“100 bitnih razloga zašto biti vegetarijanac/vegan”, Anite Vuković

Digitalnu knjigu “100 bitnih razloga zašto biti vegetarijanac/vegan”, Anite Vuković, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

OSVRT NA KNJIGU “100 BITNIH RAZLOGA ZAŠTO BITI VEGETARIJANAC / VEGAN, ANITE VUKOVIĆ

Ovo je druga knjiga koju je napisala Anita Vuković i to je knjiga koja govori o temi u kojoj i sama živim, a to je vegetarijanstvo / veganstvo, ljubav prema životinjama kao ravnopravnim bićima ovog planeta i spoznaja čovjeka, da se može prehranjivati na sasvim drugi način, a ne na temelju boli drugog živog bića kojem oduzima život.

“Čovjek je ono što jede.” (poslovica)

Što je život? Nešto darovano nam od Boga, kako nama ljudima, tako i drugim živim bićima ovog planeta. Iako je čovjek tzv. “svežder”, ipak postoji slobodna volja, opet darovana nam od Boga, da sami odlučimo što ćemo unositi u sebe da bismo mogli preživjeti.

Životinje imaju dušu. Svatko tko pogleda u oči psa, mačke, teleta, krave ili bilo koje životinje, u njima vidi – nešto. Što se to vidi u očima na primjer, psa? Cijeli život sam imala pse: 3 dečka i 3 cure, 6 divnih prijatelja, od kojih je 5 otišlo u Nebo, a Maša, moja curica border collie, ostala je sa mnom. Stara je 6,5 godina i to je posebno biće koje sa mnom – priča.

Njene oči su bile inspiracija za naslov moje 10. zbirke “Oči pune zvijezda” i sada ostaje pitanje zašto sam izabrala baš taj naslov “Oči pune zvijezda”? Pa vrlo jednostavno, jer svaki put kad je pogledam i dok gledam u te njene predivne oči, u njima je uvijek svjetlost milijarde zvijezda, svjetlost koja sjaji otkad nam je došla u naš mali dom 13.02.2016. Rođena je 26.12.2015., točno mjesec dana nakon odlaska naše Šuškice i unijela je u naše živote dinamiku, svjetlost, veselje, radost, smijeh, trčanje, skakanje, posebno lajanje kad netko zvoni i posebno lajanje kad ona nešto hoće. Dakle, moja Maša i njene oči pune zvijezda su inspiracija naslova moje 10. zbirke poezije.

U očima se ogleda duša živog bića, a svako živo biće osjeća, kako je to lijepo napisala Anita u ovoj knjizi, bol, tugu, radost, sreću, povrijeđenost i još puno emocija. Tko to nije nikad vidio, mislim da ne govori istinu, jer svi smo imali kućne ljubimce i vidimo u njihovim očima toliko široku paletu osjećaja, da njihove oči jednostavno – pričaju. Te oči pričaju sve ono što oni, bića ispod govorne razine, ne mogu verbalno izraziti kao ljudi, već nam to pričaju – očima.

Odluka da postanem vegetarijanka je došla baš zbog tih osjećaja, ali i zbog zdravlja i to 1996. godine i nisam se pokajala. Puno ovakvih ukusnih recepata koje nam je Anita prezentirala u svojoj knjizi možemo koristiti u svakodnevnom životu pa kako vi, dragi čitatelji, tako ću i ja iskoristiti puno toga što nisam ni znala, a što nam je Anita ovdje prezentirala.

Kad čovjek konzumira meso, automatski u sebe unosi i tzv. “otrov bola” koje živo biće ispušta u svoje tijelo kad mu oduzimaju život. Jedući meso ubijene životinje taj otrov bola čovjek unosi u sebe i ne znajući da unosi otrov koji dalje truje njegovo biće donoseći razne opasne bolesti, kancerogene supstance i sve ono što je to živo biće imalo. Otrov bola je najopasnija supstanca koju čovjek može unijeti u sebe jedući meso, a da ne govorim o crvenom mesu koje je izvor mnogih bolesti.

Odluka da postanem vegetarijanka raščistila je u meni puno nedoumica, puno zabluda, počela sam jasnije gledati i drugačije shvaćati i razumijevati svijet.

Znam, da će i ova knjiga koju je napisala Anita Vuković doprijeti do svijesti čitatelja, jer svaki čovjek koji prestane jesti meso, spašava nebrojeno drugih života živih bića, a i postaje zdraviji i sukladniji životu na ovom našem divnom planetu.

Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 21.04.2022.

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/avukovic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com