će u nadolazećem tisućljeću 1500. godine doživjeti kraj svijeta kako je i predviđeno u knjizi Otkrivenja svetog Ivana. No, ova Apokalipsa neće značiti uspon Anti-Krista već Osmanskog Carstva koje napada i porobljuje kršćansku Europu.

Kako su Turci postali zle sile nadolazeće Apokalipse 

U Veneciji je Dürer započeo rad na nizu drvoreza koji prikazuju Apokalipsu. Sastao se s umjetnikom Gentileom Bellinijem koji je opisao svoj posjet Dvoru Mehmeda II i razgovarao o običajima i kulturi Osmanlija. Bellinijevi opisi nadahnuli su Dürera da zle sile Apokalipse prikaže kao Turke.

Povratak u Nürnberg i objava knjige koja najavljuje kraj svijeta

1495. godine Dürer se vratio u Nürnberg. Nastavio je raditi na svojim drvorezima. Izrezbario ih je u drvetu kruške, Dürer je izradio petnaest drvoreza. Objavio ih je u knjizi s popratnim tekstom iz Knjige Otkrivenja.

A, knjiga “Apokalipsa sa slikama” postala je ogroman uspijeh

Objavljena 1498. godine, “Apokalipsa sa slikama” (Apocalipsis cum figuris), uzdigla je Dürera na mjesto vodećeg umjetnika svog doba. Primjetno je da je Dürer izbjegavao tradicionalne slike kostura kao znaka Smrti i zamijenio ih s realističnijim slikama ljudi i krajolika. Njegovi zastrašujući drvorezi podsjećali su ljude na činjenicu da će Turci uskoro napasti Europu. Bila je to propaganda no i psihička priprema za nadolazeće ratove. Upozorenje kršćanima na potrebu da zaštite svoju vjeru i svoje domove.

Upozorenje na koje morate misliti i na predstojećim izborima

Jer svaka prava apokalipsa dolazi sa HDZ-om i Škorom, odnosno Turcima i njihovim preobraćenim potomcima…

 


 

Slikovni prilog – Apokalipsa sa slikama, Albrecht Dürer

 

Žena apokalipse

Otvaranje Petog i Šestog pečata

Sveti Mihael u borbi sa Zmajem

Četiri konjanika.

Sveti proždiru Knjigu.

 

 

——–

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac
———————————–

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.