Tko to prepisuje tuđa djela i kiti se tuđim perjem?

Cristiane Serruya je bila relativno poznati pisac “romantičnih bestselera” (ljubavnih romana), sve do vremena kada su je optužili za plagiranje (prepisivanje) ne jednog, već desetak romana drugih autora. Mnogi pisci tvrde da je u svojim djelima kopirala i manje dijelove i cijele odlomke iz njihovih romana.

Njeno prepisivanje prva je uočila Američka književnica Courtney Milan, čije se knjige redovito pojavljuju na Top listama bestselera, koje se objavljuju u časopisima New York Times i USA Today. Ona je u knjigama Cristiane Serruya prepoznala vlastiti rad i osvrt o tome objavila na svom blogu. Ubrzo nakon toga je i nekoliko drugih autora primijetilo dijelove svojih knjiga na stranicama Serruyevih knjiga i počelo pisati o svojim otkrićima. Ubrzo je izbila velika afera, a mnogi čitatelji su pažljivo listali knjige Cristiane Serruye ne bi li pronašli i nove primjere prepisivanja.

Zanimljivo je i to da je Cristiane Serruya navodno više od 20 godina bila uspješna odvjetnica u Brazilu. A, onda se počela baviti pisanjem jer je kako sama kaže, voljela pisati. U manje od sedam godina objavila je čak 30 romana, što je i više nego zadivljujući podatak.

No, umjesto da negira prepisivanje tuđih uredaka, Cristiane je za sve okrivila svog “književnog agenta”, koga je unajmila, da umjesto nje piše njene knjige, za poprilično mizernu svotu od 5 dolara na sat. A taj podatak joj također nije baš poboljšao ugled među drugim piscima. Suočivši se s skandalom i osudama i pisaca i kritike i čitatelja ubrzo je ugasila svoj Twitter račun i svoju web stranicu ali njene su knjige ipak, ostale u prodaji, iako su uz mnoge od njih navodi da “trenutno nisu dostupne”.

Usprkos velikoj količini dokaza da je njen rad bio plagijat, većina pisaca čije dijelove knjiga je koristila u svojim knjigama je odustala od sudske tužbe, jer bi troškovi suđenja protiv osobe koja živi u drugoj zemlji (u ovom slučaju Brazilu) bili vrlo veliki.

 

 

————

Napisao i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora i autora stranice.