“Podsvijest, Pandorina kutija”, Anđe Jotanović

Digitalnu knjigu “Podsvijest, Pandorina kutija”, Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:

“PODSVIJEST, PANDORINA KUTIJA”, ANĐE JOTANOVIĆ

Evo, nalazimo se pred novim djelom hrvatske spisateljice Anđe Jotanović koje nosi naslov “Podsvijest, Pandorina kutija”. Dakle, već je od samog imena ove knjige vidljiva i njena tematika koja je filozofska, gdje ima meditacija pa onda propitivanja života i smisla postojanja.

Autorica je, dakle, krenula od starogrčke mitologije, jer je Pandora bila mitska žena Titana Epimeteja koja je na svijet donijela zlo i patnju.Kako bi kaznio ljude Zeus je naredio bogovima da kao dar ljudima načine ženu i da joj svatko od bogova podari neki dar. Pandorino ime u prijevodu znači “svime obdarena”, jer njeno ime potječe od riječi “pan” što znači “sve” i riječi “doron” što znači “dar”. Tako je Hefest načinio ženu od gline i dao joj oblik, Atena je obukla, a Afrodita joj podarila ljepotu. Apolon joj je dao glazbeni talent i iscjeliteljske moći.

Demetra ju je naučila obrađivati povrće, Posejdon joj je dao bisernu ogrlicu i mogućnost da se nikada ne udavi. Hermes joj je podario lukavost, hrabrost i šarm. Zeus je učinio lijenom i nemirnom, a Hera je učinila znatiželjnom. Hermes joj je, međutim, podario najvažniji od svih darova, a to je bila kutija ili ćup.

Titan Epimetej se zaljubio u Pandoru kad su je bogovi poslali na zemlju. Hermes ga je upozorio da je ona dar od boga Zeusa i da ne dira Pandorinu kutiju koja je bila njen miraz. Epimetej je to rekao i Pandori čija je znatiželja bila prevelika i ona nije mogla odoljeti pa je otvorila kutiju. U tom trenutku svo je zlo izašlo iz kutije i na bezbrižno čovječanstvo sručila se kuga, tuga, siromaštvo, glad, očaj, prevara, zločin, starost, bolest, pohlepa, strah. Pandora je brzo zatvorila kutiju u kojoj je bila preostala još samo nada. Ona je tada vidjela, da je svijet bez nade vrlo hladan pa je opet otvorila kutiju i iz nje je izašla u svijet i nada. Tako je čovječanstvo sa svim zlom dobilo i nadu.

Tako nekako i počinje autorica ovu knjigu riječima:

“Da Bog je izumio uređaj, ženu, koja se ne da isključiti iz života, a da ne kaže poneku riječ o tome kako je život utjecao na njeno biće. Nije ovo moja zadnja riječ kad je u pitanju kreiranje svjesnijeg, savjesnijeg, istinitijeg, pravednijeg i kreativnijeg načina života. Ja nisam nekakva školovana svjetska znanstvenica već sam obična nedovoljno školovana žena koja radoznalo istražuje svoj način življenja nastojeći ga poboljšati u svakom mogućem smislu riječi.” (Riječ autorice)

Dr Zlatan Gavrilović Kovač, književnik, Adelaide, 14.11.2021.

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic15.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com