“Posljednji Prandau – Normann”, Borisa Golića

Digitalnu knjigu “Posljednji Prandau – Normann”, Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:

PREDGOVOR: POSLJEDNJI PRANDAU – NORMANN

Što mogu reći nego da je Petar II Antun Hilleprand von Prandau, pored toga što je bio moj stvarni i realni “Vitez slavonske ravni”, oduvijek bio i moj prvi seks simbol i moj seksualni uzor. Imao je tu svoju neodoljivu karizmu, a ja sam uvijek htio biti kao on. On nikad nije bio nikakva potrošna roba i netko tko bljesne, pa nestane. On je oduvijek znao sa tim našim ženama, snašama i seljančicama. Mogu reći da ja nisam znao.

On je junak moje mladosti zbog toga. Naime, na stotine naših snaša i seljančica je maštalo o njegovom zagrljaju i ljubavnom klinču s njim i bio je ondašnji miljenik žena. Inače, on je odlično plesao tango i imao druge plesne vještine i valjda je time zavodio naše žene. I imao je mnoštvo ludih obožavateljica. I nije on te žene osvajao svojim mišićima, mramornim tijelom i tetovažama, jer ih i nije imao, nego ih je osvajao snagom svoga duha i svojom zavodljivošću. Netko ga je valjda zbog toga nazvao barunom – Apolonom.

I sve to mu nije pomutilo um, nije on gledao svoja posla ili ih je gledao, pa se on uzgred i usput bavio gospodarskim pitanjima. Bavio se on i svojim protivnicima i neprijateljima. Prvenstveno sa Barbarionom, a onda sa Varnicom, Ječmenicom i Kosićem. I sve ih je locirao, uhitio, osudio, povješao ili spalio na lomači. Uz dužno poštovanje, on nije onakav kakvim su ga prikazivali razni povjesničari. On je bio posve drugačiji i često se sukobljavao s našim ljudima. Sve prolazi, pa je i to njegovo vrijeme prošlo. Nešto je bilo, pa se spominjalo. Došao nam je socijalizam i novi barbari. Oni sve ruše, spaljuju i razaraju. Pa su tako htjeli srušiti i naš vlastelinski dvorac. No, ipak je prevladao razum, pa nam je taj vlastelinski dvorac ostao kao naša trajna uspomena i podsjetnik na ondašnja crna i ružna vremena.

Citat o mom prvom susretu s barunom i vlastelinom Petrom II Antunom Hilleprandom von Prandauom:

“Kada se nekuda teleportiram, kada nekuda astralno odputujem, nažalost ne dolazim tamo gdje bih htio, nego negdje gdje ne bih htio. Dolazim u to naše zlo, problematično, staro i prastaro vrijeme. U naše srednjovjekovlje, u naše ratove s Turcima, u naše vjerske i križarske ratove, u barunov obračun s razbojnicima i u to naše najmračnije povijesno doba i razdoblje. I naravno da tamo susrećem našeg grofa i vlastelina Petra II Antuna Hillepranda von Prandaua. A ovaj da je živio u Freudovo vrijeme, mogao mu je poslužiti kao model nekakvog ženomrsca i nekakvog psiha. On je žene prvobitno stavljao na pijedestal, a onda bi ih skidao. Toliko je imao skrivenih motiva i proturječja u svom ponašanju, da Freud nikoga drugoga ne bi morao proučavati. A ljudi kažu da je sve počelo barunovim lošim odnosom sa svojom majkom, za koju kažu da je bila licemjerka i propalica ili od loše ženske vrste ili od lošeg ženskog materijala.”

Citat o barunu i vlastelina Petru II Antunu Hillepranda von Prandaua:

“A sada je li barun bio ovisnik o seksu, ili je sve pokušavao iskušavati do krajnjih granica, ja ne znam. Je li se on mogao i znao kontrolirati i jeli znao nadzirati svoje seksualno ponašanje ili je živio na svom opasnom rubu i to ne znam. Ali da je imao svojih psiholoških, fizioloških, fizičkih, tjelesnih i inih socio – društvenih problema, imao je. Jer neki kažu da je seksualna ovisnost progresivan poremećaj u intimnosti čovjeka gdje taj ne može kontrolirati svoje seksualne radnje i misli i takav čovjek je neumjeren u svemu. Osjeća nekakvu prazninu, emocionalnu i tjelesnu tupost, nekakav nedostatak, nekakav atavizam iz prošlosti, majčinu neuzvraćenu ljubav i osjeća se usamljeno, odbačeno i nevoljeno. I neki muškarci od svega toga odustaju. Bave se voajerizmom. Odustaju od seksa jer im hormoni nisu u redu, jer im žene nisu privlačne, jer se stalno svađaju i jer stalno izazivaju stres.”

Boris Golić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic33.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/