“AFORIZMI & ježeve bodlje”, Save Ilića

Digitalnu knjigu “AFORIZMI & ježeve bodlje”, Save Ilića, predstaviti ćemo vam uz pomoć pogovora knjige:

POGOVOR

Moj uvaženi zemljak i dragi prijatelj Savo Ilić, pod stare je dane aktivirao sjajnu Zmajevu stihovnu misao “pjesma nas je održala, njojzi hvala” pa se u umirovljeničkim danima i godinama vratio najljepšoj kulturnoj stvari na svijetu – čitanju i pisanju.

Ta tajna ljubav koja, nakon svršenih tečajeva, osnovnih škola i fakulteta, kod mnogih ljudi nikada više ne dođe do izražaja, u mog je starog druga, nakon odlaska u zasluženu mirovinu, postala nasušnom potrebom i estetskim porokom koji će ga, vjerujem, pratiti do kraja života. Za tu spisateljsku činjenicu, pa makar se ona mjerila u promilima, odgovorna je i moja literarna i ljudska malenkost.

Naime, negdje sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća i milenija, eks branitelj radničkih prava i sada već odavno preminule društvene svojine, drug Ilić, predložio me je za svoga prvog zamjenika u nikad prežaljenoj instituciji društvenog pravobranitelja samoupravljanja. Na te sam poslove došao kao diplomirani politolog, ekonomski post-diplomac, perspektivni pjesnik i predsjednik Književnog kluba Tuzla, iz kojeg je poteklo na desetke danas afirmiranih pisaca.

Mom dobrom i plemenitom Savi Iliću, u to je vrijeme bilo čudno, kako jedan intelektualno osviješteni marksistički ekonomist piše tamo neke pjesmice, bez namjere da me uvrijedi ili omalovaži moj status sina iz rudarsko-kućaničke obitelji. Nije to u njegovoj prirodi, pošto i on, kako sam ističe, potječe iz seljačko-rudarske obitelji; rođen je u selu ispod orlove klisure i blizu vučje jame.

I tako danas, u novom stoljeću i tisućljeću, u onomad dugo očekivanoj boljoj budućnosti, nama dvojici jedino preostaje da se riječima, ako već ne možemo djelima, borimo protiv političkog crnila, intelektualnog crvenila i društveno-ekonomskog sivila. I zato, evo, umjesto lovnih i kriminalnih priča i romana, mi pišemo aforizme, epigrame, gnome, sentencije i njima, kao akupunkturom iglama ili ježevim bodljama, bockamo sumornu životnu zbilju i njezine zloduhe i od naroda otuđene polit-ekonomske protagoniste. Činimo to tek toliko da nas želja mine, i da pokažemo kako nismo gluhi i slijepi na sve što se oko nas događa.

Hvala ti za taj dar dobri moj i plemeniti zemljače i prijatelju, Savo Iliću. U moje ime i, dakako, u ime i za dobro čitatelja kojima bi to pisanje trebalo biti na ljudsko zadovoljstvo i duhovnu korist. Neka te posluži dobro zdravlje i srce junačko, sa svim premosnicama koje su ti dobri liječnici, prije mnogo godina, znalački ugradili. Hodi, makar i usporeno, i nadalje pulskim stazama, vedar i nasmijan kako si to cijeloga života činio. I zapisuj misli koje ti usput padnu na pamet, te ih u nove knjiga ukoriči.

Ivo Mijo Andrić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/ilic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/